Европа трябва да изгради своя капацитет за възобновяема енергия и да диверсифицира доставките си на газ, за да сложи край на зависимостта си от руския газ. Това е записано в чернова на документ, подготвян от енергийните експерти на ЕК и свързан с цените на енергоносителите, предаде Euractiv. Мярката не е нова и е ясна на чиновниците в Брюксел от години назад, но сега ситуацията изисква по-детайлни действия. Европа е в състояние на енергийна криза, която се подхранва най-вече от високите цени на природния газ. Избухването на войната в Украйна само влоши това, подчертавайки зависимостта на Европа, която е зависима на 90% от вноса на природен газ. От това количество 40 на сто идват именно от Русия.

"Тази зависимост влоши сегашната ситуация с високите цени на енергията, която продължава да оказва влияние върху европейските домакинства и предприятия", се казва в черновата на документа.

"С рекордно ниската запълняемост на газовите хранилища в ЕС и опасенията за сигурността на доставките, свързани с ниския дебит в газопроводите от Изток, ние сме свидетели на нарастваща газова криза. ЕС остава силно зависим от вноса на енергия за производство на електроенергия и отопление", припомнят експертите в проектодокумента.

Докато Европа ще успее да преживее тази зима благодарение на горивото в газохранилишата и доставките на втечнен природен газ (LNG), тя трябва да продължи да търси алтернативи на руския газ, смята ЕК. "Намаляването на нашата зависимост от един единствен доставчик на изкопаем газ изисква диверсификация на доставките и използване на пълния потенциал на зелени и нисковъглеродни енергийни източници", се казва в проекта.  В краткосрочен план тази диверсификация ще бъде под формата на повече втечнен природен газ LNG, доставян от страни като САЩ и Катар. Европа работи усилено, за да увеличи доставките на втечнен природен газ, алтернативи на руския газ. Всеки регион на ЕС вече има пряка или непряка връзка с терминал за втечнен природен газ, а доставките достигнаха най-високото си ниво през януари.

Междувременно, за да ускори въвеждането на възобновяемия водород, Комисията ще разгърне идеята си за "водороден ускорител". Това ще се случи включително и чрез бързото прилагане на пакета за газ от декември и разглеждане на одобрението на държавна помощ за водородните проекти като приоритет.

Електрификацията и възобновяемата енергия също са от ключово значение за намаляването на зависимостта на Европа от Русия. Ако ЕС приложи изцяло своето законодателство в областта на климата за 2030 г., той ще намали зависимостта от газ с 23% до края на десетилетието. За да се насърчат възобновяемите енергийни източници в Европа, проектът говори за "Нов енергиен пакт" - съвместни усилия в цяла Европа за разгръщане на повече възобновяеми енергийни мощности.

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници могат да дойдат от множество области, но проектът предлага използването на допълнителни приходи от европейската схема за търговия с емисии, направени поради неочаквано високата цена на въглерода, и непредвидени печалби на компании, които са спечелили от кризата.

"Всеки киловатчас електроенергия, която Европа генерира от слънчева, вятърна, водна енергия или биомаса, намалява нашата зависимост от руския газ и други енергийни източници", отбеляза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Това е стратегическа инвестиция, защото освен това по-малката зависимост от руския газ и други източници на изкопаеми горива означава и по-малко пари за военния бюджет на Кремъл", добави тя.

Държавите също трябва да се справят с "прекалено сложните административни процедури", като процеси за разрешаване, които забавят инвестициите във възобновяема енергия.

Друг елемент от този тласък на възобновяемите източници е създаването на "активни потребители", които използват енергия, когато има по-малко търсене и е по-евтино. Това изисква по-бързо внедряване на интелигентни измервателни уреди и страните от ЕС трябва да въведат услуги на едно гише, които да съветват по този въпрос, се казва в проекта.

Наред с това трябва да се постави акцент върху отоплението и обновяването на сградите, за да се намали количеството енергия, от което Европа се нуждае - европейските сгради използват около 40% от общата енергия, консумирана от блока. Ако ЕС въведе неотдавнашното законодателство за енергийна ефективност и обновяване, то това ще осигури 17 милиарда кубически метра икономия на газ до 2025 г.

3e-news.net