"Съвместните ни усилията ни с управляващите органи са насочени в посока да се подкрепят дългосрочни инвестиции, които да стимулират заетост и устойчивост, като същевременно това целим да се подкрепят жизнеспособни проекти, които не могат да наберат достатъчно финансов ресурс по пазарни принципи" - това каза Павел Лисев, член на УС на Фонда на фондовете, който участва в дискусията "Иновациите като ускорител за конкурентоспособност и икономически растеж", част от най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попаднаха въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

"Имаме възможност да подкрепим всяка една компания, която има нужда от ресурс да изпълни своята технологична цел. Все още има свободен ресурс от 55 млн. евро, който следва да бъде усвоен до края на годината. Ние се стремим този свободен ресурс да бъде усвоен в пълна степен, за да не се налага да бъде върнат към Европейската комисия", каза той.

От гледна точка на кръговата икономика Лисев посочи, че фондът ще изпълнява два дългови инструмента, насочени към енергийна ефективност, както и към кръгови модели на потребление и производство.

"Имаме и фондовете за градско развитие, които подкрепят инвестиции в устойчива мобилност, енергийна ефективност в жилищни и общински сгради, пътна инфраструктура. В момента сме във важен период от гледна точка приключване на текущата рамка, както и започваме да структурираме новия период", каза той.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.