Явор Гечев: Наблюдават се тежки аномалии при ценообразуването на храните

Цените на производителите в България са горе-долу като в цяла Европа, но нашите производители взимат по-малко субсидии, заяви земеделският министър

Обратно в новината

Коментари - Явор Гечев: Наблюдават се тежки аномалии при ценообразуването на храните | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никой май не е схванал до сега ,че ценообразуването си е лична работа на всеки търговец и ще си слага печалба, каквато иска..........то бива популизъм за дебили, ама...............но явно върви, като гледам ...........

Гласувайте за цялата тая паплач!

Затова държите ПРЕКУПВАЧИТЕ. В САЩ във всяко градче има БОРСА ЗА ДОБИТЪК. Във всеки щат има мощен земеделски департамент, който защитава фермерите, консултира и подпомага. Затова в България има дъмпингови некачествени храни от Македония, Турция, Китай. България е разграден двор. Законово и физически.

Самият аз съм аномалия от деня в който баща ми заяви, че тежко и горко на народ, който има за министър Румен Гечев. Сега същото се отнася и за мен.

Не говорете само вземете мерки но за жалост щом сте взели рушвет по ви е удобно да констатирате само жалки душици стига сте лъгаки хората че правите нещо за тях мишоци

Така е. Олиото започна да гранясва от цялата спекула и бг производителите се надпреварват да пращат непоискани оферти към чужбина с надеждата да им тръгне продажбата на продукта. Надали вината е само на производителите, но със сигурност веригите с "ценовата им политика" убиха поредния бранш. Скоро ще си караме само на румънско олио. А иначе имаше и починали на опашките. Какво падение на меринджеите в тия вериги и на българския лаком чиновник!

ма хубаво е напълнил гушкта ....

:( Като гледам зурлата и шията на този и си мисля, че едва ли дава за храна повече от 1% от месечните си приходи. И говори глупости - цените били "горе-долу" като на другите в Европа. Да, ама са по-горе, а не горе-долу - видяхме, че са по-високи цените от тези в най-богатата страна от ЕС - Люксембург. Само преди няколко дни точно тук в ДИР беше статитята. Кого се опитваш да излъжеш, бе преугоаения?! Истината е, че докато не вкарат доживот в затвора няколко такива, нищо от властта няма и да помръдне в полза на народа.

Само протести и недоволства иначе ще ни мачкат който и да е на власт!

Нека олигарха Зоров да обясни за цената на млякото и млечните продукти

Е той последно нали се изказа, че кг сирене се правело от 8-9 л. мляко и при 3 лв. литъра трябва да е много над 20 лв. сиренцето. В същото време човек с ферма, която е намалил наполовина обясняваше, че сиренцето се прави от 5 л. мляко, но наште производители не изкупуват, защото купуват разни нещица за влагане... Отделно си и слагат разни "подобрители", за да може от 40-45% водно съдържание да се стигне на 85% водно съдържание /т.е. от 2-3 л. мляко да си правят 1 кг. сирене/. Та правете си сметка, как ни дерат и разболяват!

Изобщо не съм съгласен с тези бръщолевения на Явор-чо, днес една бутилна мляко струва почти пет лева и не може да се заблуждаваме с цена на друг продукт относно нивото на инфлация. Инфлацията е огромна. А Явор-чо не е назначен там да се обяснява, а да решава нещата

Всички институции в Българи 35 години само наблюдавате... дебили грозни!

Говняния, зомбиран маймуняк се бута в големите вериги и излиза с пълни торби, вместо да обяви бойкот на гадните спекуланти. На 50 метра от блока ми има Билла, но почти никога не стъпвам. Пазарувам само от кварталната месарница (месото е собствено производство), няколко плод-зеленчука, бакалии и магазини, които не са от вериги, денонощни капанчета и т.н.

са предимно немски и изнасят всички пари на българите. Вместо парите да се въртят тук, ние спонсорираме немците и австрийците...

Когато протестирам срещу безбожно високите цени в кварталната бакалийка, собственика (чорбаджията) раздразнено и грубо ми казва „Иди си купи в Германия“, но и аз не му оставам длъжник...11 месеца си пазарувам в Германия и за престоя в България си нося качествени и много добри нещица...Забравиха когато им носех по няколко кашона хляб-тоаст и народа се трупаше да купува немски хляб за внучетата...Друг е въпроса че го получих безплатно, но търговеца беше ошашавен от търсенето (тогава нямаше предлагане освен от хлебозавода (1993). Можеше да каже каквато си иска цена, беше „монополист“...А хората бяха гладни на нещо ново, западно в торбичка от Лидл за 1 лев...За мене - нищо. Гледах само...Радвах се, че ги зарадвах...

