Синтетичните горива трябва да бъдат неутрални по отношение на климата при употребата им в нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Тези горива ще се продават след 2035 г.. Това е записано в нов проект на регламент - който разрешава вътрешен спор в рамките на Европейската комисия. Синтетичните горива известни и като "електронни" горива (e-Fuels) се очаква да бъдат в основата на бъдещата автомобилна индустрия, която ще използват двигателите с вътрешно горене (ДВГ).

През март 2023 г. страните от ЕС приеха актуализирани правила за нови автомобили и микробуси, позволяващи само превозни средства с нулеви емисии да бъдат регистрирани от 2035 г., де факто забранявайки автомобили с двигатели с вътрешно горене да се регистрират след тази дата. Въпреки това, след сблъсък с Германия, беше включено изключение, позволяващо регистрацията на нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене дори след 2035 г., при условие че те работят "изключително с CO2 неутрални горива", припомня европейското издание. 

За да бъде приложено това, Комисията се ангажира да създаде нова категория превозни средства от автомобили с двигател с вътрешно горене, които могат да се зареждат само със синтетични горива, известни като електронни горива (e-Fuels).

В нов проект на регламент за прилагане, разгледан от изданието Euractiv, ЕК пояснява, че за да отговарят на условията за това, е-горивата трябва да постигнат пълна климатична неутралност, а именно намаляване на емисиите на парникови газове със 100%.

Това идва в момент след възникването на вътрешен спор между отдела за вътрешния пазар на Комисията (DG GROW) и отдела, отговарящ за опазването на климата. 

По-ранен проект, написан от DG GROW имаше задължението синтетичните електронни горива да намаляват емисиите на парникови газове само със 70% в сравнение с изкопаемите горива, както е определено в Директивата за възобновяема енергия на ЕС (RED).

Това получи отпор от екологични организации и в рамките на Комисията, тъй като отделът, отговарящ за действията в областта на климата (DG CLIMA), предупреди, че може да създаде прецедент: технологиите да се считат за въглеродно неутрални, въпреки че не са достигнали действителна неутралност.

Германският министър на транспорта Фолкер Висинг (FDP), който постави началото на изключението за електронните горива, като заплаши да блокира приемането на стандарта за CO2 без писмен ангажимент от страна на Комисията сега призова за "практични" решения. Той сподели, че "не може да има 100%" намаление на емисиите, като по този начин подкрепя идеята на DG GROW.

Синтетичните горива, за които са нужни големи количества електроенергия при производството им, могат да бъдат климатично неутрални, като се произвеждат със зелени енергийни източници. Има и вариант да се използва технология за улавяне на CO2 от атмосферата, наречена "Директно улавяне на въздух" (Direct Air Capture (DAC). По този начин емисиите, отделени при изгаряне в двигателя с вътрешно горене, се компенсират от CO2, извлечен от атмосферата по-рано, в процеса на производство на горивото.

Поддръжниците на е-горивата обаче твърдят, че "в момента не е технически осъществимо" да се произвеждат е-горива по напълно неутрален по отношение на климата начин поради методологията за изчисляване на емисиите.

Новите норми за CO2 за автомобили, приети от държавите-членки през март, включват така наречената "клауза със съображения на страните", която обикновено е необвързваща и поставя основата за новото предложение на Комисията.

Във втора стъпка Комисията ще представи делегиран акт, за да изясни как превозните средства от новата категория могат да бъдат регистрирани след 2035 г., въпреки че имат емисии, излизащи от ауспуха. Среща за представители на държавите-членки за обсъждане на предложението е планирана за октомври, стана ясно от документите.