С новината, че американските конгресмени постигат единомислие по въпроса как да бъдат балансирани програмите по вдигане на данъци и свиване на бюджетните разходи, притокът на капитали към акциите бе забележителен и индексите реализираха рекордни отскоци.

В последствие коментарите, че най-драматичните преговори тепърва предстоят, а именно с колко да бъде вдигнат таванът на допустимия държавен дълг в САЩ, охладиха ентусиазма на играчите. Дори новината, че финансовият министър Тимъти Гайтнър се оттегля от поста, с което показва, че не желае да участва в тази битка, бе показателна за това колко нажежени са страстите по финансовите въпроси на Щатите.

Така в края на кратката седмица индексите на Wall Street завършиха с покачвания, като за вчерашните им успехи влияние оказаха, разбира се, и данните, че американската икономика е разкрила нови 155 хил. работни места през декември, колкото се и очакваше. Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.33% до 13 435 пункта. S&P 500 Index напредна с 0.49% до 1 466 пункта. NASDAQ Composite Index добави 0.04% до 3 101 пункта. На седмична база индустриалният индекс порасна с 3.8%, широкият повиши нивото си с 4.6%, а високотехнологичният напредна с 4.8%. За S&P това е петгодишен връх.

В Европа борсите също завършиха първата си седмица позитивно
, въпреки разочароващите данни и прогнози. Може би вчерашният ден бе най-изобилен на такива. Според прогноза на Ърнст енд Янг до края на годината броят на безработните на стария континент ще достигне 30 млн. души, спрямо 18.7 млн., регистрирани през октомври.

През 2013 година безработицата в Гърция се очаква да достигне 28%, а в Испания - 27%. Междувременно Евростат обяви, че инфлацията в еврозоната остава на досегашното си равнище от 2.2% през декември.

Великобритания пък отчете първото свиване в сектора на услугите
, а City bank предупреди, че страната може да изгуби първокласния си рейтинг през тази година. За финал и Ватикана даде признаци, че е застигнат от банковата криза. Въпреки всичко това FTSE 100 напредна с 0.7% до 6 089 пункта, DAX добави 0.26% до 7 776 пункта, а CAC 40 завърши с 0.24% ръст за седмицата до 3 739 пункта.

По-значителни динамики през тази седмица имаше при златото. В края на петъчната сесия то се установи на $ 1 648.90 за тройунция, което е понижение с почти 26 долара във вчерашната сесия. Това е оттласкване от дъното от $ 1 626, достигнато през тази седмица. Анализатори обясняват, че възстановяването се дължи на данните за новоразкритите работни места в САЩ, а също и на информацията от заседанието на Федералния резерв.

Според разпечатки от заседанието на ръководството на институцията, има членове в борда, които искат да бъде сложен край на количествените улеснения и изкупуването на облигации от пазарите и то още в края на тази година. Освен това засилилият се долар от началото на седмицата нормално е оказал натиск върху стоките, деноминирани в долари.

Петролът завърши на $ 93.09 за барел лек американски с доставка през февруари. На седмична база суровината поскъпна с 2.5%. Във валутната търговия еврото леко поскъпна към долара до $ 1.3069. Влияние върху американската валута имаше както новината за новоразкритите работни места в САЩ, така и от заседанието на Федералния резерв.