Заради по-скъпия ток: Големи предприятия намалиха производството си наполовина

Според Асоциацията на работодателите в България тази ситуация се повтаря системно

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сега е момента VW да дойдат в булгаристан! Кеф ти ток, кеф ти работници!

е ясна и точна - закривай.

Чакаме VW в България. И ток и газ имаме в изобилие! Ако не стигат - ей ги де са САЩ. За работници - няма проблем - Столипиново, Факултето - все подготвени кадри, разбират и от бакър и от джилязо.

Какви са тия глупаци, дего искат оставката на шефа на НЕК? Да не би той да спря строежа на АЕЦ Белене и Южен поток(та и неустойки платихме), или пък подписа договорите с американските централи?!? Тъпата мутра премиер ни докара до тук.

Ами той Бойко си го каза през 2011, ама после дойде Хилари, дръпна му ушичките и той клекна! "За пръв път се чу признанието – ако не реализираме проекта, цената на тока след 10-15 години ще се вдигне 18 пъти. „Ако не започнем да строим „Белене” икономиката ще банкрутира”, отсече Борисов. Той обвини сините, че са сключили неизгодни договори с „двете Марици” и сега страната купува скъп ток от тях. Упрекна и червените – че са подписали 12 анекса към първоначалния договор за атомната централа, с което създали хаос и вече никой не може да каже колко точно ще струва тя на държавата. Той поиска гаранции – че реакторите ще се безопасни и че има консенсус между парламентарно представените политически сили. Особено държи на съгласието на сините, за да не му вадят аргументи против. „Не пречи да искаме вот от парламента за този проект”, обяви министър-председателят." https://frognews.bg/novini/borisov-postroim-belene-tokat-skacha-18-pati-ikonomikata-bankrutira.html

А защо подписвалите анексите не са в затвора? Защо договорите не са обществено достояние? Защо Боко ги крие?

При 5 000- 6 000 МВ производствени мощности за ток се черпят неповече от 3 500 - 4 000МВ. Има излишък на ел. енергия но някой умишлено създава недостиг. Големите индустриалци да се замислят за свои силови структури за решаване на подобни проблеми като тази явна демонстрация на изнудване. Не е сложно днес изнудвал утре го няма.

Ама вие какво си мислихте бе ? Че приватизацията на всичко възможно и инвестициите ще ви направят живота по-хубав ли ? Тия инвестиции хората ги правят за да изкарат много повече пари. А от кого да ги изкарат освен от вас,а ? Държавата взима еднократно някаква смешна сума, която се профуква за един бюджет и оттам нататък ви оставя на пазара, търсенето и предлагането. Всъщност планът беше шока да го поеме масовият потребител, но взеха да се палят хора и избухна революция. Сега все някой трябва да плати сметката. Стига сте мрънкали ! В Германия домашните потребители плащат по 33 евроцента на квч, въпреки че цената на едро е само 5 цента. Такъв евтин ток като в България има сигурно само в Китай.

Честита да ви е герберската мафия, която благодари на тези, които не са гласували!

стойте на тъмно и на студено, пестете тока че идва и по лошо

Видими резултати ??

Помните ли го Недоразумението? "Така на мястото на "стария" голям шлем от 2008 г., който включваше АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис" и газопровода "Южен поток", сега страната ни има 3 нови основни приоритета. "Спестената енергия е най-евтината енергия", категоричен беше Плевнелиев." Е, е затваряйте заводите, уволнявайте хората и пестете!

Ами пазарна цена, търсене и предлагане! Орязаха предлагането като затвориха реакторите в Козлудуй и не построиха Белене, ореваха света че нямало нужда от повече ток и сега сърбаме попарата! Помните ли го Недуразумението преди Радев? "Най - евтиния ток е спестения ток!" Е, пестим като уволняваме хората и затваряме производствата! Ум робува, ум царува, ум патки пасе!

Ама защо реагира така бизнеса?!?!?! Кралят Слънце нали им го каза - сърцето ми се пълни като пътувам по новите магистрали и отляво и отдясно гледам само нови заводи и предприятия пълни с хора и излизат пълни тирове от всяко... Някой съмнява ли се в думите на Кралят Слънце?

Ударът не е само по "бизнеса" , а е и по част от българския народ.Немалка част от сградите-ново строителство без акт 16,ако изобщо имат ток,го плащат по бизнес тарифи/т.нар.промишлен ток/ поради специалното желание на монополиста ЧЕЗ.Защото на чехите така им харесва,взимат повечко парички от нещастните собственици на имоти в подобни сгради.В случая действа една организирана престъпна група/ОПГ/, която насаждайки страх , извлича печалби.Като не плащаш скъпия ток ,казват те, ще ти го спрем. Това ОПГ бърка дълбоко в джоба на българина и затова е редно Специализираната прокуратура да се намеси.Отделен въпрос е,че заплатки взимат и КЗК,КПКОНПИ,ДНСК и още знайни и незнайни контрольори и контрольорчета.

