Защитеният пейзаж сезон 2021: Серия първа - Витоша на прицел

Спрените лифтове на Витоша - Княжевски и Драгалевски, превърнати в музейни експонати, са отражение на хаоса в туризма, а и в държавата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тома Белев е некадърник, който съсипа Витоша с неадекватното си управление. И защо продължава да се представя като председател на Асоциацията на парковете в България? Нали го осъдиха за неправомерно заемане на длъжността?

Мафията, която се "набута" в Банско неимоверно много в хотелски комплекси и търпи ужасни загуби поради корона кризата, се преориентира към Витоша! От 2 милиона, сто хиляди да се юрнат нагоре.... е хе хей, лифтове, влекчета, капанчета и парички, парички....

Лифтовете на Витоша са остарели и опасни! Колкото по-бързо бъдат премахнати и подменени с нови, но със седалки и кабинки, толкова по-добре! Но това явно няма да стане толкова лесно и бързо, тъй като подобието на кмет - Йорданка Фандъкова се обедини с еко-рекетьора Тома Белев и изнудват дружеството, което е собственик на лифтовете и влековете горе!

Никой не обръща внимание на изсъхналите дървета около Алеко. Над 600 са те заради некадърност и неразбиране на проблема започнал преди 15 години от 10 паднали дървета нападнати от корояд.

Не си прав! Тома Белев е обърнал специално внимание на тези паднали дървета и корояд. Според него, проблема ще се реши от само себе си, без човек да се намесва, някъде за 150 или 200 години! Това му е официалното становище, "експертно"!

Имам изглед към нея. От години. Вече свети една трета. Какво спират, освен лифтовете?

С Витоша ще стане същото което стана със София .

С Витоша ще стане същото което стана със София .

Хиляди приказки за това как не може да стане. Ми идете в Австрия да видите как се изграждат природосъобразно ски зони .Даже не ходете чак до там идете в Копаоник. Във всяка една страна с нормално население може да стане прекрасно място за здраве и спорт. Какво ни е сбъркано на нас българите та сме толкова тъпи и криви не знам...

"Ми идете в Австрия да видите как се изграждат природосъобразно ски зони" В Австрия дървото е частно тук е държавно! Зелените дават примери за сравнение с тези държави, но забравят, че едно отрязано дърво си остава отрязано независмо дали се намира в Австрия или България.

newsflash! ходили сме и в Австрия, и в Италия, и във Франция! Разлики колкото искаш.. прилики 0! Като започнем, че ски зоните им са във високата част на планините, които са голи и стигнем до там, че хотели-мастодонти ала перлата на българския туризъм, зимния слънчак - банско НЯМА! Зимен курорт с бетон не се прави, уви - акълът на българския инвеститор стига само до бетонпомпата. Който иска бетон да ходи в банско - там празни бетонни кутийки, собственост отново на цеко - бол!

И ти си виждал Алпите на снимки! Шладминг Австрия цялата ски зона в долината е 800км ски писти с най висока точка от 2100м. ШиВелт ски зоната са 300 км писти в Австрия най висока точка 1800 м. Това са само 2 примера с изсечени хиляди декари гори за лифтове и писти. Когато пишете не ни мислете за глупаци! Спрете с лъжата, че е в Алпите всичко било над 3000 м голо където нямало гори! Освен това, знаеш ли как се прави писта или пилони за лифт над 3000 м? Знаеш ли какво копане от багери има за изравняване на трасе? Знаеш ли какви изкопи се правят за лифтове? Изкуствени водоеми за изкуствен сняг?! Тунели понякога!? Строителството над 3000 м е безмилостно. Спрете да пишете когато не разбирате или не сте виждали!

абе хората оценяват какво са имали след като го загубят.... за никого другиго това не важи с такава сила както за Бай Ганьо.

