Финансирането на зелената трансформация в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) бе една от важните теми в рамките на Green Week 2023 - най-мащабният регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден, организиран от Dir.bg и 3E-news. Големи имена като Лиляна Павлова - вицепрезидент на ЕИБ, Джеф Готлиб, старши регионален постоянен представител на МВФ за Централна, Източна и Югоизточна Европа, изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев, директор "Индустриален риск" и ESG Банка за развитие на Полша Патрик Даровски, Алън Херявец - член на борда на директорите на Хърватската банка за развитие, Лариса Манастирли - директор "Финансови институции" в Черноморската банка за търговия и развитие и Цветанка Минчева - главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" взеха участие в дискусията, очертавайки предизвикателствата и възможностите за финансиране на зелената трансформация.

Посланията бяха фокусирани върху необходимостта от по-ясна стратегическа рамка, която да използва наличните възможности за финансиране на зеления преход, върху недостига на достатъчно качествени "зелени" проекти, както и върху растящия дефицит по отношение на необходимата техническа експертиза за структурирането и изпълнението им.

Дискусията обаче не би била пълна, ако не погледнем към фонда, който вече 15 години подкрепя основно публичните власти, а от няколко години инвестира и в частни проекти през фондовете за градско развитие. А именно - Фонд ФЛАГ, доказал се като успешен фактор за подпомагане на регионални инвестиции на общините и единственият държавен публичен финансов инструмент, работещ по всички правила на финансовите институции.

"Фонд ФЛАГ е много напред в структурирането на зеления бизнес, разполага със специфични инструменти и работи по платформа, отново в партньорство с други институции в тази посока", отбеляза модераторът на панела "Финансиране на зелената трансформация в региона на Централна и Източна Европа" София Касидова, която е ръководител екип за стратегическо развитие и зелени политики в ББР.

Изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ Надя Данкинова, след като благодари за възможността отново да участва с екипа си в този по думите ѝ разрастващ се форум, очерта ролята на фонда за финансиране на проекти за зелен преход за публичните власти, както и необходимостта от общо действие на всички заинтересовани страни за случването му. Тя акцентира и върху необходимостта от общо разбиране и съвместни действия от страна на всички заинтересовани страни и посочи успешните партньорства на фонда с ЕИБ, ЕБВР и УниКредит.

Надя Данкинова и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева

Снимка: Иван Коловос

Според Надя Данкинова ключово за зелената трансформация е финансирането да достигане до малките - общини и фирми, но и до гражданите.

Изпълнявайки проект FLAG-FICET по програма LIFE, ФЛАГ към момента разработва иновативен финансов инструмент за преход към чиста енергия за публичните власти. Изпълнителният директор на фона разказа повече за проекта:

"Изпълнявайки проект, който спечелихме през Европейската комисия (ЕК), финансиран по програма LIFE, на практика в момента структурираме целеви зелен инструмент за зелена трансформация, с който, използвайки ресурса на техническата помощ на LIFE, да подготвим обучение на персонала, структуриране на политиките, документацията за оценка и не по-маловажно - техническа помощ за подготовка на проектите.

Това са няколкото според мен най-важни неща в това да извървим по добър, успешен и по-бърз начин пътя към зелената трансформация тук на наша територия и с нашите реалности, да преодолеем загубеното, да преодолеем забавеното".

Ключът според нея е именно в "хората, които да бъдат обучени, ясни и максимално опростени системи за оценка и подкрепа за подготовката на проекти, особено когато се касае за малки инвеститори".

Изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ Надя Данкинова говори в рамките на дискусията „Финансиране на зелената трансформация в региона на ЦИЕ“

Снимка: Иван Коловос

"Има много успешни практики и вярваме тепърва в България ще има още много такива. Но за да сме успешни по пътя на зелената трансформация, трябва да имаме и устойчива визия за подкрепа на различните участници в процеса - малките и средни предприятия, публичните инвеститори и хората. Изоставаме и губим важно време и средства и необходимо заедно - всички различни участници в процеса да изградим онези устойчиви механизми за финансиране, които да стигат до обновяване на жилищата, до малкия и средния бизнес и до публичния сектор", посочи Данкинова.

В тази връзка тя призова към обединение: "Можем да го направим, ако го правим заедно - всички ние, които сме тук (бел. ред.: на форума Green Week 2023, провеждащ се в зала на "София Ивент Център" от 20 до 22 юни), представители на различни институции, всички в залата и всички, които ни слушат (събитието бе излъчено на живо). Няма смисъл да се състезаваме, всеки от нас има своето конкретно място и ако ФЛАГ е успешният пример за инвестиране и за действително устойчиво развитие, това е заради факта, че работи в партньорства".

Изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ Надя Данкинова

Снимка: Иван Коловос

Данкинова изброи, че сред участващите в дискусията има такива, които са партньори на Фонд ФЛАГ: "УниКредит" вече 15 години е управляваща банка, получавали сме финансиране и през ЕБВР, сега сме партньори с ЕИБ, работим с Европейската комисия през проект LIFE, за който споменах и го изпълняваме в партньорство. Получаваме финансиране и от още четири големи български банки. Управляваме фондове за градско развитие отново в партньорства - с ОББ и БКО.

