Европейската комисия препоръчва да се подкрепи покупателната способност заради поскъпването на енергията с директна помощ за нуждаещите се, вместо повсеместно намаляване на ДДС за горивата, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар и промишлеността Тиери Бретон, цитиран от Франс прес и БТА.

Бретон заяви пред радио Бе Еф Ем/Ер Ем Се (BFM/RMC), че най-голямата тежест за домакинствата е поскъпването на енергията, най-вече за бедните домакинства, така че на това световно явление трябва да се противодейства бързо чрез директна помощ за най-нуждаещите се.

Еврокомисарят смята, че тези помощи най-вероятно ще трябва да се отпускат до лятото.

На въпрос за 100-те евро, отпускани на французите с доход под 2200 евро на месец, обявени през есента от премиера Жан Кастекс, еврокомисарят отговори, че не бива да има колебания за подобна помощ занапред.

Що се отнася до възможността за понижаване на ДДС до 5,5 на сто за горивата - което би могло да бъде одобрено от Брюксел, предвид че горивата са стока от първа необходимост - то Тиери Бретон е на мнение, че отражението от тази мярка е твърде слабо за бюджета и за потребителите в сравнение с другите по-директни решения.