Представете си Витоша да беше 80% частна собственост разпределена на няколко хиляди столичани! Тогава щеше да има сдружение от тези собственици, което сдружение можеше да кандидатсва за кредити и да строи спортна инфраструктура от която да прибира печалбата, а данъка да остава за държавата. Зелените нямаха да имат възможност дори за 1кв м Натура 2000 в тези частни земи. Така Витоша щеше да е модерна планина за спорт и отдих със запазена природа, защото да имаш гора и да се грижиш за нея и тя да ти носи дивиденти е в плюс за всеки собственик. Днес какво имаме!? Държавна планина дадена на концесия, оградена от зелени лешояди! Хиляди хиляди възможности за корупция и точене на фондове от всички! РАзбирате ли къде е проблема? Проблема е в това че всичко в България е държавна собственост и типично за българския начин на мислене, щом е държавно значи е мое. Така мислят зелени, червени, сини, концесионери и общинари. Това е корена на проблема затова и България тъпче на едно място, заменки пишман бизнесмени, мутри приватизации, разграбване и още куп гадости! Никога няма да се оправим, докато държавата е и снаха и мащеха.

аз лично не познавам нито един човек, който има гора и си я гледа и обгрижва "по учебник".

Е как да познаваш, след като те са под 10%! Освен това тези гори са върнати след 1989г. какво очакваш от андрешковци? Частната собственост и грижата за нея беше унищожена след 1945 година. Проблема е много мноог дълбок затова така и цикли!

от андрешковци очаквам само да си съсипят държавата. те за друго не стават (даже и чеп за зеле).

А защо не и нови лифтове! Нека хората веднъж да сме доволни, стига вече смапо да сме чакали!

Интересен е механизма по ,който ведомствени хижи /почивни домове са станали частни , а след това някои от частниците се преместиха в друго времепространствено измерение, по насилствен начин.Някога по време на "тъмният и човеконенавистен" социализъм имаше летни средношколски бригади ,които спяха в някоя по -голяма хижа защо момичетата и момчета биваха някъде към 70-80 деца , а през деня прокарваха ,ремонтираха ,изграждаха пътеки и чешмички и кътове за почивка.Към тях биваха прикрепяни няколко 7-8 стари майстори ,които ги обучаваха ,пазеха ги да не се наранят и поемаха по-тежката и по-отговорна дейност.Те и работеха с машините докато бригадирите с лопати и кирки ,даже не им даваха и брадви.Иначе така нареченото ново шосе е прекарано основно от трудоваци и затова има и /имаше/ техен паметник ,но най-вероятно с настъпването на неолибералният"демократизъм" бронзовите букви са откраднати.Иначе всички стари хижи са построени с доброволният ,повтарям за неолибералите /те трудно схващат/ , доброволният труд на туристите , а държавата или столична община финансираше инфраструктурата .

Това е зелена пропагандна статия! Цитират хора само от зеления сектор и общината, другата страна я няма! 111 място по свобода на словото ни е малко! ако можеше 222 щеше да е по актуално!

Цитарания адвокатт на цеко... такова де "витоша ски" и той ли е зелен?

Нали сега за Княжевския се договори, че ще го възстановявят, дано наистина се случи и дано е хубав и модерен, а не някакъв соц. Пък Драгалеския явно още ще чака, за съжаление.

Ох те веднъж да се разберат, може да стане страшна планина!

Разбиране няма! Витоша е заложник на интересите на цеко! Докато не позволят на цеко да си разиграва коня както иска, няма да има "нормален" достъп до планината. Хванете поинтересувайте се какво точно иска да прави цеко.. то не са нови писти, зони, атв писти, заведения, хотели... Единственият вариант е да се разкара този паразит от планината, но всичките управляващи са прекалено зависими от него!

Данче, за теб е това, май не си разбрала как се правят лифтове. https://www.youtube.com/watch?v=ma3U5NlnhLA

трябва да направят изборите на 2 години. Може пък и да почнат по-бързо да се вземат решенията по редица бавени въпроси.

