Задължават веригите да продават български храни на 50% от площта им

Идеята е да бъдат подпомогнати родните производители, но от хипермаркетите скочиха срещу идеята и предупредиха: това ще доведе до pъcт нa цeнитe и дeфицит нa cтoĸи

Обратно в новината

Коментари - Задължават веригите да продават български храни на 50% от площта им | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как да го включа....питаше един дядо,когато въведоха цифрова телевизия.Масло внесено от Германия и пакетирано в България на кой хладилник да го търся?Ние клиентите трябва да мислим с какво да се храним.Банани пътували 2 месеца или прясно откъснати родни продукти.

Ние не купувамевъв веригите, а от магазините в квартала!

Ако искаме да се храним с Българско качествено производство, ще трябва да ценим и уважаваме българските производители, като продават продуктите на цената на вносните продукти. В земеделието не е лесно да се работи. Производителите също трябва да са доволни от заплащането за да имат желание да произвеждат качествени продукти! Трудът им да го ценим.

Това е добре. Но като задължават магазините да продават 50% български храни, трябва и да ги задължат да продават на цени, НЕ по-високи от вносните! Иначе, къде остава "пазарната икономика"? Нали от 30 г все за това говорим - пазарна икономика и конкуренция. Едно време, при "лошият социализъм", всички български стоки бяха много по евтини от вносните. Защо не може да стане така и сега? Ако българските стоки са по евтини от вносните, с удоволствие ще купувам само от тях. Но, да ми плащате мизерно заплащане, и да ме задължавате да купувам по скъпото - сори! Впрочем, имате ли на представа какво става със стандарта "Стара планина"? И колко продукта , произведени по тоя стандарт, се купуват? ( в сравнение с останалите продукти от същият вид). Умряла работа! Защото хем са по скъпи, хем по не са вкусни от другите продукти.

И сега се предлагат достатъчно български продукти. И никой не забранява на клиента сам да реши какво ще си купи. Когато прецениш, че нещо е некачествено - не го купуваш. Наложи ли се със закон, задължението да зареждаш, магазина с определена стока - магазина, веригата ще затвори. И тогава няма да имаш никакъв избор. Днес снабдяването с храна работи. Няма паника. Системата работи. Не предизвиквайте с лекомислени решения, разрушаване на снабдяването с храна.

За съжаление това е малко вероятно, защото сме пазарна икономика. Големите храителни маркети се договарят за цена на база на количества. Нашите производители нямат този капацитет и не могат да им направят цена. По-добре държавата да помисли как да подпомогне нашите производители да имат капацитет , за да са конкурентни дори на международният пазар, да облекчи бюрокрацията и изискванията към тях, и да вложи ресурс в тях , а не да мъдри нови регулации и излишна бюрокрация.

Да не скочим ние, че тогава ще зачезнат.Видях с очите си грамадната разлика в качеството от една верига, пласираща ерзаци и нетрайни изкуствени боклуци, и магазин на същата верига в едно градче близо до Солун....... Направо се стреснах и разбрах как ни лъжат.

Пазарувай в Солун Тома.

Е как ще пазарува от Солун? Нали искате да излизате от ЕС?

Защо да караме горките търгаши да продават българско производство? Като им е къде по-благо да внасят кръв, соя, палмово масло, дълбокозамразени меса от миналия век - малко преди да ги изхвърлят (лукс за родния пазар -все пак е истинско месо), хумизирани плодове и зеленчуци, произведени по незнайно какви критерии, дотирани от чужди държави и много по-некачествени от родните продукти и прочее??! Така де, ако има контрол ще им падне печзлбицата на завалиите. Много по-яко е да правиш стотици проценти премия от един прост зарзават, например. Я по-добре не ги контролирайте, нека ви тровят и да трупат пачки на макс! Че от къде на къде в България ще се яде български домат или краставица?

Контрола и изискванията към производството на храна в страните от които се внася в Лидл са изключително високи. За разлика от България,. Тук контрола, не е въпрос на принципи и закон.

