Заради сътресенията на енергийния пазар: И големите, и малките фирми искат реформи

Адекватен баланс между спотовия и дългосрочния пазар на ток искат в индустрията, идеи за временно намаляване на ДДС настояват от хранителния бранш

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Една национализация на целия енергиен сектор решава всички привнесени отвън бъркотии.

Справката на Batko е лъжа. Себестойността от слънчеви панели е три пъти по-ниска, отколкото от Белене.

Трябва вече да сте разбрали, че само на соларни източници НЕ може да се разчита. В същото време те са много полезни и се изплащат винаги. И както споменават някои тук в коментарите, редно е да се спре дотирането на ВЕИ, всеки инвеститор да си носи риска. В същото време държавата да създаде ПРАВИЛА които да са прости, разбираеми и лесно изпълними за обикновените хора. НЯМА недостиг на капитали. От банките твърдят, че депозитите са се увеличили. Това означава, че много хора и фирми кътат пари, а не ги вкарват в реалната икономика. Ето тук държавата /ако я има и е на мястото си!!!/ трябва да подтикне тези хора да извадят парите от банките и да ги вложат в нещо. Но за да стане това тези хора трябва да се чувстват сигурни, че няма да си ги загубят, а ще спечелят. За сега измамниците успяват да накарат пенсионерите да хвърлят спестяванията си през балкона, а държавата не успява да ги накара да си инсталират соларни панели на покрива на къщата! Ама държавата изобщо направила ли е някакъв опит да накара някой да си инсталира соларни панели на покрива??? Мисля, че всички знаете отговора - НЕ е! А ако по покривите на къщите се инсталират множество панели това означава значително производство на електричество и съответно някакви печалби за хората. А хората трябва да спечелят, така ще са доволни и ще искат да инвестират и да стоят в България, а не да бягат по чужбина. Пенсионерите биха могли да си докарват почти по още една пенсиика от собствения си покрив. Направете приблизителна сметка и ще се уверите! В момента "правилата" за инсталиране на соларни панели и продажбата на произведеното електричество са НЕреазбираеми и НЕизпълними за обикновените хора. Това е основната и огромна спънка за обикновените хора да се занимават с подобен бизнес, а потенциала е огромен. Явно е, че управяващите поне до сега НЕ ги интересува състоянието на народа, а защитават интересите на големите фирми. Ако си инсталирате соларни електрически панели за собствена употреба и ги свържете директно към бойлера за да топлите вода, то подобна проста система ви се изплаща за 3-5 години от спестените пари за електричество. В случая не е нужен нито инвертор нито акумулатор, това само оскъпява системата. Така хем си намалявате зависимостта от електроснабдяване, хем пестите от сметката за ток. Не очаквайте възвръщаемост на средствата за месец-два защото такава няма дори и в незаконната търговия.

Намаляването на ДДС е разумна но не и единствената възможна мярка. - спрете всякакви дотации ( високи цени за изкупуване на енргия ) за соларни, ветрогенерации и нови ВЕЦ - всеки инвеститор си нови риска и следва да продава тока си на борсата - спрете да спонсорирате Американските ТЕЦ - да продават тока си на борсата - тока от АЕЦ е държавен и следва да се предостави за населението Ако случайно не сте вдянали че има връзка между цената на газа и неговата липса, зашо не направите интерконектора с Гърция и да си внасяме газ от Азербайджан? Поздравете другарката Кунева дето закри малките реактори в Козлодий и помислете по бързо за нови.

Глупаците , които се бореха с възобновяемите източници са хванаха за палците. Всички , които инвестираха в зелена енергия при тези цени си избиха инвестициите предсрочно, сега ще печелят от слънце и въздух, отворените тъпаци врагове на зеленото ще купуват газ и въглища и ще се молят за цена , че да не фалират. Хората ви казваха от 15 г насам , какво е бъдещето. Нищо скрито - покрито , даже ни побутваха, но това хваща място при бели хора , не при ганьовци. Пък и Тиквата и Енерото за 12 г спираха инвестициите във ВЕИ и насърчавахе играчите на въглища и газ. Сега умниците се усетиха , почнаха да трсят соларки, ама цените са други , пък и нямат свободен капитал , че трябва да покриват сегашните загуби , та ще има мъка поне 10 г , ако въобще оцелеят. Ганьо все по трудния начин разбира истината и пак не я признава.

В контекста на новите тенденции в развитието на световната икономика: - какъв е екологичният ефект/водороден отпечатък на производството и потреблението на руди и метали, добивани от тях, вместо от кръгова преработка на рециклирани метални отпадъци? - какъв е екологичният ефект/водороден отпечатък на производството на цимент? - какъв е екологичният ефект /водороден отпечатък вследствие презастрояването на градовете- какво е влиянието на неограниченото ново строителство върху замърсяването на въздуха с ФПЧ?

