Задължават веригите да продават български храни на 50% от площта им

Идеята е да бъдат подпомогнати родните производители, но от хипермаркетите скочиха срещу идеята и предупредиха: това ще доведе до pъcт нa цeнитe и дeфицит нa cтoĸи

Обратно в новината

Коментари - Задължават веригите да продават български храни на 50% от площта им | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ужасна идея.. не я подкрепям..нека търсенето да реши коя стока е добра..

това няма как да стане или ако стане тези вериги нямат файда да проват у нас. повечето стоки са внос. даже над 80 % плодовете и зеленчуците са внос предимно турция. Иначе ще е много хубаво , но не ми се вярва някога да се случи.

а не може ли 100% от площа,а аконе искат а си ходя1ту дома

Копи пейст от Меркел и немските вериги.И пак сбъркани в превода.Поне с тези немски дипломи да бяха научили елементарни думи да не е подозрително. Станахме провинция на Бавария(не защото Вълка чисти там и дава съвети тук).

Потресаваща дивотия! Пеевски да не е преминал в търговията с хранителни продукти?!

Време е търговските вериги да последват народа, не само той да виси на опашки. Да поскъпва с 10%, но да е родно.

Това си е гол популизъм. Някой се прави, че прави нещо. Накрая ще се случи едно голямо нищо.

Принципите на пазарната икономика са изначално погазени от държавата да тегли 10 милиарда кредит да спасява на мутрите кухите фирми и на някакви малоумници огромните кредити... В момента между другото най-здравословно би-било държавата да не прави нищо и да остави пазара да се самоотрегулира и кухите фирми да фалират. За съжаление последиците ще са много грозни ако стане така.

Сега остава да задължат и автомобилните магазини да продават български коли на 50 % от площта си :(((

За съжаление - над 90 % от плодовете и зеленчуците са внос :( Тази мярка дето я предлагат е много хубава, НО много закъсняла :( Ако навремето - преди 10-20 години я бяха приложили щеше да помогне на родните зеленчукопроизводители и да ги задържи, но вече е много късно - родни производители потни не останаха :( Чялото земеделие се "преориентира" основно към зърнопшропизводство и винарство :(

Нямало банани при комунизма . Сега има ГМО сирене ,кашкавал месо и пр. хрантелни продукит. Наздраве !

Копнеещите за социализЪма скоро ще се върнат в него.

Който има спестявания да внимава, особенно ако са в левове.

Обясняваха ни, че соц-а бил лош, защото нямало пазарна икономика и държава прекалявала с регулациите и затова загина икономически... Ми това сегашното какво е? Та то е същото , даже по-зле. Американски самолети, американски компютри, скъпа втечнена газ, фотоволтаичен ток...И сега насила ще реанимират българските производители. Че какво произвеждаме ние, та чак и принудително да ни го налагат?

Като не им харесва да хващат пътя.Даже 50% са малко.

Но това трябва да има и контрол. Защото много магазини продават турски плодове, китайски чесън, алжирско вино, египетски боб и пр. като "български".

А точно сега не е момента за тази мярка. Сега в пика на криза (здравна и икономическа) по-скоро това ще доведе до "изкривяване" на пазара, но ако започне да се прилага тази мярка плюс още наки други мерки за защита и подпомагане след като икономиките на света започнат да се вьзстановяват - тогава има шанс за 5-10 годни да възстановим родното зеленчукопроизводство. Така че ако имахме умни политици би могло от тази криза да извлечем и ползи за роднот, но уви - по-скоро съм скептичен :(

Как точно ще ги мерят тези 50 % площ , в сантиметри ??? Тази идотия ще донесе само дефицит и увеличени цени за бабите, ударени най-вече от задаващата се икономическа криза !!! Пазар се регулира с насърчаване , а не с ограничения !!! Подкрепете българските ПРОИЗВОДИТЕЛИ, търговските вериги първи ще се натискат да купуват качествени български стоки !!!

Я Божо като си много умен ни кажи как да се оправи българската икономика.

Като българските прчурки, пораснали в Полша. И българското мляко, пакетирано в Унгароия. Мдамммммм

То пък в Китай няма ГМО, нали? Дтеба в заблуденото комунистче,нищоправче.

Я ти кажи като няма български стоки , с какво ще запълваш магазините ??? Какво да продават , като го няма !!! Български банани, български ананаси ??? Български домати няма, но за това не са виновни магазините !!!

Правилно действие! След 6 месеца заради короната я ги има я ги няма чуждите стоки, ама трябва да се храним!? Ако сами не си произведем, бог до ни е на помощ и 50% освободени рафтове...

браво, добра идея, която я има в доста държави

Ще ядем боклуците на бг арендаторите милионери.

Аз пък сакам български автомобил, ама нема.

БГ продуктите повечето са на високи цени и доста по-ниско качество от западните. Пазарът трябва да определя сам. Не ми се ядат мизерни нискокачествени продукти направени в БГ с незнайни съставки направени в някое мизерно село без контрол. А за БГ зеленчуци и плодове не знам кой лъжлив селянин вмени, че са по-качествени. Те другите държави са тъпи и всичко тяхно е по-лошо от нашето. Само промит руски мозък може да измисли тази пропаганда.

