За и против мотивационното писмо

Вижте много интересни коментари в редовната ни анкета

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А статия, нещо? Или просто пълним съдържание с анкета и коментари! С чужда пита, помен!

Няма никаква ползва от мотивационото писмо и без това никой не ги чете. По важно е добре подредено СВ. Пример 100 човека кандидатстват за една позиция. Първото интервю обикновено е със Служител човешки ресурси. След това има много други интервюта.

мечтата на Бил Гейтс - 100 човека да му кандидатстват за една позиция в Микрософт Мечти, мечти. То един нема за комка. Я там в тайгата за гъбки.

Чета коментари и се хващам за главата. Нищо чудно, че сме на това дередже в България. Как да предложиш на тая паплач повече пари?! Неграмотни с опит в кръшкането и самочувствие на нобелови лауреати.

Някой да те карта насила да си работодател? Може и ти да станеш работник.

За съжаление това ни е наследството от комунизма и после така и нереализираната демокрация. Българина все още гледа на работата само като място, където му плащат да си губи времето. Това идеи като реализация, да работиш нещо, което има смисъл и което поне в някаква степен да ти носи и лично удовлетворение - няма такива. Идва на интервю за работя някой младеж - нито знае къде кандидатства, нито знае с какво се занимаваме, но ще иска голямата заплата. Друже - ако кандидатстваш за общ работник на строеж го разбирам този манталитет, но когато искаш да работиш интелектуален труд се иска да докажеш, че имаш интелект. Дипломите за висше нямат на практика никаква стойност. Като не носиш никакъв реален опит за длъжността поне покажи с нещо, че има смисъл да рискувам с теб и си готов да се развиваш.

Всъщност, чувал съм от един американски работодател с 1500 работници от Ню Йорк, че Пуерто Риканците били по-дисциплинирани, по-учени и по-кадърни от българите. Да не вярваш. Същият работодател веднъж ми изпрати 13 та заплата, за да не го хванели данъчните, за експлоатация. Това съвсем сериозно и е истина. Ако не получа тук същата заплата - ще работя дистанционно, за истински пари. Вече го правя 10 години. Та ако обичаш. Пиши си мотовационното писмо или си вкарай от Пуерто Рико, по-кадърни и дисциплинирани. В България идиотите свършиха.

Как/къде се виждате след 10 години? Миличка съдружник на шефа ти, а ти и колежката ти с хубавите устни ще ми въртите кавали през ден.

Редно е и HR-ът по време на интервюто да се представи и да каже какво образование има и какъв опит.В крайна сметка процесът на започване на работа е двустранен.Сблъсквал съм се с безумни HR-и които после разбирам че са с образование като Математика в ПУ,нещо си в БСУ, икономика в Свищов,жена на шефа..Според мен да има смисъл едно интервю HR-ът трябва да е със специалност HR,PR или психология.След като фирмата има претенции за образование опит и т.н в областта в която кандидатствате редно е да важи същото и за човекът който прави подбора и представлява фирмата.

Каква е тази специалност HR, психология или PR? Предпочитам да е завършил математика, отколкото измислени разказвателни предмета, кота 2 от тях не съществуват в чужди университети.

И сега остава да обясниш - ползата от завършилите математика ... във верига хранителни магазини .

Лично аз смятам, че препоръките са по-важни.

Ще молиш на идиоти да ти дават препоръки , с тия дето дават препоръки кой ще даде на тях оценка

За къв чеп му е на работодателя мотивационно писмо след като по-важно му е на колко си години, как изглеждаш, имаш ли деца, склонен ли си да оставаш след работно време, под наем ли си. И най-важното - първо ти трябва да кажеш каква заплата очакваш. Сакън да не се мине със 100лв, ако той е приготвил 1000лв, пък ти кажеш 900лв

Професията HR е последната стъпка преди сервитьор.Ако искаш да работиш в офис но не ставаш за нищо ставаш HR.

Тъпи префърцунени кокошки, с нула познания по дейността на фирмата, които само могат да се връцкат и онождат с шефовете. И да сте чули някога HR да носи каквато и да е отговорност за каквото и да е? Примерно с реален,свързан с бизнеса KPI? Ама както се полага - не го ли постигнеш,излиташ? Работя в международна корпорация, която просто си възлага на външна професионална фирма намирането на подходящи хора. Намериш свестен човек - има пари. иначе... А,щях да забравя - умни хора по белия свят ме научиха,че HR означавало "hand relief" - т.е.,да го кажем възпитано, "ръчен труд".

