МРРБ води разговори с КЕВР за изготвяне на механизъм за овладяване на цената на тока, която ВиК операторите в страната плащат. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, докато бе на посещение в Хасковско, предаде bTV.

"Има вариант "Български ВиК холдинг" да се превърне в купувач, който от своя страна да доставя електроенергия на дружествата. Това обаче ще мине през предоговаряне на цената на тока, която водният сектор използва, за да доставя вода на краен потребител", добави той.

Според Граматиков идеята е така, както има социална поносимост за цената на водата, да има и поносимост при цената на електроенергията, която се плаща за доставката на вода. Т.е. от името на всички водни дружества в страната, холдингът да закупува ток на преференциални цени. Към момента обаче зам.-министърът заяви, че от разговорите в тази насока с КЕВР няма резултат.

"В момента ВиК операторите купуват ток от свободния пазар. Със скока на електроенергията някои от тях изпитват затруднения при плащането. Такъв бе примерът с ВиК -Хасково, които бяха натрупали големи задължения за ток и се наложи да теглят кредит, за да го изплатят. Водата в Хасково се доставя от сондажи, чрез помпи. Над 30% от себестойността на водата е за електричество, сочат сметките на хасковското водно дружество", обясни Граматиков.

По думите му "Български ВиК холдинг" може да помага финансово на дружествата, които изпитват затруднения заради скъпия ток. Според него холдингът е в състояние да покрие част от цената на тока, ако се наложи.

Граматиков бе категоричен, че нито един ВиК оператор няма да бъде доведен до фалит заради скъпия ток.

По-рано служебният премиер Стефан Янев съобщи, че правителството съвсем скоро ще предложи мерки за справяне с кризата със скъпата енергия.

Заместник-министър Валентин Граматиков и представители на ВиК Холдинга посетиха мястото на голямата авария на подстанцията до село Ябълково, която от вчера е оставила голяма част от Хасково и няколко села без питейна вода.

Три ВиК дружества обединиха усилия да се справят бързо с аварията. Ръководствата и техническият потенциал на операторите в партньорство с Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" ЕАД помогнаха за осигуряването на нужните резервни части и аварийни екипи, които да възстановят водоподаването в града до четвъртък сутрин, съобщиха от холдинга.