Не виждам шанс след 2030 г. въглищните централи да функционират, защото пазарът ще ги затвори, заяви по БНР екоминистърът Юлиян Попов. "Ние няма да затваряме административно нищо. Пазарът ще ги затвори, той ги затваря в момента", коментира той. По думите му в момента над 25% от електроенергията се произвежда от възобновяеми източници. При положение, че вятърната енергия въобще не сме я развили - това предстои, добави той.

"Повечето от частните централи в България много сериозно обсъждат излизане от въглищата в следващите една, две, три години максимум", каза екоминистърът и посочи какви са опциите пред тях. По думите му новата енергетика е комплексна и не разчита на един - два или три източника на електроенергия, а разчита на десетки и дори стотици технологии. Според него голямото решение е инвестиционната среда, която ние трябва да подобрим:

"Регионът "Марица-изток" има потенциала в рамките на 10 години да привлече към 20 до 30 млрд. евро инвестиции. Ние трябва да създадем тази среда - регулаторна среда, яснота, предвидимост".

Министърът на околната среда и водите коментира, че не мисли отсега за смяната на ротационните премиери през март.

"Фокусирани сме изцяло върху това, което правим. Имаме много натегната програма. Въпроса за ротацията аз го държа настрана", каза Попов.

Той декларира, че работи много добре с Мария Габриел. По думите му целият Министерски съвет работи много добре.

"Всички се разбираме много добре. Повечето от нас са експерти. Нямаме вътре политически напрежения. Но имаме и много ясна програма и сме фокусирани върху динамична програма и цели, които сме си поставили. Това може би ни помага да се разбираме добре", каза екоминистърът.

Зелено движение обяви, че оттегля доверието си от министър Попов. Той обаче заяви, че работи много добре с повечето представители на партията.

"Няма човек от Зелено движение, с който да съм се срещнал лично, да сме говорили и да нямаме пълно разбирателство". Юлиян Попов добави, че "няма нищо лично с Тома Белев".

По темата за язовирите Попов обяви, че те са "в здравословно състояние, няма особени проблеми".

По думите му МОСВ управлява 52 големи язовира. Той уточни обаче, че те не са отговорни за тяхното ремонтиране. "В страната има хиляди други водоеми, които не са към нас", добави той.

"Самото управление на системата от язовири има нужда от реформа и внимание, но в момента няма основание за притеснение". Язовирната система е много важна от гледна точка на адаптацията към климатичните промени, изтъкна Юлиян Попов. "Ние трябва да разглеждаме цялата язовирна система и от тази гледна точка. Не го правим достатъчно. Това е едно от нещата, на които аз искам да наблегна политически в следващите месеци".

Според него темата с климатичните промени е пренебрегвана в България.

"Трябва да намерим формула, по която страни, които са засегнати от екстремни явления, да бъдат по някакъв начин подпомогнати и компенсирани. Справедливостта в случая не е някаква много обща категория, а е много конкретна. Свързана е с огромни фондове, със стотици милиарди. Много е важно как се управляват тези фондове и е много важно с тях да не бъде злоупотребявано - това е моята позиция и позицията на България", коментира Попов във връзка с конференцията за климата в Дубай.

Според него за България справедлива трансформация означава да не бъдат засегнати значително работни места и енергийно бедни от самата трансформация, т.е. преминаване от въглища/газ или петрол към възобновяема енергия. Освен това ние трябва да се възползваме от всички технологии, които обслужват този преход, добави той.

Юлиян Попов заяви още, че отпадъците в България са един от големите проблеми. Според него София ще има проблем с боклука. По думите му София е голям и богат град и ако се управлява икономически добре, той ще може да намери средствата, за да реши въпроса.

"Ние ще помогнем с каквото можем, но не сме ние институцията, която ще може да реши проблемите с отпадъците на София", категоричен бе той.

След интервюто министърът лансира амбициозна и екзотична идея - да зарибява Перловската река.

"Колкото пъти мина покрай Перловската река си задавам два въпроса:

1. Защо в нея няма риба?

2. Защо не произвежда електричество?

Риба ще има, за електричеството ще видим", написа в профила си във Фейсбук министърът