И как идиот от човешки ресурси ще определи квалификацията ми със и без мотивационна та глупост!? За специалистите си нямат пари за заплати , за 5 кокошки от човешки ресурси имат заплати....кретени

Мотивационно писмо -документ без смисъл!Аз предлагам работа, работодателят -заплата!Просто и ясно!Труда е стока като всички останали!Да сте видели продавач и купувач на пазара да си разменят мотижационни писма?"Защо искате продадете точно на мен доматите от Вашата сергия?!?"Наемането на работеа е сделка - труд срещу пари!Колкото и голяма, и лъскава, и водеща, и лидер в областта си, ако няма адекватно възнаграждение, да не ме търсят!Стажантските години отминаха... По-страшното е,че интервютата за работа се правят от измислени HR специалисти, дето изобщо не вдяват за какво иде реч!

Интервютата за работа не се водят от HR, а от мениджърите. HR или човешки ресурси участва само в началния подбор и да се чуе с кандидата, колкото да даде представа на мениджъра какъв човек да очаква, ако мениджъра се съгласи да се види с него/нея след като се е запознал със СV-то. Извинявай, но ез съм мениджър и няма как да наемат кандидат за моя отдел ако аз лично не съм водил интервюто и не съм го харесал за позицията.

Gugnelid

Говори ти на тези, които са на позиции, където за заменими за 15 минути с 15 идентични и безлични кандидати.

Не винаги....На HR в големите компании им е спуснат списък с.... да речем 8 точки: 1. Да може да..... 2.Да има опит..... 3.Заплата до..... И те -точка по точка с ченгелчета.....А ако шефа е командировка и каже на HR -"оправяй се, за това си назначен?!?" Да- най добрата опция е интервю направо с шефа, а HR оправя документите. Представи си, че обявата е за 1500лв. заплата, а аз искам 1700лв?Формално според HR -кандидатурата ми отива в коша.....HR решения не може да взима.Не може да прави оценка/в общият случай/. И накрая:Един HR чел СV-та /100 бр/, до обяд прочел 30бр, а останалите ги хвърлил в кошчето с думите:"На нас каръци не ни трябват":)

това ....'немогът да ми платят по-малко отколкот малко мога да работя' според мен е тъпо и не важи повечето работодатели са хитри кучета и си набарват някой позитивен и наивен дето си работи а хитреците дето биха ги изиграли и да не работят достатъчно ги отбягват

Приятелю, според тебе защо са внесли италиански, гръцки и сръбски работници за да работят по газопроводите и магистралите? На тези работници, колкото на българите ли им плащат гурбета? Осигуряват ли им топла храна на обяд, жилища и т.н.? ... това за бурканчето лютеница, го има във Фейса на снимка... 3/4 от младите специалисти вече са се изнесли в Европа и Америка. А това означава, че 3/4 от техните роднини също са наясно с нормалния за света стандарт. Господ е дал на Българския Народ... естествено богата държава... Един декар българска земя, (ако се обработва), а това е едн двор, може да изхрани целогодишно 16 човека. Това го пише във всички учебници по икономика, а аз го научих от публикация на Иван Костов. "България може да изхрани 20 милиона души без да работят". Толкова е богата. ( и изобщо не слагам полезните изкопаеми, геостратегията и другите екстри) Точно поради този факт, единствено на нас ни окастрят държавата по площ при всяка загубена война ! Провери сам. Защото от 1848 година при загубена война се плащат репарации, а се запазва териториалната цялост... само в нашия случай това не се спазва. ВСИЧКО ДРУГО СА ИЗКЪЛЧЕНИ СКРУПОЛИ и ПРОПАГАНДА. АЗ ПИША ТОВА, не защото съм "социалист" опазил ме Бог, а точно защото съм дясно ориентиран. Това приятелю е дясната политика на Форд и Маргарет Татчър. Също го провери.

