Заблуда е, че предвиденото за АЕЦ "Белене" оборудване може да се премести и веднага да се ползва за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви в "Лице в лице" по bTV председателят на българския атомен форум "Булатом" Богомил Манчев. Той обясни, че е необходим нов проект, а от изхарчените до момента пари ще бъдат загубени около 250 млн. евро.

"Ако през 2012 г. правителството взе решение за спиране на проекта АЕЦ "Белене" поради финансова невъзможност, днес финансовата невъзможност е втори въпрос. Зелената сделка е факт и ние трябва да решим този въпрос - първият е как да заместим 18 млн. мегаватчаса с чиста енергия", каза Манчев.

По думите му от техническа гледна точна и на двете места може да се реализира проект. От лицензионна гледна точка - ще изгубим 8 г. работа по АЕЦ "Белене".

"Там няма нищо - една нива, а площадка "Белене" е най-готовата в света, има много подготвителна работа, проектът е минал всички етапи на техническия проект, има всички разрешителни", коментира енергийният експерт.

Манчев заяви, че ще са необходими поне пет години за подмяната на руското атомно гориво. Той обясни, че е изключително важен въпросът дали седми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде изграден с помощта на стратегически инвеститор или изцяло с държавно финансиране. Прогнозната му стойност е между 6-7 млрд. евро.

"Винаги подобряването на нещо старо е по-скъпо, отколкото нещо ново. Всички сме си изпатили вкъщи, когато сме правили ремонт на мивката в кухнята. Ако си купиш нова е по-евтино. Тук е абсолютно същото - технически не е трудно да се монтира, но лицензионно ще трябват 5-6 години и още толкова за изграждане", допълни експертът.