Само 20 на сто от потребителските разходи в България преминават през картови плащания. Далеч сме от страни като Швеция и Норвегия, където почти няма кеш, доста далеч сме дори от средноевропейското равнище.

Това каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България, по време на най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Днес е първият от трите дни на дискусии, в които участват над 130 панелисти от 10 държави, а Красимира Райчева се включи в сесията "Устойчивият преход като конкурентно предимство в страните от ЦИЕ - голямата картина".

Красимира Райчева подчерта ролята на дигиталните разплащания, които са в основата на бизнеса на компанията, за намаляване на дела на сивата икономика, на събираемостта на приходите в държавата, както и за устойчивото развитие на обществото. По проучване на "Ей Ти Кърни" всеки 10 процента увеличение на дигиталните разплащания намаляват сивата икономика с 4 на сто, посочи Красимира Райчева.

Тя изтъкна, че ковид годините са стимулирали дигитализацията и клиентите все повече се ориентират да плащат по безналичен начин. Катализатор на този процес е бил и проектът за стартиране на картови разплащания в софийския градски транспорт, който компанията е осъществила съвместно с Центъра за градска мобилност, Столична община и клиентите.

В България на 1000 души от населението се падат 16 терминала за разплащане, докато средно в Европа е 33 терминала на 1000 души, каза Райчева.

Тя напомни, че миналата година компанията е започнала програма "България без брой", с която се стимулира в малкия и среден бизнес все повече да навлизат дигиталните разплащания. Други добри практики са свързани с внедряването на карти от биоразградими материали. Освен това все повече стават клиентите, търсещи устойчивост, като чрез приложенията си в мобилните устройства могат да отчитат въглеродния отпечатък на всяко разплащане.

Красимира Райчева предложи ускорено разглеждане от Народното събрание на промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой от сегашните 10 000 лева - на 5000 лева. Тя препоръча освен това държавата да осигури възможност навсякъде да може да се плаща и с карти, както това става в страните около България.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.