Министерски съвет ще обсъди днес възможностите за увеличение на бюджетните заплати с 10% от 1 януари 2019 г., заяви вчера премиерът Бойко Борисов. Новината обаче е имала ефект на бомба за министерствата в кабинета, изключвайки финансовото ведомство, коментира в ефира на "Още от деня" по БНТ експертът Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

След като веднъж е обещано, заден ход вече няма. Ние имаме 3-годишна бюджета прогноза, която предвиждаше догодина минималната заплата да бъде увеличена с 40 лв. Казаното обаче означава, че бюджетната прогноза се променя и тя трябва да скочи с повече, минимум 56 лв, коментира Иван Нейков.

Увеличение на средната заплата е в състояние да поеме натиска от увеличенията на всички тези цени, които се очакват, обясни експертът.

Тази зима очаквам проблеми за хората с ниски доходи поради евентуално увеличаване на инфлацията. Работещите бедни обаче не могат да намалеят с увеличаване на минималната работа заплата, така че за тях положението ще остане без промяна, коментира още Нейков.

"Това увеличение носи много повече въпроси, отколкото може да си представи обикновения гражданин. Едни от тях са, какво ще е влиянието върху малките и средните предприятия, ще намалим ли броя на работещите бедни, ще намалим бедността, как ще процедираме с минималната работна заплата. В частния сектор също ще искат увеличение, защото хората ще си кажат - ние с нашите пари осигуряваме по-високи заплати за държавния сектор и сега и ние искаме по-високи заплати. Най-вероятно това увеличение ще помогне на хората да посрещнат увеличението на цените. Последните години нямаше инфлация. Сега за една година има два пъти ръст на цените на енергоносителите. В България практиката показва, че има два основни фактора, които оказват основно влияние за т.нар "тежка зима". Единият е селскостопанският сектор, а другият е туризмът. Ако тези два сектора имат добри резултати през годината, не можем да говорим за "тежка" или "гладна зима". Хората, които са със средна и над средна заплата, при двама работещи, предполагам, че няма да имат "тежка зима". За мен това увеличение е една реакция на ставащото в страната. Това по-скоро е политически ход, отколкото чисто икономически", каза още Иван Нейков.

Аз мисля, че увеличението на заплатите е реакция, която има за цел да намали конфликта в обществото, каза в заключение експертът.