Истината е една - в България има картели и спекула и властите охотно се правят, че не виждат. Аз живея в Малта - пазар, 10 пъти по-малък от нашия, с много по-високи цени на наеми и заплати, но двойно по-ниски цени на едни и същи стоки в Lidl, например. Освен това, транспорта на стоките в Малта е един от най-скъпите в Европа, защото всичко е по вода и по въздух! Малта няма земеделие, нито природни ресурси, няма реки, езера, гори, питейна вода... но е с 4 пъти по-висока покупателна способност от богатата ни България! Интересно защо нито един журналист не отразява тази истина, а всички удобно оставят нарочно избраните си събеседници да ръсят упорки и да създават фалшиви новини?! (риторичен въпрос)

Решението е държавата да нааправи верига хранителни магазини които подбиват цената на веригите.

По принцип е етикет на лъжец!

Абе изроди, вдигнахте цената на промишления ток ненормално и сега хората са ви виновни за цените ли? Печалбата пак е на някой от вас в чекмеджето. Лутър мляко пастьоризиране за 59 стотинки. 24 часа да го държиш на 49 градуса за 59 стотинки при 90 стотинки за киловат. Как ще стане това, дървен философ?

Къв ток, кви 5 лева? Прясното мляко, киселото мляко и сиренето да не го варят случайно? Забравих, че цената на тока се субсидира над 200лв за мегават. Айде пак се изкажи кал от 1,50 става 3,50 в магазина прясното?

Кой вдигна цената на промишления ток??? Цената на всички енергоизтомници се вдигнаха през лятото и есента на 2021г. Когато Путин нама и доставките на газ за Европа и се създадоха дефицити.

Като такова чудо като пазарна икономика никъде не същесвува . Това е само за заблуда на стадото. И понеже Овчаря така е казъл, стадото блее ли блее, едно и също. Ако на Запад дават 10 пъти повече субсидии,за животновъдите и зеленчукопроизводителите, отколкото у нас, за каква Пазарна икономика говорите. Ами в САЩ като наляха държавни пари в над 30 банки за да не фалират, след като фалира Лемън Брадърс и това ли е пазарна икономика. Ама четете бе хора, тук е налице големи Картели за ток, газ, петрол храни, лекарства, защото това е един от формите на правене на големи пари от Капитализма.

Може и комунизъм! Това поне го знаем. По-добре ли е?... щото фалира ме, та не знам, кое е по-доброто...???

А Китай, приятелю? Стига дъвкахте тоя комунизъм. Кой както си го направи!

Дето ровят в кофите за боклук,кое е по доброто. Те ще ти кажат. Някои от тях са висшисти с добри професии и опит и знаят по добре от нас.

При пазарната икономика цените не се определят от обчаря,н о когато овцете не са нищо повече от овце и са доволни от доенето, може и сопата да играе по гърба им. В другите демокрации не само цените, а и много други дела не се търпят безапелационно, а цялото стадо веднага пропищява и не спира докато нещата не влязт в норми.

Яворе виж колко минуса е температурата в топлофикация при това хубаво време.Ако тия не лъжеха здраво щеше да остане и за боза и пасти.

Да дам един пример. На някого му ремонтират колата в т.нар. доверен сервиз и дават фактурата, ама една част е с цена повече от официалния вносител и ми казват, че нямало как да не си начислят и те печалба, и затова цената била по-висока. Аз си ги отрязах до цената на вносителя и повече нямаше подобни фалове. Обаче със стоките на пазара такъв вариант става, ако клиента го мързи да провери цените и в други магазини и това си е вече пазарната икономика.

Ако нещо е нереално скъпо, значи някой печели много. Елементарно и много простичко е. Няма голяма философИя в това:))) Българина хачри голяма част от доходите си за храна - там му прибират парите. И в това няма голяма философИя:)) Производителите доставят на нормална цена с нормална надценка, значи ударът е в големите вериги - и тук е елементарно. А най-елементарно е да се сетим кога скочиха цените на храните рязко :))))) Няма огромна философИя и в това:)))) Парите никога не се губят;)) Като ти изпразват джоба, парите не се изпаряват - отиват в нечии друг:))))) Всеки може много лесно да се сети как обедня:))) И къде отиват парите му. Иначе , може да има различни идеи - да ловуваме дивеч, да месим хляб в 4 сутринта, да сеем градинки, да върнем комунизма и да победим икономиката:))) Успех!:)))) Другият вариант, по-цивилизования, е да мислим с джоба си, когато гласуваме:))) Това винаги носи личен дивидент, макар да не звучи красиво, иновационно и софтуерно:))) Джобът никога не лъже.

Всички знаем, кога скочиха цените - когато Путин вдигна цените на петрола и газа!

Ония льольовци дето са се овъргаляли в огромни пари ни врътката с това недоволство срещу търговци и производители. Това може да се коригира, но от нормални управляващи, а не от крадливи и не твърде грамотни типове.Ограбването ни и вкарването в мизерията наричана от някои НПО бедност се извършва по всички възможни начини.Като започнеш от цената на водата . в Вофия общината я продава на " концесионера" по 10 ст на куб. м., стоката се съхранява в наш склад- язовира, транспортира се по наши водопроводи и ония само правят фактурите и ни я продават по- някой може ли да го сметне.Аз го сметнах и се ужасих!Само по този показател един куп усмихнати ментърджии не трябва да затвора десетилетия и всичко да им бъде конфискувано. Ограбване и корупция е и налагането на движение през деня на къси светлини-Франция, Германия, Англия, Турция.... това не се допуска и жертвите са по малко, но при нас продавачите на гориво трябва да си допълнят гушандрите тлъсти, атмосферата да се замърсява, катаджиите да се гаврят, докато не си палатиш и т.н.Така е за всичко... даже и в СГО- някой знае ли колко еврака трябва да бутнеш на деловодителката за да ти заведе заявлението за строетилства и да го придвижи- аз знам, струва 50 евро само завеждането в деловодството. По нататък вървят други цени и не ги жалете " инвеститорите"- тези разходи влизат в цената на 1 кв.м жилище...... Дее ва тая територия ..... истински вертеп!