Хаха! ДА! Този напън на Данчето е много показателен! Ей така може да имаме нови лифтове и ски зона скоро :)

Данче проста си, изнагле и гледаш само поръчките на Боко да обслужваш. Забрави за народа. Искаш да набуташ някоя герберска фирма да реновира ... Новите лифтове искат нови стълбове и точка ! Защо се ослушваш ? Променяй плана на Витоша, ще се сложат нови стълбове старите ще се махнат. Няма да се презастрои Витоша със стълбове ! https://www.youtube.com/watch?v=ma3U5NlnhLA

Цеко аут от ските, няма друга надежда!

То, ако остане на Цеко, до сега 100 пъти щяха да са подменили лифтовете на Витоша, че и щяха да са ги амортизирали и пак да ги подменят. Разни "зелени" измекяри прецакват всичко!

виждаме Цеко какво прави в Пирин/Банско... Ако същото се случи на Витоша, софиянци на практика ще останат без парк.

Как си го представя това с къщичките? От страна на туристите ще получават непредвидим продукт зависещ от собственика на имено избраната къща, т.е ще трябва седмица-две да се четат отзиви... безумие. И какво ще ти предложат? Подслон? Ми то може... ако има перфектна общинска инфраструктура за туризъм и забавление, иначе остава ядене и пиене на местни продукти.... От страна на собственика, нали не си представяте семейство да може да се изхрани със стопанисване на къщичка, може да видите хижарите как са, има ли олигарси сред тях? Тоест мирише цялата работа на субсидия, т.е веднъж ще си платя "почивката" и втори път ще ми вземат и данъците за да ги държат заети... и какъв е смисълът. Тези които говорят за 1 процент паркове и къщички, да си вземат къща под наем в някое село и да споделят опит, примерно някъде във врачанско хем няма да е парк, хем далеч от цивилизацията, точно както го описват в статията

Този безценен дар на Природата-майка от 30 г. е занемарен... Кого да обвиняваме? Явно всеко едно правителство от 1989 г. насам носи отговорност, но и така да е, няма да им се бръкне в джоба, пак ще е за сметка на народа...

На времето двата лифта Акаденмика 1и 2 ги построиха за някаква комунистическа спартакиада или някаква подобна комунистическа простотия. И когато дойде време за състезанията....няма сняг. И изкараха всички училища в София и унивеситети и ученици и студенти мъкнеха сняг от гората с платнища и застилаха пистата. Аз се покрих в Морените и не носих нищо. Пих един коняк и опънах една Радостина от Петрич, с много сочни и големи цици.

за ресторант Копитото, дето е на Киро Японеца и пустее от години нещо?????

Този ли беше с 6 лева кафето?

много здраве и на твойта майка! аз ти говоря за МАФИЯТА, ти скапваш разговора с тъпа забележка за цената на кюфте. Продажник смотан!

След като разпродадоха къде каквото можаха. Витоша са я харизали на олигарсите, които се крият зад гръцки мизерник. Договора с Витоша ски трябва да се ликвидира , но някой се е облажил и си траят. АБе пак ходете в Първа инвестиционна. Давайте им пари ...

Този някой си има име и се нарича Стефан Софиянски.

Да не се заблуждаваме. Столична община воглаве с тази кметица и серия от удобни главни архитекти въобще не се интересува от Витоша нито от това дали тя е полезна за всички, които живеят в София. Целта на кметицата е да се строят бетонни пещери за да падат пари и то много пари за да има за всички, които искат да лапат без да работят . Затова са и такива 'разрешените' планове за застрояване навсякъде където може без мисъл за градоустройство , че и дори вече и по склоновете на Витоша. А След нас - или потоп , който от време на време се проявява или кой взел, взел който не е взел ...

че минусите са това, че цитирам само кметицата. Но имаше и преди това , имахе двама Стефан - Софиянски и Янев, които разрешиха застрояване на градинката около Двореца на децата като основния мотив беше (цитирам приблизително) " Ама как може такъв терен да бъде оставен за зелена площ и то в широкия център на София".

