След проучване на Евростат, над 2 700 000 българи са близко до прага на бедността - класация, която България оглавява през последните 10 години. Според Националния статистически институт (НСИ), средният доход на човек от домакинството достига общо 1541.3 лв. за третото тримесечие на 2018 г., което е със 7.7% над нивото от година по-рано и идва предимно от увеличението на заплатите и пенсиите.

Един от основните въпроси, който се задава в интернет напоследък, идва от работещите нашенци в Англия. Какво ще се случи с всички гастарбайтери, много от които на постоянен договор, след Брекзит? За съжаление, все още дори Европейската комисия не може да даде точен отговор. Мнозина европейски експерти са на мнение, че законите във Великобритания защитават работещите се, но същите ще трябва да пуснат молба за временно или постоянно пребиваване, както и при нужда да предоставят необходимите документи за квалификация, защото не е сигурно дали европейските стандарти за професионална степен ще се приемат от Англия след Brexit или не.

Друг често срещан въпрос е, дали традиционните методи за получаване на пари от чужбина (валутни трансфери и банкови преводи) ще продължат да съществуват и дали таксите за тези услуги няма да се вдигнат значително. В България основният начин семействата на работещите в чужбина да получат необходимите им пари, е чрез паричен трансфер.

Макар че на много от тези въпроси реално няма намерен отговор, от Tavex предлагат възможност, която има за цел да повиши общественото внимание към гастарбайтърите, награждавайки ги всеки месец. От Tavex дават чрез томбола награда всеки месец, в размер на 5000 лева, на всеки, който е направил или получил превод чрез Western Union в офисите им.

Над 1 милион превода се правят от и към България годишно. Най-много са чуждестранните преводи от българи, работещи в Италия, Гърция, Германия и Великобритания. Най-честата средна сума е между 100 и 1000 лева.

Според данни на EURES (EURopean Employment Services), най-често работна ръка се търси от Германия, Испания и Холандия, като преобладават предложения за строителната индустрия и за обслужващ персонал. Във Великобритания и САЩ се намират двете най-големи български диаспори и все повече български семейства са зависими от доходите на живеещите в тези две държави. Германия от друга страна е сред най-благоприятните страни започване на работа за българите, тъй като няма нужда от разрешение за работа, за да могат да упражняват заетост по трудов договор.