"Български енергиен холдинг" ще направи вноска от 456 млн. лв. към фонда за енергийна сигурност, с което продължава нашето обещание към всички бизнеси, че цените на тока продължават да бъдат едни от най-ниските в Европа. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков преди началото на днешното правителствено заседание, предаде БТА.

Както е известно работодателските организации имат главно две искания към правителството от гледна точка на енергийните компенсации.

Първото е компенсациите заради високите цени на електроенергията да останат 250 лв./мвтч. Но искането е небитовите потребители да заплащат електроенергията директно по тази цена, а не да чакат около месец възстановяване на платеното над тавана. Второто искане е източникът за компенсациите да е Фонд "Сигурност на електроенергийната система", а той да бъде захранван за целта от свръхпечалбите на всички електропроизводители, не само от държавните. Предстои това да се уреди с промяна в Закона за енергетиката.

Петков отбеляза още, че на днешното заседание кабинетът ще обсъди три меморандума за развитието на бизнес средата в България, както и предложени промени в Търговския закон.

"Премахват се пречките пред производството по стабилизация, което цели да даде втори шанс на затруднените търговци да продължат дейността си. Много важна мярка. Съществена новост е и въвеждането на производство по несъстоятелност и стабилизация на физическите лица - предприемачи, дефинирани от закона. Надявам се, че широкото обществено обсъждане е дало добър резултат и ще служи за добра основа за приемането на закона от Народното събрание", коментира Петков.