Красива планина на 5 км от 2000000 души и да няма 4-5 модерни лифта!!!??? Пълно безумие! И народа се качва нс таралясниците и мърси, мърси....

Протестиращите срещу правителството екологични организации това е върха на екологията.

И като направят лифтове, от хубавата планина ще остане само спомен. за справка виж какво направи един лифт с рилските езера.

споко от догодина магистрала до копитото и асфалтиран тротоар за черни връх

To и сега има.

До копитото нали се разбрахме да пуснем метрото?

На "Щастливеца" водех разни селски кифлета, докато гаджетата им залягаха да учат и да се натягат по комсомолска линия да стават номенклатурни кадри на партията. Идваха с мен от скука. Вечеря в ресторанта и ако някоя се опъва и свивах два шамара и я чуках, после пак я биех и я чуках докато и дойде ум в главата. Суматия бебета съм направил там. Бяха славни времена.

май си бил и с цола драгойчева там..

С Цола не съм. Не съм толкова дърт.

Фантасмагории, бе, кретен!

Доста бебета направих тогава за това нямаше демографска криза. Комунягите бяха негодни да правят деца. За това мрат сами по старческите домове.

:)))))))))))тук едни старци с хитлеристки позивни си мислят,че с в някой ОФ клуб и си разтягат локумите от миналото като си мислят,че другите не помнят какво е било:))))))))))Ото,сега сам ли цапаш чаршафите в панелната си дупка?

ОФ клубове има само в празната ти кратуна. То ОФ клубове нямаше и по времето на Живков.

Е,ти нали си гонил селските курвета по Витоша как да знаеш дали е имало такива клубове но май тогава са ви изтекли двете мозъчни клетки

Ото , смени си хапчетата човек, създават ти илюзорни спомени.

Нещо много ти е развинтена фантазията. Хвалят се хора, които им се иска, но нямат/не могат.

посегни към хапчетата, че се усеща тяхната липса.

Преди много години ,още по време на "тъмният" социализъм имаше едно предложение княжевският лифт да бъде продължен до над хижа "Бор" ,но настъпиха демократичните промени и този проект беше изоставен.Като цяло, масовото "катерене" на автомобили по високите части на планината ,не спомага за нейното опазване както и за така нареченият масов туризъм..Като допълнителна екстра всякаква инфраструктура по планината е изоставена на произвол и разрушение.Някога имаше огромен брой чешмички навсякъде по планината и всичките работеха , бяха изключително красиви ,едни приличаха на дървени баварски къщички ,други бяха монтирани в дънер ,трети бяха монтирани през някаква красива малка морена .Никоя от тях нямаше кран ,а само обикновена тръба.Тогава още нямаше концесионер.Всичките тези красиви планински чешми ,сега тънат в разруха и мръсотия.Имаше различните кътове за почивка ,беседки ,издържани в различен вид с огнища за палене на огън , а пейки имаше на най-различни места..Много от хижите ,някои от ,които се стопанисваха от различни ведомства ,сега защо не се използуват , а са оставени да се рушат и са обраснали с дървета и храсти.Всички хижи тогава предлагаха незабравим ,ароматен горски чай от различни билки. Пътеките на повечето места бяха застлани с едър пясък и за да не го отнася дъждът имаше през известно разстояние каменни прагове , от витошки гранит. Планината беше чиста ,имаше някаква структура ,която стопанисваше и поддържаше цялата тази инфраструктура

Тази "структура" която построи много хижи и алеи на Витоша се казваше ТРУДОВИ ВОЙСКИ и сега ги НЕМАААА та за това е такова положението минке

Ама точно вашите хорица от едни екологични организации направиха така че всички съоръжения да се рушат. Така са направени плановете за управление на всичките възможни места за туризъм, че законно не можеш един колец да сложиш. колкото за всичките тия неща дето ги описваш всички тези неща бяха направени с доброзорен труд. Турците навремето на такова нещо са му казвали ангария.

докато тъпи гербери ни управляват все така ще е

Преди всичко са ПРОДАЖНИ И КРАДЛИВИ!

