Плановете за възстановяване и устойчивост са изключително важни в подкрепата за инвестициите в целия Европейски съюз, а част от необходимите структурни промени е и Зелената сделка. Това каза в тв предаването "Тази сутрин" Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие. Той гостува в студиото на bTV като модератор на сесията "Финансови инструменти за справедлив преход" в конференцията Green Transition 2022. За втора поредна година събитието ще фокусира зелената дискусия върху това как България успешно да стане част от процесите на трансформация, устойчиво развитие и декарбонизация - цел, важна не само за Европа, но и за света, ако искаме да опазим планетата си. "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" ще се проведе на 10 юни от 9 ч. сутринта в Sofia Event Center.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ОББ, Аурубис България, Филип Морис България, European Investment Bank, Lidl, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, Yettel, УниКредит Булбанк, Coca-Cola HBC Bulgaria, БФИЕК, ПроКредит Банк, Артекс Инженеринг АД, Асарел-Медет АД, Schneider Electric, PwC България, Platform Brown to Green, Геотехмин, НОРД ХОЛДИНГ, Джи Си Ар АД, Булатом - Сдружение, Солвей Соди, Главболгарстрой Холдинг, Булгартрансгаз, Edoardo Miroglio, Център за енергийна ефективност ЕнЕфект, Орбико България, ThingsLog, Клийнтех България, TotalEnergies EP Bulgaria. Green Transition 2022 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БНР, bTV Media Group, БТА, Bloomberg, Bulgaria on Air, Евронюз и OFFNews.bg

"Зелената сделка ще изисква структурни промени. Плановете за възстановяване и устойчивост са изключително важни в подкрепата за инвестициите в целия Европейски съюз. От началото на годината виждаме данните за преките чуждестранни инвестиции, които рязко се подобряват. Два или три пъти инвестициите са по-добри за първото тримесечие на тази година отколкото преди. Националните планове за възстановяване на страните членки са от много голямо значение, защото в тях са заложени инвестиции към постигане на климатичните цели на Европейски съюз, така че да се постигне бързо осъвременяване на икономиката - въвеждане на дигитализацията", заяви Лингорски.

Той коментира и това дали ще се стигне до загуба на нови работни места заради Зелената сделка.

"Това осъвременяване на нашата икономика, не означава намаляване на работните места. Един от проблемите е свиването на пазара на труда, но не заради недостиг, а заради намирането на квалифицирани кадри".