Европейският парламент прие призив за забрана на вноса от Русия на въглища, газ и петрол. Призивът бе одобрен с 413 гласа, 93 "против" и 46 въздържали се.

В съобщение на парламентарната група "Обнови Европа", вносител на предложението, се посочва, че ЕП настоява за прекратяване на вноса и на руско ядрено гориво.

В одобрения документ се настоява за допълнителна военна подкрепа за Украйна и за пълно изключване от системата за международни разплащания SWIFT на руските банки. Отправен е призив институциите на ЕС да работят за възможността Украйна да стане кандидат за присъединяване към Общността.

По-рано стана ясно, че посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел се очаква да одобрят забрана за внос на руски въглища от средата на август, което е с месец по-късно от първоначално предложеното. Това съобщи за Ройтерс източник, близък до преговорите. По думите му отлагането е било договорено под германски натиск.

Забраната на вноса на руски въглища е основната мярка от петия пакет европейски санкции срещу Русия. Той беше предложени миналата седмица от Европейската комисия като реакция на клането в украинския град Буча. 

По-голямата част от въглищата, които Европа купува от Русия, идват от спотовия пазар, а не въз основа на дългосрочни договори. Тези покупки ще бъдат спрени веднага, след като санкциите бъдат наложени.

Макар и първоначалното предложение на ЕК да беше удължено с месец, то си остава по-амбициозно от британската забрана. Лондон обяви вчера, че възнамерява да се откаже изцяло от вноса на въглища от Русия до края на годината. 

Според оценките на ЕК ембаргото върху въглищата ще струва на Русия 4 милиарда евро загубени приходи.