Спомням си по времето на Луканов а при Виденов какви неща се строяха,какви банки....оп,окрадоха банките и парите на хората и ги изгониха с камъни но пък гробарите са виновни,че ви дават и по 50лв отгоре за да може по мощно да храчите тук.......няма да е за дълго и тогава ще си седнете на задниците

До автора на статията - а бе господине то в България врапчета няма -вие ми говорите за диви кози - за сърни - за мечки и т. н.. То ловджия върху ловджия бе. Не се грижат нито за природата нито за животните - гледай да не попаднеш в някоя зона на ловците - то сума ти хора загазиха от тях - стрелят на живо независимо какво е.

Мечки и сърни колкото щеш. Диви кози не съм виждал, но може и да има.

Откъде си плащат, за да пишеш по цял ден коментари?

Никой не ми плаща. Да не мислиш, че през 90те години съм стоял и гледал отстрани как комунистите крадат? И аз взех парченце от баничката.

Октомври под Вихрен видях нещо невиждано - стотици диви кози на паша въпреки хората недалеч. Иначе на Витоша не съм виждал - сърни, обаче има.

Авторът не е "господине", а някоя си Рая, която е един от малките "зелени" рупори. Ръси бисери от рода: "Очакват ни екстремни климатични промени до 2050 година" "Екстремните климатични явления ще стават все повече в България."

Запознатия,ти Витоша от прозореца ли я гледаш или една жена на пазара ми каза-и сега има сърни на Витоша и преди седммица прекоси шосето пред колата ми та добре,че карах бавно но за мързеливите и вкиснали хора няма нищо и държавата се разпада-РАЗПАДАТЕ СЕ ВИЕ ТЪПУНГЕРИ а и си работим и живеем нормално

Това ако някой следи сагата Витоша от чужбина ще умре от смях! Има някой, който е готов да направи планината чук за каране, че и за ходене, ма йок - то не са стаеи фундаменти, то не са стари стъпки, то не са сънища за комплекси, хотели, пътища, небостъргачи, то не е чудо! Смях ти казвам .... и си караме на Лале и тва е! Емииииии българска му работа бе!

Когато държавата държи всичко и прави концесии какво очаквате? Ако земята беше на хората, частна, както е на запад, това нямаше да се случва. Материал за корупция колкото искаш с подобна организация. Държавата продължава да изкупува земи и гори все повече и повече. Нищо добро не ни чака!

Не концесиите са ви виновни. Концесионерите от кога искат да строят лифтове знаеш ли? Ама разните му еколози непрекъснато стопират всякакви такива идеи.

от къде пак сте копирали тая статия?

Гробарите откакто са на власт играят с Цеко Минев...и с планините и с банката му...

И за червените крадци нищо не остана а само шепа копейки ......свиквайте,че ще ви пратим на обмяна на опит в русия дъртаци тъпи

Най-ме е яд, че един червен капут взе без пари "Щастливеца" и после го взриви. Беше прекрасен хотел. Като студент в ресторанта са ми карали шаран с количка и други блюда. Имаше оберкелнер и пиколо които ми стояха диван чапраз. Опъвах студентките от село после по две в някоя стая на хотела. бяха славни времена.

Да не си бил сол тъшака на батето,той ходеше там с копоите си

Не съм имал вземане даване с батето. Но рендосвах селянките дошли да учат в София, като чамови дъски. Суматия бебета съм направил там.

Отто, а сега живееш сам в панелка, нали?

Сега съм в Чепеларе на хотел.

Защо се се написал с името на свиреп нацист бе?

А меките китки да са "принцове":)))))

Ма грам не ме касае кой ще я оправи тази планина, стига да се кара нормално! Ако ще и Слави Трифонов да е!

Лесно е. Само да има кой да ви оправя... Вие гащите сами си ги сваляте.

В един сръбски курорт е построен най-дългия кабинков лифт. https://btvnovinite.bg/svetut/v-sarbija-otkriha-naj-dalgija-panoramen-lift-v-sveta.html Без коментар!

