Нека първо преговорим отново - каква е целта на мотивационното писмо при подаване на документи за интервю? Основната му цел е да убеди бъдещият Ви работодател да се срещне с Вас, а темата му - с какво Вие можете да допринесете за развитието на компанията, в която кандидатствате. А ключовата дума е мотивация.

Вашето отношение към значимостта на това писмо, пък накара нас, в една от поредните ни анкети за предизвикателствата на работното място, да ви зададем въпроса - Смятате ли за необходимо изискването на мотивационно писмо при кандидатстване за работа?

Първо ще обърнем внимание на резултатите от анкетата, след това ще погледнем и отсеем важните акценти от вашите коментари към нея:

  • Цели 68% от вас, споделят че не пишат мотивационни писма и че е по-важно как ще ви мотивира работодателят
  • Близо 13% признават, че нямат никакво намерение да изпращат, дори да е задължително изискване
  • За 9% мотивационното писмо е важно и му отделят сериозно внимание
  • За други 9% е важно, но не вярват, че въобще някой ги чете
  • Малко над 2% пък изпращат, дори това да не е задължително посочено

Надникаваме и в някои от по-интересните коментари, вадейки основни акценти от тях:

"Тук няма да стане Америка. Само там работодателят гледа на заплатата като капиталовложение"

"Ти отиваш да докажеш, че заслужаваш позицията и си по-добрия от останалите, а не да чакаш работодателя да те мотивира. Какъв му е интереса? Ти имаш интерес да те вземе, иначе за какво си там?"

"Считам, че мотивационното писмо е излишно - щом кандидатствам за позицията, значи я искам. А защо я искам - едва ли ще напиша в писмото: дали искам да науча нещо или да дам приноса си за решаване на даден въпрос или просто ми трябват пари..."

"Мотивира ме единствено размера на заплатата. Ако е малък и мотивацията ми е ниска."

"По моето скромно мнение - мотивацията или я имаш или я нямаш"

"Кандидатсваш за работа, за да имаш пари за препитание!"

"Когато отиваш на работа само за кеф, тогава ще има нужда от мотивационно писмо, в което да обясниш защо искаш да работиш в тази фирма, при положение че не ти е необходимо!"

"По-принцип ако ще те вземат някъде защото познаваш фирмата, а не какво ще донесеш на тази фирма, по добре да не са те вземали."

"Той с опита и образованието си ли ще работи, или с кухите обещания колко много му се иска да работи точно в тази компания, където не е стъпвал през живота си и реално не познава, написани на корпоративен жаргон?"

"Мотивационното писмо е важно, ама за съжаление никой не ги чете, а и са пълни с клишета. Затова девалвират в кандидатстването за работа."

"Мотивационното писмо може да каже доста за един кандидат. Например, дали се е запознал с изискванията на позицията или кандидатства наред. Дали има структурирана и подредена мисъл. Начин на изразяване. Подход към детайла. И т.н."

"Как да се изпрати мотивационно писмо за фирма, в която не знаеш какви са условията за работа, какви са заплатите и какво е отношението към работниците. И аз като започвам работа ми казват: ама защо искате точно нашата фирма? Ами не искам точно вашата фирма, просто вие имате обява, че търсите работник, а аз търся работа, просто е."

"Мотивационното писмо е важно, не само от гледна точка на това да убеди работодателя да се срещне с кандидата, но и показва до каква степен този човек може да се изразява, да структурира изказа си, да пише правилно, което пък е показател за други качества. Разбира се, не за всички длъжности е задължително.."

"Мотивационното писмо е отживелица. В него се пишат такива небивалици, че направо страх да те хване."

"Няма добронамереност на работните места, а страх че този новият ще те измести и ще те уволнят и така хората почват да саботират работата си един друг."

"Няма никакъв смисъл от мотивационно писмо. Защото на хартия кандидатът е един, а на практика, често е друг. Дайте му шанс, тествайте го в полеви условия. Единствено там той ще покаже истинските си силни и слаби страни."

Дали е важно или не мотивационното писмо? Изводите оставяме на вас!

Участвайте активно в нашите редовни седмични анкети. Всяко мнение е важно и всеки има право на гледна точка.