Работя в офиса на една Пт най-големите търговски вериги в страната. Голямото опасение е че с тази квота от 50/50 веригите губят възможността да се договарят и да извиват ръцете на доставчиците. Има много фирми, които днес са пред фалит, тъй като търговските отношения и инвестиции са се увеличили до такова ниво. За пример, един артикул ако го купувате за 1 лев, търговската верига го купува за 0,3 лева.

Точно ,за това циврят тър. вериги ,защото до сега рекитираха бълг.. производители със ниско искупуване , а същевременно праскаха яки надценки . Защо това във друга държава не го правят ????Защото не им дават .

Има много не качественни храни , които са внос или са забранени в държави ЕС ,примерно вносните зеленчуци , им са със цялата менделеева таблица и др. Одавна трябва ше да е така и най -накрая качеството ще си каже думата. Така е и във повечето държави ...

Много отдавна. Дано има и контрол. Защото сме се наслушали на добри пожелания, но след това сме гледали жалки изпълнения.

Това ако не е простотия,здаве му кажи.Но с висок рейтинг????? Браво народе-ти го заслужаваш!

А как да станат качествени стоките, когато нямат излаз, т.е. къде да се продават. Естествено, че трябва да се приеме тази регулация. А за пазарните принципи и т.н., 50% остават за чужди стоки. Никой никого не задължава да купува само български стоки или само чужди. 50 на 50.

Значи половината магазин-празен? Не се ли нагледахме на това?

Идеята е супер, но както може да се очаква, ще бъде изпълнена по български! Големите мутри, които са и големите производители в БГ ще вдигнат цените на т.нар "български стоки" , защото държавата ще им премахне конкуренцията! Разни фалщименти като млякото "на баба", "на дядо", "български" меса, пилета (внесени на далавера и размразени), колбаси с нишесте и боклуци и т.н. и т.н. ще се продават на двойни цени от което мутрите ще станат още по богати! Тази мярка няма да защити дребния прозиводител - той винаги е прекаран!

Отивате в гръцки магазин, немски магазин, английски магазин, и общото е, че навсякъде 90% от стоките са местно производство. В България е малко по-разлчино. Защо? Защото дори много от това, което се води "българско", всъщност е собственост на чужди компании. Например Верея, Данон и много други като тях!

иди да си купиш местна стока в един английски, немски ипр. магазин и я сравни с местната у нас..сравни и цената с доходите на населението и пак се обаждай после. примерите са безбройни. у нас ганьо-шмекер- менталността разказва играта на всяка добра инициатива. докато тия шмекерлъци не престанат или не бъдат строго контролирани, каквото и да се предложи, все тая.

Най-после родното качествено сирене ще остане за нас и няма да го ядат румънците.

надай се коньо, на зелена трева.

Пичовье и пички, крайната цена в магазина, я определя самата верига, нейния мениджмънт и тя няма, ама наистина няма нищо общо с доставната цена на производителя! Давам пример: 1. Магазините си начисляват 20 вида такси и всякакви заебавки, които искат да ги плати производителя. Съответно той се опитва да ги сложи всичките вътре. 2. Веригата му извива ръцете и почва да иска всякакви идиотии от сорта "най-ниска цена за единица мярка", "ексклузивна цена за промоция", "ексклузимвна цена за рожден ден на веригата"... 3. Стигат до споразумение и още преди да е влязла първата стока в магазина, производителят е получил фактури за "такса продукт", която не дори за цялата верига, а за съответен магазин/и в населено място или група. И тези пари търговската верига ги иска с превод, преди още да е продала и 1 бройка от съответния артикул. В заключение мога да кажа, че условията на тези вериги са доста по-лоши дори от турския данък "диш хакъ"! Стига се до там, че производителят получава за своята стока сума не по-голяма от 40% от крайната цена, на която вие я плащате на касата. Мога да посоча конкретни стоки, в конкретни вериги, част от тях вече ги няма там. Производителите не издържаха да ги обезкървяват и решиха че е по-добре да не продават там.

Идеята е чудесна! Никой не предлага ВСИЧКИ продукти да са български, а задължително да има 50% и такива! Това не задължава, примерно Лидъл да предлага и вносна лютеница :)), а в категориите, в йоито предлага САМО вносни продукти да започне да предлага и БЪЛГАРСКИ! Това не нарушава никакви пазарни принципи, а осигурява подкрепа за родните производители, конкуренция и по-гокямо разнообразие!!

