МОСВ не е било уведомено за проверките на службите по искане на европрокуратурата в ТЕЦ-овете, стана ясно от думите на зам.-министъра на околната среда и водите Ренета Колева.

"Министерството на околната среда и водите не беше информирано за специализираните акции в ТЕЦ-овете, а и няма защо. В деня на проверката регионалните ни структури бяха информирани и от тях бе искана допълнителна информация, която да бъде представена на разследващите в конкретен срок", коментира тя по Нова телевизия.

"Още през 2021 г. по искане на разследващите органи бе предоставена цялата налична информация за докладите, които се предоставят в Агенцията за парниковите газове от операторите", заяви зам.-министърът на екологията в служебния кабинет Ренета Колева.

Тя подчерта, че е нужно разграничение на парниковите газове от замърсяването на въздуха.

Ежегодно до 31 март всеки оператор предоставя годишните си доклади за емисии парникови газове, които е генерирал. Тези доклади се верифицират от акредитиран орган, обясни заместник министърът по екологията. Отделно всеки оператор предоставя декларация за верността на данните и носи отговорност за това, поясни Колева.

Колева припомни, че в решението на парламента е записано да работата на ТЕЦ-овете да продължи до 2038 г.

"В момента има работна група, която ще предложи алгоритъм да може да предоговорим Плана за възстановяване и устойчивост в изпълнение на европейските цели", каза Ренета Колева.