АЕЦ "Белене" е изключително нискорисков проект, заяви днес във Варна изпълнителният директор на Международния център за ядрена компетентност във Виена Янко Янев, който участва в Международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност".

Той уточни, че риск-анализът е изготвен по искане на Българския атомен форум /БУЛАТОМ/, като е използвана същата методика, която използва Министервството на енергетиката на САЩ при оценка на големи енергийни проекти.

Той коментира, че регулаторният риск при АЕЦ "Белене" е много нисък, финансовият риск също е сравнително нисък. Според него, най-големият риск за проекта "Белене" е политическият - да не се вземе решение, отлагане - това е чиста загуба на средства, на кадри и специалисти.

Той коментира още, че при реализация на проекта АЕЦ "Белене" страната ни трябва да следва собствен модел, защото ако едно нещо работи в Унгария не означава, че трябва да го направим по същия начин. Янев обясни, че Унгария е използвала разумен модел - държавно гарантиран кредит.

По думите му "ние трябва да видим какъв ще бъде нашият модел, какво ще реши инвеститорът, който ще привлечем, доколко и как ще участва България и естествено да запазим националния интерес, защото това е обект, който ще живее 80 или 100 години".

България няма още утвърдена стратегия за развитие на атомната енергия, каза още Янев. Той уточни, че при атомната енергия е много по-сложно и не може да бъде обхваната само в стратегията за енергийно развитие.

Атомната енергетика е такава, че след като я построим ние можем да кажем след 10 години каква ще е цената и няма да има влияние, че цената на газа се е вдигнала или паднала, каза в отговор на въпрос Янев.