Как така да не може, ве? Влизам в един от огромните полски магазини в Голямо Чикаго и потъвам в Източна Европа: полски колбаси, любимата ми италианска шунка на свински бут, българско и гръцко сирене - краве, козе, овче. Руски сушени риби и хайвери. Всякакви видове компоти, лютеница и трошии от Полша, Молдова, Румъния, България, Македония, Турция, Гърция(последните с маслини и печен пепер). Румънските компоти са изключително качествени и вкусни. Всичко това на почти двойно по-ниски цени спрямо подобни стоки в американските хранителни вериги. За качество и вкус не споменавам. При това стоките идват от Европа с транспортни разходи и задължителни мита. Даже магазина си начислява и печалба, все пак. И се чака по повече от 15 минути на касите само за 1 клиент....на всички количките са претрупани с покупки. Как става този номер, ве? А номерът е такъв, че стоките от Европа в американския магазин са по-евтини от магазините на тези "Вериги" в България.

Е ти егаси и куция пример който си дал. Я си помисли още един път, ако в САЩ имаше идиотски, лобистки и протекционистки закон който се предлага в момента 50% да е родно производство, дали изобщо щеше да има такъв приказен магазин в Щатите, а?

В Германия съществува такова правило. И километрите не са 200, а 60. За да се зареди магазин със стока от различен регион, трябва да докаже че я няма в нужното количество в рамките на 60 км. Мярката е супер, но явно има начини да се заобикаля, защото магазините са пълни със стоки от цял свят.

Подобни безумия ще загробят и българските производители и бедните хора. Ефекта е че ферми далеч от София ще фалират, а цените ще се качат с едно 20-30% и бедните хора ще обеднеят още...... Пълна кретения

И какво правим? То и сега магазините не могат да предложат разнообразие, заради ограничена площ, а сега ще трябва половината магазин да бъде празен, а в другата половина да се тъпчат хората. А какво става с залежалите продукти? Това е малоумие. А идиотията месото да е само от района направо кърти мивки.

Във всички държави веригите са длъжни да предлагат стоки от местните прозиводители и региони. Само в България скачали за някакви пазарни принципи. Но има нещо вярно, че и да искат нашите стоки не са нито качествени, нито евтини.

Я вземете пергел и вижте 200км от София какво има. Какво правим с половин България? Там какво ще правят фермерите? На кого да продават при положение, че 30-40% от пазара е в София а 50-60% от земеделците са отвъд 200км зона......... А или викате от Родопите, Рила и Пирин ще доставяме домати, докато в Тракия и Добруджа фермерите изхвърлят продукция По-големи глупости здраве му кажи. В Испания или Германия или Франция може да кажеш 200км радиус. Ама в Една държава дето е 400км дълга и столицата, която е 1/3 от населението и 2/3 от потреблението не става тая система.

езберете моят БГ боклук

Поредната тъпотия ...тея малоумници за 10-15 години изгониха всичко живо от селата ..ся се сетили ...то тука вече какво се произвежда бе ...цяло лято ядем гръци зеленчуци ... Нашите станаха цифри защото конкуренция няма ... Ако имаме производство и се заринем от стока те само ще си направят така щандовете без да ги карате на сила !

То и коронавируса погазва правилата на свободната пазарна икономика...

Шилo

Ми не е гот! Българските продукти са разделени горе-долу така: 10% качествени и скъпи продукти; 20% продукти със средно качество и средни до високи цени; 70% пълен боклук в трите ценови категории. Освен това, подобно вмешателство в пазара ще доведе или до покачване на цените, или до дефицит, а най-вероятно и двете. Тъпа комунистическа идея!

1% на високо интелектуално ниво. 10% долу-горе. А 80% са като тебе.

То хубаво, ама....отдавна няма българско производство. Остава сега и радиата да задължат да пускат 50% българска музика. А телевизиите - съответното количество български "филми". Горките ние...къде сбъркахме?