да ми плари по-малко, отколкото малко мога да работя ! (първа важна руска народна поговорка) Работотателят, трябва да ми изпрати мотивационно писмо, защо се нуждае от специалист като мен, а не си е внесъл северокорейци, руски мужици, китайски труженици, северби македонци или избягали от Алкайда. Мотивационното му писмо трябва да е придружено с актуални снимка на секретарките, счетоводителките и личния състав. Защото: По-добре, гладен и отпочинал, отколкото гладен и уморен ! (втора важна белоруска народна поговорка) С две думи: Или европейска заплата днес, или американска по-късно ! Животът е кратък и така или иначе, няма да събереш пари за парното... а при този корона вирус... няма как да си купиш бурканче с "Домашна лютеница" осем пъти по-скъпа, орт същото бурканче, на същата фирма закупено в Лондон. Сега погледнете през прозореца. Колко специалиста като вас се разхождат по улицата? А колко от тях искат да работят цял месец за дневната надница на Виенски гробар? Нямало бизнеси, които да фалирали от липса на работна ръка... ВЕРВАЙТЕ СИ Аз не съм длъжен да ви изработвам мераците комунистически дебили да ми се правите на капиталисти. НЕ АЗ СЪМ СКЛЮЮЧВАЛ ДОГОВОРИ без да калкулирам цената на труда, НЕ АЗ СЪМ ПРАВИЛ БИЗНЕСИ С КРЕДИТИ и не съм купувал Мерци на любовниците си. Мотивационните ви писма, ще разглеждам в понеделник, защото събота и неделя си почивам от червеното скодоумие.

Gugnelid

Ако имаш и най-малка представа какво просто подобие на човек си, ще се гръмнеш. И тъй като вероятно интелектът ти и за това няма да стигне, ще се хвърлиш от някое високо място.

Бабукяне, гледай си Протеста, ако обичаш. Не си ми в категорията.

Gugnelid

Със сигурност не съм ти в категорията, драги - дебел, демотивиран и мрънкащ тъпунгер няма как да се сравнява с моя милост. Остани си със здраве и продължавай да се оплакваш как комунистите са ти виновни затова, че не можеш да си купиш нови гащи.

Бягай на Протеста, а за гащите ми не се грижи.

Това от коя посредствена агенция за набиране на роби идва като платена публикация? Скъпи посредници за ваше съжаление и наша голяма радост има липса на квалифиьиран персонал. Мотивационното писмо никога няма да бъде критерии за оценка в реалният процес на наемане на кадри. Процеса е комплексен и има изисквания, било то технически или личностни, но мотивационното писмо не е и няма да бъде решаващ фактор. На тези, които спазват максимата " да го има, повече не вреди" ще кажа следното: Ако нямате доказани постижения в работен план или никакъв стаж пишете мотивационно писмо. Ако имате: не се съобразявайте с никакви корпоративни идиотии, хората които избират кадри на този принцип не желаете да са ви работодатели. Точка.

Gugnelid

Е да, но много голяма част от търсещите работа са хора без опит и аз лично предпочитам да им видя начина на мислене, изложен в мотивационно писмо. В никакъв случай не е определящо, но дори при интервюто ще мога да преценя дали въпросното мотивационно писмо е писано от този човек или е изкопирал нещо. И ако е второто - голям минус, защото не е в състояние да развие собствена мисъл. Дори и само в тази посока да е, пак е полезно.

Предпочитам да видя. Много правилна гледна точка. Кое дава гаранция че написаното писмо е с гарантиран автор кандидата? Нищо. Освен да го накарате да ви го напише по време на интервюто. Няма логика в мотивационно писмо. Стандарт от миналият век наследен и запазаен просто заради принципа.

