"Национална електрическа компания" и АЕЦ "Козлодуй" ще продължат да работят по рамковите си споразумения и договорите за обществени поръчки с руски фирми след разрешение на Европейската комисия страната да ползва дерогация. За това пише "24 часа", като се позова на решение на служебният кабинет от края на миналата седмица.

Какви услуги ще се ползват от руски компании

Много от частите, необходими за плановия ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" могат да се предоставят само от руски фирми. Например само щангите за привод, произведение от АО ОКБ "ГИДРОПРЕСС", са съвместими с наличното оборудване. Ще бъдат продължени още два договора за доставка на 6 kV трифазни асинхронни електродвигатели, както и на системи СТС-ПМ-100 за модернизация на съществуващите телевизионни системи за презареждащи машини.

Ще продължат и договорите с "Русатом сервис АД - клон България", които са единствен участник в процедурата за измерване на фактическата геометрия на ограничителя на активната зона (ОАЗ) на реактори ВВЕР-1000. Същата фирма е изпълнител и по договорите за модернизиране на апаратурата за контрол на неутронния поток, ремонта и експлоатацията на турбогенераторите, които също ще бъдат продължени.

Съвсем наскоро, на 14 септември, председателят на УС на БУЛАТОМ Богомил Манчев призна на пред БНТ, че подмяната на части и поддръжката на АЕЦ-а биха били проблематични, ако се изключи Русия. Но добави, че има компании в Европа, където могат да се произвеждат някои от резервните части - в Чехия и Франция.

Манчев подчерта също така, че не сме зависими от руския инженеринг - 100% българската атомна централа се обслужва от български ядрени компании, които работят в този бизнес. 

Сред продължените договори с руски компании е и този за усъвършенстван ядрено-горивен цикъл на пети и шести блок на централата. Идеята е в дългосрочен план да се премине към диверсификация на доставките на гориво, но в правителственото решение се посочва, че "процедурата за доставка на горивни касети от алтернативен доставчик не може да започне преди да бъде проведена задълбочена оценка на безопасността и преди алтернативното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране", цитира го "24 часа".

Във връзка с ядреното гориво Богомил Манчев отбеляза пред националната телевизия, че към България има две предложения - едното е от "Уестингхаус", които имат още година, за да анализират дали тяхното гориво става за нашата централа. Другото предложение е от "Фраматом". 

Шефът на БУЛАТОМ напомни, че използваното сега гориво е с руски произход, но добави, че "Росатом" не е в забранителния списък.

От правителственото решение се разбира, че ще бъде продължен и договор с руската "Атомстроекспорт" за осъществяване на техническо ръководство при преконсервация на оборудване с дълъг цикъл на производство за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене". Тази дейност може да се извърши само от "Атомстроекспорт" и то при задължително участие на експерти от завода производител - руският "ЗиО-Подолск".