Браво чудесно решение. Националният приоритет пред всички останали.

Тая тъптия само комунист може да я измисли

Купувам гръцко сирене,кашкавал холандски или немски,масло немско или английско,салам чешки,в краен случай немски,унгарски патици,пилета български или румънски.Избягвам родното българско,много ментета,ако е нещо истинско е с космически цени.Кашкавал и сирене купувам от помаците също.Кашкавалът е особено ароматен.

И сега родното производство да не реши да действа на принципа"ден-година храни" и -" ако не ти изнася- отгледай си сам"? Щото този филм вече сме го гледали и не ни харесва.

И как ще го направи при положение , че другите 50% в магазина са неродно производство ?

Ами, например, ако няма достатъчно внос.

Ами ако баба ми имаше опашка щеше да е фърколет .... Респективно ако няма достатъчно внос и без тая мярка ще си се продава каквото има .

Въпросът е, тогава как ще се процедира- държавата ще направи ли нещо за защита на потребителя или само производителят ще е в центъра на нейното внимание? Въпросът е риторичен.

Колко па да е "риторичен" при условие, че има КЗП?

Еми толкова, колкото се взеха мерки досега да няма спекула. Демек- 100% риторичен. Айде, отиваме да си лягаме гладни. Да свикваме, щото на фермерски или фабрикантски терор няма да се поддаваме., квот ще да става. лека

Откъде си да ида да те погледна като мине заразата? Аз гладен човек не съм виждала много отдавна. Всички са оядени, охранени, все дъвчат и за още питат. Като си лягаш гладен, пиши адресчето да ти пратим храница.

Нещо не е ясно. Ще задължиш един магазин да продава твоята стока без да има право да я пуска на промоция без изричното съгласие на изричното съгласие на производителя ?! Тия вече и на доматите и краставиците ли ще въвеждат Авторско право бе ? Направо невероятно е такава идея да идва точно от Герберите. Те нали винаги разправяха че пазарната икономика е бъдещето ми като всичко ще определя пазара а не партията като едно време то що не пуснат всички стоки на пазара а търсенето и качеството да определя цената.

На 50% в магазина което създава и реална предпоставка към конкуренция цена / качество с останалите 50% в него и същевременно предлага не унизителни условия за БГ производителя ! Респективно поста ти е доста НЕумен от към страна логика !

нали няма да сме задължени да купуваме и от двете 50%? ако, например, едните 50% залежават поради ниско качество и високи цени?

Нали не ти приличам на бюро справки ? Не виждам как ще те задължат да купуваш нещо което не ти изнася , затова и варианта е 50 / 50 а не по-голям .

С дефицит, естествено.

"Дефицит" на стоки при пазарна икономика? Сигурно и Кореком ще пуснат? Ей, радвате ме понякога, ама много, някои образи :)))

добре, пак ше си говорим по тия въпроси. чао засега

Подвеждащо заглавие. "Задължават веригите да продават български храни на 50% от площта им". И после четем: "Това предвижда пpoeĸт нa пocтaнoвлeниe нa Mиниcтepcĸия cъвeт"

толкова бг.стока? Дано успеят,но се съмнявам се,че е изпълнимо при нашата икономика и производство!

Не купувайте от вериги или поне сведете до минимум пазаренето от такива. Отидете на пазара ,отидете във фермерските пазари, фейсгруп групи има с домашна продукция . Отидете до местната хлебарница , месарница , млекарница и тн.. Не сме стъпвали от години и не ни липсват нито една верига.

за предложението! А какво искат тези вериги чуждестранни магазини...да се замислят, че продават НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР продукцията си...ако не им харесва - да си ходят... Крайно време беше да се защити родното производство!

- ЦЕНАТА ВИНАГИ РЕШАВА !

аз напр. бих си купила от българските краставици...дори и да са по-скъпи...

Вместо да помагат на производителите да произвеждат качествено и евтино, искат да им направят мечешка услуга. Защо всички съседи прозвеждат многократно по- евтино.

да се побара! Обрахте средните и малки производители, както дядовците ви навремето и сега ги търсите за да ги одрусате наново! Свикнали сте да се продавате, ама скоро няма да има на кого..