Данкинова завърши с перифраза за целта, пътя и това как го вървим.

"Трябва да имаме цел, тя да е ясна и всяка компания да има такава, като се подчинява на една национална цел. Оттам насетне е важен пътят - да е постоянен, да го вървим с упоритост и, както вече казах, да го вървим заедно. Защото по пътя, за да стигнем до целта, компанията е от изключително важно значение. Ние сме постигнали голяма част от това, разбира се, в нашите малки мащаби. Струва ми се много важно опитът, натрупан в България на институции като нашата - а те са много такива, на частни предприемачи и общини като тези, които сме подкрепили, да бъде използван, да бъде мултиплициран, и тогава целта ще бъде постигната".

Снимка: Иван Коловос

Взимайки повод от думите на Данкинова, модераторът София Касидова закри дискусията "Финансиране на зелената трансформация в региона на Централна и Източна Европа", която според нея е била ползотворна, с думите, че ако участниците и зрителите си тръгнат с повече идеи и вдъхновение от чутото, "значи сме направили много".

"Целта и посоката ги имаме, но трябва да направим нещо, за да се спасим от климатичната катастрофа, защото всяко бездействие носи макроикономически рискове и ще ни струва скъпо. Колкото повече отлагаме, толкова повече нарастват рисковете и цената. Необходими са политики, таргетирани инструменти и всички заедно по цялата палитра от финансови институции да работим заедно. Важни са и нашите контрагенти, за тях трябва да има специални финансови улеснения, отстъпка в лихвите, по-дълъг период и по-ниско обезпечение. Всички заедно се обединихме около това. Предизвикателствата са ясни, трудности има, но заедно и в партньорства можем да ги разрешим. И наистина зеленият преход има нужда от пари, но те са налични - публични европейски и национални фондове, така че трябва да впрегнем своите предприемачество и творчество и да структурираме и измислим тези зелени проекти, които всички представители тук са готови да финансират", заключи Касидова за казаното от участниците.

Изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ Надя Данкинова

Снимка: Иван Коловос

Фoнд ФЛAГ

Фoнд ФЛAГ e инcтpyмeнт нa дъpжaвнaтa пoлитиĸa зa peгиoнaлнo paзвитиe, cъздaдeн в пoдĸpeпa peaлизaциятa нa инфpacтpyĸтypни пpoeĸти нa мecтнитe влacти. Зa cвoятa вeчe 15-гoдишнa иcтopия фoндът ce yтвъpди ĸaтo знaчимa финaнcиpaщa инcтитyция зa бългapcĸитe oбщини пo пътя нa ycтoйчивaтa гpaдcĸa тpaнcфopмaция.

Уcпopeднo c тoвa Фoнд ФЛAГ cъздaдe ycтoйчиви пapтньopcтвa c мeждyнapoдни финaнcoви инcтитyции и тъpгoвcĸи бaнĸи в cтpeмeжa зa нeпpeĸъcнaтo paзвитиe, пoдoбpявaнe нa ycлoвиятa, пpoдyĸтитe и възмoжнocтитe. Cpeд нaд 1300 пpoeĸтa, финaнcиpaни oт 2009 г. дo мoмeнтa, гoлямa чacт пpeдвиждaт пoдoбpявaнe нa гpaдcĸaтa инфpacтpyĸтypa и мoбилнocттa.

Визитка 

Надя Данкинова е изпълнителен диpeĸтop нa Фoнд ФЛAГ oт 2011 г., a oт 2012 г. и нa дъщepнoтo дpyжecтвo Фoнд зa ycтoйчивo гpaдcĸo paзвитиe - Фoнд зa гpaдcĸo paзвитиe нa Coфия пo инициaтивaтa ЈЕЅЅІСА.

Maгиcтъp пo coциaлнo иĸoнoмичecĸo плaниpaнe и пyблични финaнcи oт УHCC c дългoгoдишeн oпит в yпpaвлeниeтo нa пpoeĸти, финaнcиpaни oт фoндoвe нa EC. B пyбличния ceĸтop има oпит ĸaтo зaмecтниĸ-oблacтeн и oблacтeн yпpaвитeл нa Ямбoл, в yпpaвлeниeтo нa oбщинcĸитe финaнcи ĸaтo финaнcoв eĸcпepт и зaмecтниĸ-ĸмeт нa oбщинa Ямбoл.

Aĸтивнo yчacтвa в eĸcпepтни paбoтни гpyпи, cвъpзaни c финaнcoвaтa дeцeнтpaлизaция и oбщинcĸитe финaнcи, и в paзpaбoтвaнeтo нa cтpaтeгичecĸи peгиoнaлни дoĸyмeнти.  

Надя Данкинова и главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Цветанка Минчева

Снимка: Иван Коловос