няма да забравя пратих сиви скалъпих мотивационно писмо поканиха ми не интервю , убих се от път 2-3 автобуса смених из тъпата София да стигна до неква индустриална зона на края на дружба2 една зима грозно студено мокро кално из неоправените улички на София и оп айде сграда из индустриалните звънец ...качвам се оп изчакайте седнете -заповядайте на интервю и отсреща 2ма гледат изпитателно кой съм що съм и се почва с най-тъпите въпроси ...'ами като как се виждате след 10години' ...седя и се бия с акъл ко да им кажа на тея тъпаци и ми е смешно щот бях чел предната вечер мъдра книга дето от нея схванах че не е във властта на човек да предвиди живота независимо к'ви качества воля желание и самочувствие има...та раздрънках се ше бъда топ дилър на ксерокс материали ше има доволни клиенти и добри връзки отношения приятелски дори абе банално и тривиално к'вото всички разправят на тъп въпрос тъп отговор- тея тъпаци пак гледат изпитателно викам си закво са мъча те си имат друго на акъла спрях се със щуротиите и казах вижте имам желание вий си решете аз съм дотук с разказите и басните ...ужасно беше похарчих 10лв за билети и брах студ изнасилих си акъла как да се харесам на бастуни които аз не харесвам никак даже не се обадиха да кажът 'НЕ сте одобрен' 2007-8ма дойде кризата разбрах случайно че са закрили фирмата и викам зак'во бяха тея тъпотии и повече за шматоци не се хабя дето щели да ме засипят с пари пък аз да покажа че искам тази работа ...меже би е показателно но още ме е яд че си хабих и думите и мислите за тея шматоци ...'ами вземи ме на работа ще ме опознаеш к'во да ти дтънкам приказки от 1001нощ'

Тъп си на ужас

имаш олюс от разказвача другият е твоя а разказвачът има 5+.... засега ,явно и други хора са се разпознали в подобна история

За да те вземат на работа: как изглеждаш (и за мъж и за жена е еднакво важно), какъв опит имаш. Всичко останало са второстепенни неща и честно казано не са важни за работата. И още нещо, освен за лекар, за никоя друга работа не е нужно образование. Всички работят със специализирани софтуери, които се научават точно за 1 месец.

ти явноси от многознайковците, които отворили се лаф за работа, си представят бюро с компютър на който си цъкаш, когато шефа не те гледа! налагасе, да те отрезвя! тези позиции отдавна са заети хората стават сутрин да месят хляб, готвят храна, и продават в магазините! но за да правят това, други са станали преди тях, та да подкарат автобусите, метрото и такситата! а те за да ги подкарат, други са ги комплектовали, изпитали и предали за експлоатация! те за да свършат тази работа, други хора са ляли алуминий и стомана, а за да го правят тке, едни други са копали минерали дълбоков недрата на планетата! та таквизимитиработи, мило мое недоправено специалистче! а за всички тези позиции не е важен външния вид, а моженето!

Явно сте доста добре изглеждащ човек, след като един месец разучаване на някакъв CAD или BIM софтуер,ще са Ви достатъчни, за да може да проектирате или реконструирате мост или сграда, или пристанище. То заради такива красиви, амбициозни и мотивирани хора, новите магистрали са на това дережде: )))

за работа със cad на ниво проектиране на мост или сграда не нужен само месец да опознаеш софтуера и ако се занимаваш с това ако си близо до това го знаеш , човека вероятно има предвид по-прости неща и позиции за които имат куп претенции няма нужда да го иронизираме , пази боже от проектанти със инсталиран Аутокад от замунддата - няма легални такива трябва диплом и китап поне 5-6години учене и стаж 2г. за проектанти

И да, за по-малко от един месец дори става. Малко сте живяли, малко сте работили. Много добре познавам доста бизнеси отвътре. В последните 5 години съм само консултант на 4 компании, които развиват бизнес в коренно различни ниши. Преди това съм работил на мениджърски позиции в корпорации с по 70 хиляди човека персонал на 5 континента. Ако не искате да приеме истината в живота, с живейте в илюзия, това го правят милиарди като вас по целия свят.

Да точно така, в много сфери ти трябват Н на брой години учене + опит, след, което може и един месец да ти е достатъчен, да побазикаш даден софтуер, за да влезев в час. Но аз репликирам човека, защото тя или той казва, че "освен за лекар, за никоя друга работа не е нужно образование." Това твърдение е доста повърхностно -нивото на обучението за всяка една дейност е важно, красотата и опитът са само плюсове.

Умнико, ела ми карай самолета без образование. Успех!

Мотивационното писмо е клетва за вярност, преди да са ти дали каквото и да е обещание. Това е унижение на личността и върхът на слугинството.

Защо да е клетва за вярност? Не е нужно мотивацията да е обвързана с фирмата. Мотивация е да искаш да работиш дадена работа, защото ти носи по-високи доходи. Мотивация е също (но май не в България) да искаш да се развиваш в даден занаят, без това да се случва задължително в тази фирма, просто търсиш кой предлага точно това.

