Макар работата на бюро по 40 часа седмично да се превърна в норма, работното място през последните години приема все по-гъвкави форми, информират БТА и ДПА. Много компании сега предлагат на служителите си възможност за работа от вкъщи и много хора с радост я приемат, тъй като им спестява време за пътуване до работа.

Според германския преподавател по психология Кони Антони работата от вкъщи ти позволява да бъдеш по-гъвкав и подобрява баланса работа-личен живот, освен това намалява стреса от претъпканите превозни средства на обществения транспорт или всекидневните задръствания.

Работата от вкъщи обаче може да ви изправи пред нови предизвикателства. Когато домът ви се превърне в работно място, може да стане трудно да прецениш кога да спреш да бъдеш на разположение.

Резултатът е, че хората, работещи от вкъщи, често въобще не си дават почивка.

Германският експерт по трудова икономика Уфук Алтун препоръчва предварително да се определят строги правила за работа от вкъщи. Очертаването на твърда времева рамка, в която да сте на разположение за работа, улеснява прекратяването на работния ден например. Някои компании дори автоматично прекъстват пращането на електронни писма след 18 часа или не ви препращат имейли, когато сте в почивка.

Ако няма определени правила, служителите имат склонност да се преработват, казват експерти.

А когато границите между работата и свободното време не са ясно определени, служителите бързо се демотивират, сочат проучвания.

Докато някои хора се наслаждават на тишината и спокойствието на работата от вкъщи, на други им липсват вдъхновяващите разговори с колеги. Освен това може да бъде по-трудно да се оцени вашият принос за екипа, когато работите само от вкъщи. Кони Антони препоръчва двата варианта на работата да се смесват - вместо непрекъснато да работите от вкъщи, можете да го правите два-три пъти седмично, като ще имате достатъчно време да наваксате общуването с колегите си и същевременно ще сте намалили значително времето прекарано в трафика.