Страните от Европа рискуват да останат без газ само след два месеца. Причината - студеното време и ниските запаси от горива в газохранилищата, пише агенция Bloomberg.

"Енергийната криза удари блока в момент, когато сигурността на доставките не беше в дневния ред на европейските политици", казва Максимо Мичинили, ръководител на отдела за енергия и климат във FleishmanHillard EU. Експертът очаква енергийната криза да запази волатилността на цените, както и да засили политическото напрежение между регулаторите в Брюксел и лидерите на 27-те страни членки на блока", цитира изданието думите на експерта.

Ситуацията се изостри рязко, но тя се формира от години. В самият разгар на енергийният си преход Европа затваря въглищните централи и разчита на възобновяемите източници на енергия.

Според изданието, предпоставката за криза с горивото в Европа е именно преминаването към използването на възобновяеми енергийни източници и намаляването на собственото производство на природен газ.

В резултат на това например, през миналата 2021 г. производството на електроенергия в европейските страни спада поради нестабилността на вятърната и слънчева енергия.

"Предстоят двата най-студени месеца на зимата и има опасения, че в Европа газът може да свърши", отбелязват от агенцията.

От консултантската компания WoodMackenzie смятат, че единствен изход от създалата се ситуация може да бъде само с осигуряване на доставки от Русия.

"Не е много ясно как може да бъде достигнато необходимото ниво на запасите от газ в хранилищата без допълнителни доставки от Русия по "Северен поток 2" или действащите маршрути", отбелязва вицепрезидентът от компанията Масимо Ди Одорато.

Търговците вече се готвят за най-лошото. През последния месец цените на газа, доставен от пролетта до 2023 г., са се повишили с около 40 процента. Някои очакват кризата да продължи до 2025 г., когато поредната вълна от проекти за втечнен природен газ в САЩ ще осигури доставки на световния пазар.

"За европейските цени на газа 2022 г. ще бъде поредната година на нестабилност", заключава експертът.

3e-news.net