Мотивацията е вътрешно чувство и е свързана единствено и само със самата личност. Развяването ѝ е най-малкото разхищение, а ако е и задължително - убийство.

Ней ден ще си намериш работа

по попринцип мотива българин да се хване у работа е гладът! или заплахата от приближаването му! друго всичко е бля, бля, бля! несе е родил, няма и да се роди скоро българин, който ще стане сутрин в шест, та да иде да работи за някого, ако има пари да се храни

бих искал този с минуса да ми обясни къде не съм прав! наистина! много би ми помогнал в развитиетоми като работодател

Gugnelid

Не съм аз с минуса, но ще ти кажа нещо - започнах в една фирма през май 2002 г. на 420 лева заплата. Но ми беше интересно, влагах повече усилия от описания от теб работник, учих се и са раздавах. Сега съм със заплата, която ми позволява жена ми да не работи, детето ми да ходи на частно училище, карам служебен автомобил за 50,000 Евро и имам изградено име, с което ме знаят и в България, и в много места навън. Честно да ти кажа, мога да си позволя да спра да работя и вероятно спестяванията ми ще стигнат до пенсия. Но не го правя, защото ми е интересно и защото ми доставя удоволствие да върша това, което трябва и то по начин, по който аз реша, че е добър. Та така, само мога да те съжалявам заради това, че очевидно си на ниво "ще плащам минимум, защото той няма да работи", поради която причина при теб винаги ще идва утайката на трудовия пазар. Но... и такива трябва да има, нали?

Значи, ти си на заплата, а жена ти е при теб на пейрол, хаха Откъде ви изравят, бе ...

Мотивационното писмо е една глупост. На никой наемен работник не му пука и грам за която и да е фирма след като не е негова Работодателите продължават с техните глупости че фирмата била нашето семейство. За съжаление доста млади хора се хващат на тази тъпотия докато не натрупат опит и разберат как ги използват а после без проблем ги захвърлят. Семействата не правят така. Наемния работник мисли така ...докато ония крадец ми плаща що годе добре ще съм най-ниска и от тревата и ще си играем на семейство. Спре ли да плаща .... мамицата му.

Gugnelid

Съжалявам те драга, не ставаш...

А ти изобщо!

Проблема в България е че като мафиотска държава няма истинска конкуренция между работодателите Поръчките се раздават от горе и няма никакво значение как се изпълняват Затова и работодателите не ги интересува какви хора наемат стига да са готови да работят за без пари Ако имаше конкуренция работодателите щяха да се нуждаят от екипи които да работят бързо и качествено и щяха да водят истинска война за всеки кадърен работник

Ти добре ли си? Кой работи за български работодател? Аз поне не познавам такива балъци.

Наистина има все още И аз съм възмутен как на младите хора им гори младостта и чудесно знам какви неща могат да направят ако отидат в Германия Обаче човек или има ум или няма Така че

Хаха. На поредната учила недоучила рефератна задочна форма набедена хейч арка и казвам "Мотивацията ми е една единствена, вие ми плащате, аз ви работя. Имам си жена, семейство и нямам намерение да се женя за фирмата. Докато ме устройва заплата спрямо работа съм тук.".

Винаги съм казвал, само балъците работят. Умните хора знаят как да автоматизират процесите на работа и да делегират задачи. Едва ли работя повече от час на ден :). И не, не работя в държавна структура, а в огромна чужда компания на доста висока заплата.

Имам крещяша нужда от някой като теб ,да ми автоматизира кофража:)

Четат се мотивационните писма. Обикновено не оказват влияние, но има случаи, в които са възлови за избора. А повечето от нас никога няма да разберат, че заплатата ме ни се полага, тя е възнаграждение за качеството и количеството на положения труд. Това, което би трябвало да ни се полага, но повечето политици по света са против въвеждането му и то не по икономочески, а по мотивационни причини, е т.нар. Безусловен базов доход.

