Единодушно депутатите удължиха срока за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията. Фирмите ще имат право на компенсация при цена на тока над 200 лева за мегаватчас, като ще се покрива 100% от сумата над определения под.

Проекторешението за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия бе внесено от депутати от ГЕРБ-СДС и бе подкрепено от 197 народни представители, като нямаше "против" и "въздържал се".

Парламентът обаче реши, че частните производители на ток също ще внасят част от приходите си в Фонда за гарантиране на електроенергийната система, като парите ще бъдат изразходвани за компенсациите. Досега средства се събираха единствено от държавните производители на енергия.

За последните три месеца са изплатени над 2,1 млрд. лева като подкрепа за фирмите у нас. Според изискванията обаче на Европейския съюз своя принос към компенсациите трябва да направят и частните компании.

След гласуването в пленарната зала, Министерският съвет има 10 дни, в които да вземе окончателното решение. Компенсациите за фирмите бяха осигурени към момента само до края на тази година. С новото решение ще важат и догодина.

По време на дебатите от "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят предложението, защото било навременно и належащо.

"За да функционира българският бизнес в тези времена му е необходима предвидимост", заяви Искра Михайлова.

Депутатът от "Демократична България" Владислав Панев пък каза, че ще предложи редакция на проекторешението.

"С тази допълнителна компенсация всъщност не спасяваме фирми от фалит, а подаряваме десетки милиони. Даваме помощи на тези, които се нуждаят от тях, но и на тези, които нямат необходимост. В същото време поставяме под риск инвестициите в енергетиката. Така че моето предложение е създаването на нова точка в решението, включваща и доказани инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници от страна на най-големите компании, за да получат подкрепа", добави той.

Радослав Рибарски от ПП пък посочи, че опозицията се притеснява от липсата на каквито и да било разчети. Според него трябва да се помисли как ще бъдат насърчени енергийните спестявания на небитовите потребители и да се работи за постигане на внедряване на собствено ВЕИ потребление и намаляване на разходите за закупуване на енергия от крайни потребители.