Българската банка за развитие (ББР) може и трябва да бъде "зелената банка" в България. Това каза изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев по време на първия панел от втория ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

Цанко Арабаджиев отбеляза, че цел на ББР е да направи така, че финансовите инструменти за зеления преход да могат да достигнат до малкия и средния бизнес в България. Да може например както семейната фирма в Монтана, така и предприемачи във Варна да се възползват от финансирането на зеления преход на своята компания, обясни той.

Цанко Арабаджиев очерта два проблема - недостатъчен брой зелени проекти и липса на достатъчно финансиране. По думите му бизнесът все още не знае как да подготвя зелени проекти. Има дупка в знанието според нас и ние трябва да помагаме на бизнеса, и то на малкия бизнес, за да може все повече добре написани зелени проекти да могат да стигат до финансиране от ББР и от търговските банки, каза Арабаджиев.

Той отбеляза, че с техническа помощ от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в ББР работят за изграждане на вътрешен капацитет и цялостна рамка за устойчиви финанси, която включва пренаписване на политики и процедури на банката, обучение на служителите, за да могат да генерират и оценяват проекти за зелен преход. Арабаджиев посочи, че идеята е ББР да бъде хъб, който да обучи бизнеса как да прави такива проекти.

Отново с помощта на ЕИБ сме пред финализиране на ново заемно споразумение в размер на 350 млн. лева, каза Арабаджиев. Той добави, че това е ресурс, с който ББР ще разполага в следващия месец-два, за да може банката да има и този инструмент в своето портфолио.

На пръв поглед има достатъчно финансиране на пазара, но чисто на пазарен принцип то работи така, че пазарните участници подбират проектите с най-малко риск и с най-голяма възвръщаемост. В един момент се стига до въпроси кой ще финансира малко по-рисковите проекти, по-дългосрочните проекти и вярвам, че тук е ролята на ББР, привличайки частен капитал, поемайки част от неприсъщия риск за останалите банки, да направим така, че устойчиви проекти да могат да бъдат финансирани, да може българският бизнес да върви напред и да постигне целите за климатична неутралност, обясни Арабаджиев.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.