За парламента и енергийната безпътица

Независимо от политическата несигурност, партиите и институциите трябва спешно да съгласуват националните приоритети относно енергийния сектор и да организират изпълнението им, препоръчва енергийният експерт Славчо Нейков

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ГЕРБ, сър! Иначе, много смела и добре написана статия, поздравления! Чудя се, как ли са я пуснали редакторите?

ЗДРАВЕЙТЕ, Q-Q! благодаря за коментарите. Моля да видите пълния текст на позицията ми, към която има препратка - там ще видите и конкретните предложения, които съм направил. Поздрави.

Прав сте г-н Нейков, но и никъде не посочвате какво (според вас) трябва да се направи, а само констатирате неграмотността на правителството. А все пак сте енергиен експерт. Да, вероятно това става срещу заплащане, но тогава е просто глас в пустиня. Без да съм експерт, аз виждам нуждата от втори АЕЦ, премахване на бариерите, пречещи на редовия гражданин да си направи слънчев парк, но помагащи на богоизбрани да сторят същото. Спиране на тока от въглища и преработването на централите в такива, задвижвани от газ. Добавяне на индустриални батерии (тези на Тесла или друга подобна разработка), които да изглаждат пикове и да пазят от претоварвания на ключови места в страната. Ако към това добавим и осъвременяване на енергопреносната инфраструктура така, че да може да поеме гигаватите ток, нужен за електрическите коли (които в БГ засега са по-скоро екзотика, но след 3-4 години ще се продават повече от другите), тогава България ще е: 1. Привлекателна за инвестиции поради уредената си инфраструктура (ел. камиони ще ни заобикалят и няма да плащат данъц и такси, ако няма къде да заредят ток), 2. Износител на ЗЕЛЕНА енергия от слънце, вятър и АЕЦ (ток от АЕЦ също се води зелен) и дори можем да помагаме с нашето (дотогава натрупано) ноу-хау на други страни. Ако това не стане до 3-4 години, на нас ще помагат и ще плащаме луди пари за чужд ток или такси на Европа за на нашия си, въглищарски.