Европейската комисия представи днес предложения, свързани с целите на енергийния преход и постигането на чисто производство. Предложенията ще бъдат обсъдени от Европейския съвет в следващите дни и ще бъдат включени в законопроект през март, поясни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на пресконференция, цитирана от кореспондента БТА в Брюксел Николай Желязков.

Фон дер Лайен отбеляза предложението държавите в ЕС временно да намалят данъците и да предоставят помощ за няколко ключови производства, сред които на батерии, слънчеви панели, вятърни турбини, термопомпи. По нейните думи ЕС би могъл веднага да допринесе с 250 милиарда евро за развитието на чистата икономика.

Председателят на ЕК добави, че ЕС се стреми към рязко намаляване на бюрократичните пречки и сроковете за одобрение на проектите, свързани с намаляване на замърсяването на околната среда.

Комисията ще подготви законодателни промени за извличането и повторната преработка на суровините.

Фон дер Лайен заяви, че миналата година ЕС е устоял на опита на Русия за изнудване с доставките на енергоизточници. Тя се позова на данни, според които ЕС е успял в последните месеци да произведе повече ток от възобновяеми източници, отколкото от газ.

Генерираното от вятър и слънце електричество възлиза на 22 на сто от общия обем, следвано от това от газ (20 на сто) и от въглища (16 на сто), показват резултатите от проучване на енергийния мозъчен тръст "Ембър" (Ember).

В текущото десетилетие ще се реши дали ще можем да се справим с промените в природата, заяви Фон дер Лайен. Важното е да има предвидимост и прости правила за дружествата, изтъкна председателят на Европейската комисия.