В нашия регион стимулираме всички заинтересовани страни да инвестират повече в зелената икономика. Това каза Лариса Манастирли, директор "Финансови институции" в Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), по време на първия панел от втория ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

"Важно е да се знае че банките за развитие си сътрудничат напоследък много тясно, разработват общи стандарти и възможности за скрининг, за финансова отчетност, за спазване на стандартите за екологично и социално управление. Така че винаги, когато предоставяме информация, искаме да знаем как се събират данните, какво представляват те и ги сравняваме със съответните репери. Затова е важно да имаме поглед върху целия отрасъл, да видим как това, което ние опитваме да правим, се вписва в целите на Парижкото споразумение, посочи Лариса Манастирли.

Тя уточни, че по отношение на вътрешните им дейности прилагат принципите на екологично и социално управление, за да променят, да актуализират своите методи по оценка на риска, така че тези показатели да бъдат включени в оценката на риска по всеки стандартен проект.

Манастирли посочи, че има 3 етапа на оценка на риска. Банката първо прави оценка какви са екологичните и социални рискове на проекта, което става на много ранен етап. Следва количествено измерение на тези рискове и има ли възможност за тяхното намаляване. "В някои случаи се добавя и сценарият за климата - какво е необходимо да се включи в проекта, така че да се радва на защита по отношение на екологичните рискове", посочи представителката на ЧБТР.

По думите ѝ за тях е много важна отчетността на въглеродните емисии - по какъв начин се пестят те чрез съответния проект. "Имаме рамка, в която хармонизираме изискванията по отношение на парниковите газове. Тези стандарти са приети от група международни финансови институции и те ни задават рамката как да мерим, оценяваме и докладваме емисиите, така че данните да бъдат сравними и да има известна последователност при предоставянето им", сподели Манастирли.

Тя допълни, че при работа с клиенти използват цялостен подход, чиято цел е не само да им предложат определени продукти, а и да ги подкрепят при създаването на собствените им системи за оценка на риска в съответните сфери.

В края на своето изложение, Манастирли каза, че работят не само с партньорски институции, а и със заинтересовани страни, за да стимулират създаването на среда за развитието на зелената икономика.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.