Извличането на метали от руди се налага, защото рециклираните метали не са достатъчни, трябва непрекъснато допълване със нови метали. ЗАЩО? Защото при рециклирането НЕ се попучават на 100% рециклируемост. Пример: В един лек автомобил имаме най-много желязо, но също има и мед, алуминии и др. материали. Ако автомобила бъде просто хвърлен в пещ за претопяване то медта и алуминия ще изгорят. До някъде това е причината в автомобилите да се ползват доста тънки и евтини кабели, които не са от чиста мед. Ако се опитаме да извадим медта и алуминия то това се оказва доста трудоемко и естествено струва пари. Така процеса на рециклиране опира до баланса в цените на металите. Това е и причината когато цените на медта растат то зачестяват и кражбите предимно на кабели, защото кабелите са от чиста мед. Алуминия е лек и с ниска цена, но вероятно ще поскъпне драстично защото единствената за сега позната технология за получаването му е ...електрическа, т.е използва се доста електричество за производството му. Именно за това алуминия е открит сравнително късно, доста след откриване на електричеството. Вредна е консуматорската икономика. Самите вещи произведени със заложен дефект за да бъдат скоро сменени. Така на всеки 8-10 години трябва да сменяме електрониките, колите, пералните и всякакви вещи. Отделно вещите за еднократна употреба - пластмасови чашки, вилички, пликчета и мн.др. Във Англия единн познат ми твърдеще, че рециклират около и над 99% ... ДА, ама мерено по тонаж! Това означава приравняване на бетонните отпадъци от разрушаване на сгради и празните опаковки и пликове от търговията. Разликата в обеми и маса е фрапираща и не е подходяща за сравнение.

Европейски съюз. Свободно движение на стоки, хора и капитали.Токът е стока.За какво плачат!?

По данни на НСИ за 2019 г. наетите лица в зависимост от вида на договора с работодателя са общо 2 888 300 души, като 2 198 900 са в частния сектор, а 684 200 - в обществения.

Само Ковачки не ще промени! Така му е добре!

Какви реформи, какви 5 лева... енергийния пазар е завзет от американски фирми и няма мърдане докато не успеем да изчистим ЕС от политическите американски подлоги и толерастия...

Всеки бизнес има риск.Не може само гарантирано да се печели.Пазарна икономика,кой устиска.На мястото на фалиралите ще се настанят други.

Уви на мястото на фалиралите се наместват фондове, корпорации и тежки картели.... не нови, а едни стари и безмилостно алчни...

"Основното искане на бранша в настоящата ситуация обаче е само едно. И това е да се намали временно ДДС. Но не само върху хляба, а за всички храни и ставката да стане 9%, каквато вече има въведена за други стоки и услуги. Кукушева е категорична, че това ще бъде и антиинфлационна мярка." Антиинфлационна мярка - дръжки! Временно - дръжки! Колкото смъкването се отрази на цената в ресторантите. Просто бизнесът иска да приватизира частично ДДС и той да остава като марж и печалба при тях.

В Китай има фиксирани цени на електроенергията затова там икономиката има разтеж. В България 20 прекупвачи правят милиони на ден ,а десетки хиляди фирми едвам оцеляват. Скоро и битовите потребители излизат на борсата.

Яз като протестирах навремето ми казаа, койт не му аресва да се маха. И аз сега ви казвам, койт не издържи, да фалира. Язе вече избегах далеко и не ми дреме... Ракия, мръвки и зарзават за години напрет. Вие - стрес, несигурност и фалит. Айде в канала! Други ще дойдат, като не можете.

Псевдо-експертите заради които беше спрян АЕЦ Белене носят отговорност за енергийната криза и за милиардните харчове на държавата с които да спаси фалиращия бизнес. Въпросът е: Защо ние да плащаме за поразиите нанесени от редица „експерти“: • Делян Добрев • Иван Хиновски (агент Хабов от ДС) • Иван Иванов (КЕВР) • Трайчо Трайков • Мартин Димитров • Борислав Сандов • Георги Ганев Защо тези „експерти“ не плащат с лични пари тези милиарди? Почтено и морално ли е тези „експерти“ да вземат отново решения в енергетиката и да продължават да дават „експертните“ си оценки, които ни доведоха дотук?

Глупости! Ток има и изнасяме даже доста. Проблемът е в ценообразуването, което е на база свободен европейски пазар. Газ и петрол ни трябват.

Има... Дръжки! Като спрат тецовете след 10 години, като спрат и АЕЦ-а от къде ще дойде тоя ток? Ще внасяме и ще си плащаме като балами... А можеше да построят нови реактори още преди години... Управниците Ни мислят само с търбусите и гъ.зовете си...

Съгласен съм, че ток има, но се изнася токът закупен от АЕЦ Козлодуй, който е най евтин, а останалото е спекула. Основните играчи в енергийната криза в момента са ДПС и част от БСП. Спирането на АЕЦ Белене беше по нареждане на САЩ, а изброените по горе "Експерти" чисто и просто се наведоха, напълниха джобчета и сега само критикуват.

Има но скъп. Справка: Ток от фотопанел 500-800 лв/МВч Ток от ТЕЦ 400 лв/МВч с емисиите Ток от АЕЦ 55 Козлодуй лв/МВч Ток от АЕЦ Белене 70 лв/МВч Сметни сега, ако тока от ТЕЦ или ВЕИ беше произведен от АЕЦ: 16 млн МВчч годишно по 500 -70 е равно на 7 милиарда лв губим годишно, защото няма АЕЦ Белене. Стези пари той щеше да се изплати за 2-3 години, и след това да изкарва печалба от 400 милиарда лв за 58 години. Или ако сме отвързани от ЕС системата, то цената на тока щеше да е както преди, без увеличение.