Ей кукундел глупав ! Къф си ти че да ме възнаграждаваш ? Да не си генерал или цар ? Заплатата се полага ! Труда е сделка а заплатата е тази част от сделката която работодателя е ДЛЪЖЕН да отдаде

Пич, нали се сещаш, че в договора ти пише "трудово възнаграждение"? Нищо не ти се полага на този свят, за всичко ще ти се наложи да положиш усилия. А Безусловен базов доход е пълна простотия, соца вече го показа.

Сделка е. Но получаваш парите, защото работиш. Не ти се полагат. А по тона ти може да се съди за останалото.

Безуславния базов доход с голяма степен на веротност ще бъде въведен в Германия Най вероятно той ще е 500 евро и ще се полага на всеки гражданен на Германия попаднал под тази линия на бедност

КОЛКО е заплатата-това е мотивация.

работа ли е, не ми я хвали

Пак ли за това писмо, нали преди няколко дни вече писахте? И пак казвам, няма никакъв смисъл от тая глупост. Не работи.

В света стабилните компании-извън мафиьотските сдружения,са израснали като обединение на съмишленици,решени да имат поприще за израстване и работа за бъдещето-да имат материална сигурност. Тук в България всички израстнали фирми са под съмнение за мафиотска свързаност,за властови похлупаци,защото за 30год.-до тогава бяхме материално равни,не може да се създадат стабилни фирми.

Мотивационното писмо е една съвременна глупост измислета от джендър-яйчарките, за да е пълна бумащината. Какво мотивационно писмо ще напишеш за кол-център или сервитьор - обичам да обслужвам идиоти? Единствената полза е, че работодателя може да види дали кандидата е грамотен. Нищо друго.

Нищо няма да види. Винаги можеш да намериш кой да ти го напише.

кандидатЪт е

Яд те е, че никога няма да станеш HR, защото нямаш нито капацитета, нито образованието. HR е не просто титла, а дясната ръка на собственика на компанията. Такива като теб ги ядем на закуска и излизат разревани от стаята за интервюта като малки момиченца

ХА ХА ХА

НР - Как звучи само! Аз все съм си мислел, че в България му се вика "Личен състав"

Като знам къде се дъжат работодателите с дясната си ръка, изобщо не копнея за подобна позиция:)

За мен мотивационното писмо е безмислено. Аз самият съм работодател и съм изключително подозрителен към хора, които ми обяснват как сън не спят за да работят. Хората ходят на работа, защото имат нужда от пари. Живеем в материален свят, където парите имат значение, независимо колко духовни личности сме и колко много парите не ни интересуват. Има работодатели, които си въобразяват, че служителите им трябва да приемат бизнеса като свой. Това за илюзии и нереални очаквания. Давай достатъчно прилични заплати и си избирай просто по-отговорни и грамотни хора. Никога не забравяй, че хората работят преди всичко за пари. Овен това и работодателя и работника са си взаимоизгодни, защото на единия му трябва "помощ" да за си развива бизнеса, а на другия му трябват пари. И единя и другия "плащат". Служителя с труд, а работодателя с пари. Ако не изкаш да плащаш, копай си сам. Ако не искаш да работиш, рови из кофите! Просто е.

Браво За първи път да чуя разумен работодател Поне в България Повечето са убедени че колкото по малко плащат на работника толкова по добри безнесмени са А работника трябва да е хем умен хем и прост Например да знае английски но да няма и представа какви са заплатите в Англия А освен това да работи съвестно да не краде и да не пие по време на работа А като се сблъскат с реалността тези работодатели го изживяват болезнено И търсят вината навсякъде другаде само не в себе си

Ти пък какво му се връзваш на писанията.

прав си ! Аз пък съм наемник и никога досега не съм писал подобно "писмо" , нищо че зад гърба ми са седмина работодателя от 1983 г. до сега . До 89-та бе само един - държавата , но това не се брои . Първите шест ме поканиха на работа , а за работа при седмия сам се преборих , и работя за него десета година . Признавам си , че понякога проявявам отвратителна наглост при взаимоотношенията наемник - работодател и това винаги си го плащам . Та , приятелю (с твое позволение) , докога продължават трудово-правните взаимоотношения работодател-наемник ? Веднага отговарям - докато изгодата от тях е в пъти повече за първия ! При средно 3К на месец каква ли е изгодата на Седмия , та все още съм на работа ? Този път ти отговори .

В БГ не върви това пусмо.