Задължават веригите да продават български храни на 50% от площта им ---- НА КАКВА ЦЕНА ???

продукцията не може да бъде продавана на промоционални цени ------- на каква ?! На яка цена !

народна

ама друг път! ганьо - производителя иска "ден година да храни"!

Ганьо казва майка ти

трябва да затворят 90% от търговката площ и да станат квартални магазинчета .

кои са тия български храни,даже и картофите са ни вносни...

97% внос. По-голямата част много по-некачествена от родното производство. Нека има конкуренция - българските и вносните да се конкурират. За момента веригите дискриминират бг продукцията и дори слагат еикет бг на доста вносни стоки... А да внасяма картофи, краставици, лук е смешно. До скоро това бяха продукти, които бабите и дядовците на столичаните в повече им ги подаряваха безплатно.

За момента веригите дискриминират бг продукцията и дори слагат еикет бг на доста вносни стоки. ---- "родните" производители продават на НЕнародна цена!

А ДДС върху храните ще намалят ли, или дотам не им стига акълът?

ДДС може да падне само ако се увеличи данък печалба. И ако последния се плаща. В момента ддържавата разчита на ДДС и други косвени данъци и плащания, за да компенсира плоския данък и скатаването му от големите фирми.

lCAK

От ДДС и от здравната каса си присвояват тези, които управляват.

Ако си върнем вътрепния пазар, ще посегнем и на чуждия. Плодовете ни, зеленчуците, млечните продукти - това са стоки от най-високо качество. Може би заради това са ни натикали в положение 97% от зеленчусите и плодовете да са внос? Учили сме Европа на градинарство и овощасртво преди векове....

Че ние вече сме посегнали на чуждия. Аз примерно моите череши само ги изнасям. Да няма да ги продавам на българите тука дето ги изкупуват по един лев.

И това е вярно. Качествената Бг продукция се продава повече навън отколкото у нас. Но износа може да се увеличи десетки пъти. А вътрепния пазар никак не е зап одценяване. Не знам за колко ти купуват черешите, но тук продават македонски череши на по 5-6 лв килото. Само до преди 20 години околията имаше купища черешови, кайсиеви и ябълкови градини - денс нищо. Тази продукция може дасе произвежда в излишък. Защо да не продадеш и на Бг пазара на малк по-ниска цена, ако имаш в повече?

Много стара търговска тактика е първо да залееш един пазар с евтна продукция за да убиеш конкуренцията и после да надуеш цените и да свалиш качеството на стоката, когато клиентите нмат избор. Държавата не трябва да допуска подобни схеми. Нека стоките се конкурират и в краткосрочен и в дългосрочен план.

Колко калории има в една паста за зъби? А витамини?

Това е начина да се възродят българските села и да има работа за стотиците хиляди нови безработни и върнали се имигранти. Това е начина за да оцелеем другата пролет.

Усетиха се нашите кратунковци, че сме сам сами. Като нямаме индустрия, поне да имаме земеделие. Като ще сме бедни, поне да не сме гладни. Сега остава да го приемат, без да го орежат!

абе, кой ви иска тъпите български стоки????

Аз ги искам. Много по-хубави са от турските и китайските.

откъде-накъде ще ме карат да купувам нещо по-скъпо и некачествено само защото идва от някъде, дори и да е България ?!? Ако е по-евтино или качествено (а спокойно може и да е двете в голяма част от случаите) - ами с удоволствие ... но тогава няма и да има смисъл от такива малоумни псевдо-мерки.

Кой те кара да купуваш нещо, бе Саше? Нали ако 50% от площта е за Бг стоки, другите 50% ще са за вносни стоки! Ходи и си купивай химизирни плодове ебз вкус, вид и леко разкашкани, щом искаш. Или китайски найлонови дрешки, от които се обриваш. Решението е твое.

Единственат държава в историята на човешката цивилизация, гласувала в Парламент създаването на Ликвидационни съвети е България. Е, ликвидираха го селското стопанство во век и веков. Сега като евроатлантици ще ядем военните резерви на колониалните западняци и тяхната химическа продукция.