Ами там явно няма зелени и червени да спъват подобни действия

България има условия за поне 300 лифта и 1500 км писти. Изрязаните дървета за това ще са 2% от годишната незаконна сеч.

овцо, на каква надморска височина ще са? Пампорово и Боровец таци година нямаха сняг до Нова година, че и след това. В Банско ако не бяха оръдията и те щяха да бъдат на същото дередже. Утре е 10+С

Развие ли се спортната инфраструктура на Витоша Банско ще си остане едно провинциално бетонно гето с претенции за Балканска джаз-столица, сервираща скара-бира... Там търсете причините - кой е собственик на концесионера на Витоша и кои са собственици на уродливите бетонни изчадия из Банско.

Глупости. Банско е курорт на световно ниво.

Става въпрос за ски курорт, а не за мястото Банско.

Курорт беше Боровец... е-Банско никога няма да бъде курорт, а бетонно гето. Имаше потенциал, но го осраха в хотелската част. Така окепазиха и самото градче...

Тъпата бетонирана тиква която се подписва с чуждия НИК разбира от ски курорт колкото баба му от смартфон но е важно да се изхрачи дебила тук но го съветвам на 28.02.2021г. да си пусне телевизоро и да гледа кои световни скиори са дошли в Банско за световна купа плебей тъп!!!Ще сравнява Банско с Витоша ахмаха:)))))))))))

Като ви затворят пак с КПП-та ще видиш ти световна купа. Ще ревете пак да ви пуснат да си тръгнете с тараляснице за пловдивските села... селтак нещастен.

След като Жирардели не може да стопанисва лифтовете на Витоша, държавата трябва да си ги върне.

Не може зашото не са държавни. Бойко опита да ги върне когато стана кмет. Цеко може да е комунист но е един твърде умен човек.

Щом докара състезанията за световна ски купа в Банско значи си знае работата а е бивш скиор и сега пистите там са като в Австрия(с тях мога да ги сравнявам карайки само там)

Дългата статия може да се обобщи в няколко думи - и през следващите години ще пишем по ръждясващите съоръжения "МИР" и.. да бегаме, примерно към Австрия.

Значи вместо витоша ски просто слагайте името Цеко Минев! Крайно време е да си говорим с истинските имена и да посочваме реалните виновници за бедите които ни връхлитат! Та цеко минев собственик на ПИБ на такситата ОК на витоша ски на Банско и на Боровец, та той в момента пет пари не дава за каквито и да било ремонти! Прави по-малко, дори от минимума, вписан в договорите за концесии и наеми! Лошото обаче е, че този яовек Цеко Минев е тясно свързан с властта! Също така е свързан и с прането на пари и проституцията! Но е ясно, че това не засяга нито прокуратурата нито полицията нито ДАНС! Въобще дори само от този пример е ясно, че на теритерията гръмко и незнайно защо наричана държава България, МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА!!!

На Боровец е Дарина Павлова.

Не си съвсем прав! Оказа се, че една от фирмите (офшорно дружество) свързано с цеко минев е съсобственик на Боро спорт! Можеш да го потърсип в нета!

Цеко Минев е червено другарче. И един от най-добрите разузнавачи по Живково време. И търговец от Кинтекс.

Цеко Минев, както и топлофикация както и КТБ както и много други е с тези които са на власт! Казно с други думи Цеко Минев си е мафиот със закрила от държавата!

червената мафия разпродаде всичко което можа още през 90-тег. селски но как да знаеш като сигурно тогава си минавал прав под масата

Значи, прав си но на половина! "Червените" раздадоха някой неща, но същинското раздаване направи СДС и "царя" Спомни си масовата и касовата приебатизации и боновете дето получихме и дето и за ч..еп за зеле не стават!

Значи не знам дали този които е писал това е минавал прав под масата! Но явно от коментара му виждам, че ти не си и бил роден когато това е ставало! Защото наистина масовата и касовата приватизация ставаха по времето на СДС и царя! Така, че когато не знаеш нещо както ти сега, гледай да не пишеш!Същото важи и за неща от които НЕ разбираш!

