Поколението "Игрек" плаща цената на силния натиск върху средната класа през последните 30 години и получава по-малко стабилни работни места от предходните поколения, сочи проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от Франс прес и ДПА.

Днес следната класа прилича все повече на кораб, който сякаш плава в бурни води, призна генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия, цитиран в комюнике във връзка с доклада представен заедно с Програмата на ООН за развитие в Ню Йорк, допълва БТА.

Озаглавено "Под натиск: средните класи губят скорост", това изследване стига да заключението, че в страните от ОИСР 70 на сто от поколението на "бейби бумърите", родените след Втората световна война, са успели да влязат в средната класа, достигайки 20 години, а за поколението "Игрек" това съотношение е 60 на сто.

Поколението на "бейби бумърите" бе облагодетелствано освен това от по-стабилни работни места през активния им живот в сравнение с по-младото поколение, допълват авторите на ОИСР, клуба на най-богатите страни. Те констатират освен това отслабване на икономическото влияние на средните класи от средата на 1980-те години.

"Техните доходи са се увеличили съвсем слабо в страните от ОИСР, а разходите на средните класи са се увеличили по-силно от инфлацията", подчертават експертите на ОИСР, уточнявайки, че всяка пето домакинство от тази социална категория харчи повече, отколкото получава.

Тази ситуация е още по-тревожна, като се има предвид, че свръхзадлъжняването на поколението "Игрек" е по-голямо, отколкото при по-високите и по-ниските класи.

През последните две десетилетия цените на жилищата са се увеличили три пъти по-бързо от средния доход на домакинствата, пояснява ОИСР.

От 30 години съотношението на средната класа като дял от населението се е свило от 64 на сто до 61 на сто. ОИСР призовава от години за по-справедливо разпределението на доходите в условията на глобализацията.

ОИСР припомня, че средните класи са от ключово значение за икономиката. Те подкрепят потреблението, стимулират значителна част от инвестициите в образованието, здравеопазването и жилищния сектор и играят изключително важна роля в социалната защита като данъкоплатци.

Правителствата трябва да полагат повече усилия и трябва да чуят тревогите на гражданите, но и да защитят и да повишават жизненото равнище на средната класа, посочва Гурия.