Министърът на енергетиката Росен Христов обсъди с румънския си колега Върджил-Даниел Попеску възможността за изграждане на две водноелектрически централи на река Дунав. Двамата участваха в международния Първи министерски енергиен диалог - Атина 2022, организиран от гръцкия министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас.

Такива електроцентрали има в Австрия, както и двустранни - в Сърбия и Румъния. Крайно време е България да се възползва от този природен ресурс. Освен това по този начин получаваме и два нови моста над река Дунав, подчерта Христов, цитиран в съобщение на Министерството на енергетиката.

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество по тези проекти и детайлни проучвания за тяхната реализация.

По време на дискусията Христов очерта основните приоритети, по които работи българското министерство. По думите му фокусът е върху активното участие на страната ни в регионалните енергийни инфраструктурни проекти, внедряване на нови технологии, увеличаване на дела на зелената енергия, в това число геотермалната, както и възможностите за съхранение.

"Вярвам, че зелената енергия трябва да се съхранява по "зелен" начин. В момента проучваме възможност за съхранение, подобна на тази в "Чирен". Ако се реализира, тя ще е от полза както за България, така и за Гърция и Румъния, отбеляза Христов.

Министърът подчерта усилията на служебното правителство да завърши в срок интерконектора за пренос на природен газ с Гърция. "Не спираме дотук, а продължаваме да работим с нашите гръцки партньори, за да увеличим капацитета", допълни енергийният министър.