Абе все някой наготово да ви дъвче и да ви плюе в устите!!! Я като си толкова отворен ходи САМ да прочетеш на каква надморска височина и в какви местности са им курортите. Пък после продължавай да лаеш, ако не те е срам.

Фани ма за ....

Няма как да хвана нещо, което съществува само в мечтите ти. Така че - стискай си го собственоръчно.

Австрия 7500км ски писти (седем хиляди и петстотин) 2400 лифта (две хиляди и четиристотин) от които 1300 са кабинки ви. 70% от всички тези писти и лифтове са под 3000м надморска височина. България има 3 стари работещи кабинки за цялата държава и води 10 годишни абсурдни спорове за 4та! Лека нощ!

Австрия няма лифт на 1700м надморска височина.

Ох,явно с дъртите дебили се спори трудно както с жена-отвори сайта на курорта Капрун недоучил и виж на колко метра е глетчера и какво ходи до него.От 14г. карам ски на него и въздухът на 3000м. е чудесен а за гледката няма да ти казвам та ако е за копейките на пост избери си друга статия за да не ти се смеят врабчетата а няма да споменавам за влака до "девицата"(юнгфрау)в Швейцария на близо 4000м и там има писта където тренират през лятото

Така е,от 14 г. карам само в Австрия и там където ходя на глетчера капрун картата е за 3 курорта с писти които ти трябва месец за да ги минеш всичките,паркингите им са безплатни както и транспорта ако не искаш с колата си да ходиш но този бизнес го практикуват от столетие а нашите новоизпечени "бизнесмени" са на принципа -всяка снежинка стотинка та нещата ще се променят с промяната на поколенията както и по морето

Фандъкова страшно очевадно се заяжда, не знам скритият замисъл, но ще цъфне скоро предполагам! А Витоша ски отдавна са казали, че ще оправт всичко стига да им се даде зелена светлина......и никога не са говорили за хотели и комплекси - тва са страшни манипулации, ма карай.....

Еколозите не дават. А и законът е такъв, че не им позволява да подменят лифтовете.

Баш! А еколозите кво ще кажат затова, че на Витоша сега е кола връз кола? Ма те наште са едни еколозиииии

Точно. Според тях нафтата цапа повече отколкото лифта! Ами с такива еколози бедна ни е фантазията!

Витоша трябва да се строи. Хотели , къщи ,ще дръпне икономиката и туризма.от дърветата файда няма.

Без лифтове забрави за строежи.

Роден съм 83та година. Учил съм се да карам ски на Витоша. През 90те до началото на 21век работеха и трите ски влека - 2 котви и една паничка, Романският лифт и котвите горе, както и Лалето. В момента работи само Лалето. Никой не може да ме убеди, че за да заработят отново най-малкото паничките (Заека) и котвите, се иска, кой знае каква инвестиция. Ако няма частен инвеститор, ами нека държавата да се погрижи за тях. Плащат се милиарди за строежи на пътища, които са за ремонт месец след откриването им. Бюджетът на София минава милиард - за няколко влека да се пуснат в експлоатация едва ли ще се похарчи повече от милион. Освен това те ще работят и ще са на печалба, защото хиляди софиянци биха отишли на Витоша уикенда, за да покарат ски с децата си. Това е здраве. Така се възпитава и любов към природата. Нямам друго обяснение за 'нерешаването' на такъв елементарен казус, освен, че се прави нарочно!!! За жалост София е от малкото европейски столици, където можеш за 1 час от центъра на града да си на ски пистите, но въпреки това трябва да караме по няколко часа, за да отидем в Боровец, Банско или Пампорово... Срам за България. Съжалавам, че вместо да вървим напред ние затриваме това, което имаме и че моите деца няма да имат достъп до това, до което аз съм имал.