Чехи, мехи няма значение! Като няма предлагане, а има търсене цената се вдига! Да ама предлагането се строи с години! Ако не бяха спряли Белене, сега щеше да има предлагане! Да ама го спряха, предлагане няма, има търсене ...

Покрай ролята си на главен евроклоун, баце забрави че тука има държава.

Баце се наака като му скръцна Хилари навремето и спря Белене.. е те сега всички сърбаме попарата!

че на слънчака няма туристи?!?!И ако е така що медиите мълчат?!?!

Глупости, министърът ще извади ексела. Пак ще сме 17-18% повишение спрямо минал период. Само не знам кога е бил тоя период.

е браво, е нека.

И как искаме VW да прави завод за по 1000 коли на ден като няма ток?

Ток има, просто трябва да ви одрусат повече за него. В капитализма не е важно каква е разумната печалба за една стока, а това колко е готов да плати клиента. Като му създадат изкуствен недостиг на нещо необходимо или го лишат от алтернатива чрез тайно договаряне и хоп, той си плаща като попче сто пъти на себестойността. И за водата ще стане така, спокойно ! В транспорта явно никой не вижда перспектива, затова и БДЖ си крета на нардодни цени, ама качеството е по-лошо и от Индия.

Твърде съмнителна е тази констатация и този протест на бизнеса с цената на тока. Така лесно не се намаля производството наполовина при сключени договори. Вероятно има други причини, които се премълчават.

Само тъпи журналя ли имате бе ДИРА ?

Можем да изнасяме на ниски цени, а на вътрешния пазар се кърти бизнеса. И после кой плаща - крайния потребител - НАРОДА, а бизнеса се чуди как да е конкурентен на международния пазар. Така икономика НЕ МОЖЕ да се развива и прави. Ще има все по - малко чуждестранни инвестиции, ако нещата не се променят.

Свободен пазар, либерализации ала бала.

Много са забавни тези типове! До един са "ЗА" свободния пазар и на свободни цени продават продукцията си. Но искат да купуват на държавни, ниски цени, а ако може и безплатно.

Изкарани по заводите, искрено се радвам за нещастието на собствениците им! Да теглите още!

Ти си пълен нещастник. Ако няма заводи, няма икономика. Не става само с търговия.

Къде отиде "силната"гербаджийска икономика??? Май всичко у нас е огромен балон и най-вече мутренското управление!

Точно написано...и не само мутренско а и мафиотско. Държавата е почти във фалит. Краде се за последно

Спряхте половината Козлудуй, не построихте Белене, а сега пълнете гушите на Костовския ТЕЦ!

Само у нас либерализация на пазара, значи по-високи цени, само у нас не ни трябват повече мощностни няма на кого да продаваме, води до повишаване на цената на продукта. Искам министърчето със знойните устни, сегашното метреска изпълняваща същата длъжност и началника им да обяснят на простия български народ, как нещо, което имаш в излишък, поскъпва, т'ва е зловещ оксиморон за доктрината: "търсенето и предлагането определят цената".

Колко много държим на пазарната икономика, когато ние можем да крадем, но от когато се краде от нас - това е гнусна спекула !!!

Акде вече да я фалират тая скапана държава и да се приключва.

Как така, аз като частно лице мога да плащам 0.22ст за квч, а за бизнеса е много?

Направи сметка колко ти харчиш ток на ден и колко едно средно голямо предприятие с няколко десетки машини всяка по няколко киловатчаса

Нали тези няколко десетки машини произвеждат нещо .Това е стока - пари. Мисли малко преди да коментираш

За теб 22ст. е крайна цена, а ползваш и и нощна тарифа. Бизнеса няма нощна, а това в цената само за ток без ДДС и без тарифата за пренос. Сега проумя ли?

Не! Аз ползвам само тарифа от 22ст. Не виждам логика "бизнесът" да е облагодетелстван и да плаща 0.11/1.2. Разбирам, че една мандра, консумира много повече от 1 частен клиент и може да получи отстъпка, но какво е тази мандра на фона на 5 мил частни клиенти, че да плаща 0.091 ст/квч?

Ковачки или Пеевски !? Това е въпроса !?

Абсурдно е цената да варира в такива диапазони от днес за утре, и това да се обяснява със "свободния пазар". За мен това е престъпление с/у държавата, директен удар срещу националната ни сигурност в полза на неясни корпоративни (т.е. лични) интереси.

Търсене и предлагане мой човек! Като няма предлагане и като стане малко по - горещо и надуят климатиците на моловете и скача цената! Ако Белене не го бяха построили, предлагането щеше да е предостатъчно .. Простичко е, но не е за прости хора!