Строителството на една от най-големите вятърни електроцентрали в Южното полукълбо започна днес на източното крайбрежие на Австралия. Първият участък на комплекса ще влезе в експлоатация през 2024 г., съобщи испанската компания "Аксиона енерхиа" (Acciona Energia), цитирана от ТАСС и БТА.

Вятърната електроцентрала, чиято стойност е над 2 милиарда австралийски долара (1,45 милиарда долара), ще обедини 180 турбини, които ще произвеждат 1026 мегавата чиста възобновяема енергия годишно, използвайки най-ефективните и авангардни технологии, След като достигне проектния си капацитет, тя ще може да генерира достатъчно електричество, за да обезпечи 700 000 домове, се посочва в комюнике.

Електроцентралата недалеч от град Трепрок (на 300 километра югозападно от Брисбейн) ще осигури 220 работни места, прогнозира компанията. Според очакванията след като обектът достигне пълния си капацитет, щатът Куинсланд ще осигурява над 50 на сто от електроенергията си от възобновяеми източници. Дотогава въглищата ще продължат да са основен енергоносител (около 70 на сто от потребяваната електроенергия). Делът на възобновяемите източници не надвишава 24 на сто.