кеффф, че си продам спаружените бг картофи.

Абсолютно точно ... откъде-накъде ще ме карат да купувам нещо по-скъпо и некачествено само защото идва от някъде, дори и да е България ?!? Ако е по-евтино или по-качествно (а спокойно може и да е двете в голяма част от случаите) - ами с удоволствие ... но тогава няма и да има смисъл от такива малоумни псевдо-мерки.

и в такъв случай ще ядеш само стари картофи и евентуално репички ...

абе, кой ви иска тъпите български стоки????

в русия ли бе, трътко?

Коя търговска верига ще се откаже от качествена българска продукция ??? Трябва да се мисли за производителите, когато те предлагат нещо качествено , то ще достигне до хората !!!

Тия помнят ли, че въвеждаха наложен от ЕС закон, че ако продават с приоритет български храни се глобяват и наказват? Помнят ли, че май почти последният закон при Орешарски бе, какъв процент от плодовете и зеленчуците да бъдат българска продукция и че Плевнелиев върна закона, но парламента се разпадна и така не влезна в сила. ГЕРБ тогава не бе и в парламента. Да се погледнат какви са ги вършели. И да видят какво ще отговорят от ЕС!

Сега остава да ни накарат да слушаме българска музика задължително и да гледаме български филими и постановки задължително със съмнителните артистични качества на артистите ни, които са на държавната хранилка! Нали за това трбява да има пазарна икономика, а не да получаваме некачествено и скъпо!

Ако са с поне еднакво качество и цена, да. Но не помня например кога последно съм купувал българско масло. Просто защото им имам 0 доверие.

Много от българските продукти имат много добро съотношение качество/цена, нопресалено големи протекции за определени произовители це разглезят тези произодители и няма да са добри нито за купувачите, нито за производителите, за супермаркетите да не говорим.

Всяка държава опрделя правилата на пазара си. Нашите правила са мнпго изгодни за търговските вериги. Има доста мегдан да им орежем келепира и пак да искат да останат в Бъглария. Освен това: По мои наблюдения потребителтие търсят българска продукция, но като не намерят такава - купуват каквото има. В края на краищата пазаруването е само едно от стотиците ни задължения. Малко хора могат да му отделят достатъчно време.

Никоя търговска верига не се интересува от качеството. По-важна е печалбата. Защо и е да продава скъпа и качествена продукция която трудно се продава и малко се печели от нея, когато може да продава евтина и некачествена стока, но която се харчи добре.

Тук веригите са прави! Социализма свърши и по-добре. Помня соц магазините и не желая повече да ги виждам!

Защо да няма място за българска продукция, след като чуждата не е забранена? Нека потребителя има избор! Чуждите търговски вериги имат пазарна власт и е напълно възможно да я изпозлват по непазарен път против интересите на потребителя. Държавата трябва да внимава това да не се случва.

От западни вериги да му мисли. Аз храната си я купувам директно от производителя, в добри лични отношения сме, мога винаги да отида на място и да видя какво е положението и как се прави. Мързела и консуматорството са голям бич.

А забелязахте ли, че цялата им браншова каста е представена само и единствено от чужди вериги?! Тези същите, които изнасят капитала си извън България?? Мярката е чудесна и това е пътя, от който да излезем полека от статута си на колония, внасяща треторазрядни еврохрани и плодове и заленчуци от майната си. На някои маргинали тук не им отърва, защо положението ни на подмандатна територия ги устройва или просто защото са представители на споменатите чужди вериги! Впрочем ще дойде време, в което и тези чужди вериги ще бъдат изметени от тук, в полза на български хранителни магазини. Това предложение е малка крачка към някаква все пак българска автономия на производители

Задава се сериозна финансова криза. Това, което ще купите за 100 лв., до лятото ще струва 150 лв. Германия ще ограничи износа, за да задоволи вътрешното потребление. Гледайте предаването "Да хванеш гората" и се спасявайте на село.

Какво общо има социализма с пазарните правила, които се прадлагат? Много са ти объркани понятията. И не - не са прави веригите. Доста време тъпчат родния потребител с вносни боклуци, внесени за центове и продаден иза долари!

А лъжеш няма как да се прави нещо различно от картофи и репички в България.

Мафиоти. Аз затова пазарувам в български вериги и в малки магазинчетата. В София поне затова има условия. И магазините на бг веригата са най-чисти и добре подредени.

Германия какво точно изнася от бързо оборотните стоки?

Ти влизал ли си в италиански супер примерно да видиш каква стока се продава.

Овце, крави, кози няма ли? Кокошки, гъски и мисирки? Рибарници също няма, а? Цели села сеят ягоди, череши, ябълки, круши. Взимам си житото от познати, ходя да си го меля при познат. Чушки, домати, картофи, зеле, боб - каквото ти душа иска. Откъде излизате незнам.