Хинко,нито заека нито боби са ски писти на стената и им трябва поне 2 м. сняг за да се попълнят дупките и неравностите а такъв от години няма та освен долното лале друга писта на Витоша няма

Писти са, защо да не са писти. Вярно няма как да ги сравняваме с пистите на Шамони на Гранд Монте примерно , където спокойно можеш да се пуснеш от 3000 и кусур метра до 1300м надморска височина. Витошките писти не са дълги, но не са и много къси. А това да можеш да се вдигнеш от София и след 1 час вече да си с екипировката и да се пускаш почти никъде го няма. Много хора искат просто да отидат за няколко часа събота/неделя и да се поспускат малко, са подишат чист въздух и да се приберат. Не винаги когато искаме да караме ски, искаме и непременно да спим в ски курорта или пък да се счупим от шофиране в рамките на деня. Да не забравяме също, че на Витоша едно време можеше човек да се качи и с градския транспорт (нямам представа дали още е възможно). Трябва ли всеки, който иска да кара ски да има личен автомобил. Някога в събота сутрин със ските на рамо и с обувките в раницата отивахме на Хладилника и оттам до Симеоновския лифт и така карахме. И въпреки, че от днешна гледна точка звучи като голяма хамалогия, всъщност ските тогава бяха много по-достъпен спорт.

Деветте лифта на Витоша бяха общински. Софиянски продаде 9те лифта на Витоша Цеко Минев. Прибра кинтите и в общината не влезе нищо. Сега може да му лапате чурката. Той си кара ски на Боровец. много пъти съм се качавал с него на лифта. Дори веднъж ми се ожали, че жена му паднала и си счупила ръка та за това кара сам.

Откъде паднала - от лифта ? - ако е така тя е супермен !

В София, в къщи.

Софиянски едно време продаде Халите на безценица и си взе комисионната. Помня в едно интервю му зададоха въпроса за цената и той мига и казва с най-наивния възможен глас 'Не разбирам какъв е проблемът? Нали халите работят, вижте колко са хубави!'. Сякаш не можеха да ги продадат на реалната им цена и да работят и да са хубави. Гади ми си от хора като него.

Витоша за жалост е много занемарена планина.... Като започнем от лифтовете и приключим с мостчетата и падналите дървета. Ако толкова много "природозащитниците" искаха да опазят тази планина трябваше просто да забранят достъпа с автомобили и целия пътнико-поток да се поеме от лифтовете..

А да си чул или видял някой от тия 'природозащитници" да са посадили поне едно дърво или поправили някой мост или алея?От това не се печели а гърбавее и зелените рекетьори го знаят добре-друго си е да навеждат някоя фирма за пари или проекта им отива в съда-един виден германски политик беше казал за тях,че са като ДОМАТИТЕ,ОТ ВЪН ЗЕЛЕНИ А ОТ ВЪТРЕ ЧЕРВЕНИ

Изключително слаба статия показваща мнения на хора, които нито имат представа от туризъм като бизнес, нито от зимни спортове, нито от летни да не говорим пък че са виждали Алпите само на снимка. Лъжа номер 1. В България имало 5 до 6 процента защитени територии! В България има цели 35 % защитени територии. Натура 2000 се ползва като бухалка за всички и всеки които дръзнат да откъснат тревичка. Кашата в туризма е същата като кашата в главата на тези цитирани хора в статията както и на журналиста писал същата тази статия. Те са толкова компетентни колкото нашите депутати или фейсбук професори. В Алпите общности помагали? Малки къщи за гости щадящи природата? От къде ви намериха толкова умни? Моля, когато се пише по темата и се сравнява поне да има една истина защото в момента всичко е лъжи и вижданията за туризма от двама трима андрешковци, които търсят под вола теле. С две думи ужасна статия!

Ти бил ли си в Алпите, бе цървулич ? Къде са мега бетонните комплекси, че не се сещам ?

В България има мега комплекси защото 90 % от горите и земите са държавни! В Алпите е точно обратното. Кепиш? Едва ли! И да живея в апийско село от 8 години.