КАПИТАЛИЗМЪТ Е ГРАБЕЖ!

Купувам вече мляко от мандра на 1.80, сурово ... Сиренето става лесно, моцарелата също ... Сметана сама се отделя ... Готов хляб не съм ял от години ... "Телевизия" не гледам вече 18 години! ... Вкуса ти се променя в един момент и спираш да се храниш дори в ресторанти, гадни са! ... Да не говорим, че те тровят с химия и след 20 години - рак! Да, 1.80 не е малко за литър мляко, сурово ... но знам, че парите отиват за фермера и той ще продължи да произвежда качествена продукция! ... Капка по капка, вир става! Билата с нашите цени храни германските пенсионери, не, не ги виня, ние трябва да правим същото!

"Нека хората да подават сигнали", заяви той." И кой закон е нарушил търговец - "Закона за максималната продажна цена"? или "Закона за максималната норма на печалбата?" Дебили, не създадат УСЛОВИЯ ЗА НОРМАЛНА КОНКУРЕНЦИЯ, а административно ще определят цените ... това вече сме го видели до какво води!

УСЛОВИЯ ЗА НОРМАЛНА КОНКУРЕНЦИЯ Имам няколко познати дребни и средни производители .... - държавната администрация е тотален тормоз от всякакви служби и всички си искат по нещо, инак протоколи по измислени нарушения, а няма на кого да се оплачеш - малко да се разраснеш и влизаш в полезрението на разни групировки - в провинцията все още е 90-те - пробваш да продадеш нещо на нормални цени, идват едни господа и ти казват, че сам не може, те ще продават - общинските пазари е направо мафия - малките магазинчета те скъсват от проверки ДВСК, Данъчни ...... А мога да ви кажа, че в ЕВропа е съвсем нормално да продават салами и сирена от каравани и сергии, домашни яйце се продават свободно на вратата на къщата ....

Капитализъм и свободен пазар?! Това звучи толкова нелепо, колкото и Боко Тиквата и изящните изкуства!

Капитализъм = 100% Инфлация = Грабеж = Спекула = Бедност

Ей умници,кажете кога ще накажете някои ,ако не всички за ненормалните цени.И ЕС ви каза,инфлация два пъти по висока от Европа.Кирил и Асен са главните виновници,дадоха пенсии само на такива като на тати .А останалите с ниски доходи. Какво ми констатирате,че цените са ненормални. Докога ще избивате от недоимък българина или се правим на много компетентни...Не се издържа! Радев къде си да вземеш думата,както се намеси при даването на власта на тези момченца от Харвард...!?

За какво да го накажат, по какво обвинение, по кой закон???

Когато богатите ограбват бедните му казват пазарна икономика и капитализъм, а когато бедните отвръщат на грабежа му казват революция.

Направете на три областни града по един голям склад за храни и фуражи. Така търговците няма да са принудени да купуват стоката от" Прекупвача на прекупвачите."

А "борса" означава СВОБОДЕН ПАЗАР и изключва всякаква държавна намеса.

Базата на Борсата може да бъде направена от държавата, без да определя цените.

Е тя държавата вече е направила поне една борса. Борсата за ток - и видяхме какво стана с цените на тока

Едната борса е съвкупност от сгради, складове, гаражи, кантари и т. н, а Енергоборсата е съвкупност от правила. ПРАВИШ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ МТБаза и Правила за покупкаопродажба.

и тази съвкупност от сгради, складове, гаражи, кантари .тн База ще работи без Правила . Това ли искаш да ми кажеш ?!

Едно време шерифа в щатите за подобни геноциди направо на бесилото на площада.Дивия запад,така е било.Към демокрация се върви с сопата,особенно за такива балканци като нас.

Да допълня не влизайте и в Практис цените на стоките не отговарят на тези които са написани от щанда до касата едни пласмасови лайсни по 3 лева за 2 метра на касата ми искат 5,99 лева ,от тях за пореден път се отказвам да взимам нещо.Лайсните ги взех после от малка железария по 3 лева.

Навсякъде едно от основните задължения е смяна на етикетите с нови цени.Даже и в сайта за търсене на работа често се среща като задъкжение"да следи цените и да се корегират своевременно" Е га ти смотаната държава и управление !

Явно имаш нужда да си споделяш преживяванията. Ами разкажи и за комшийката тогава??? Само не знам каква е връзката с темата??? Купил си лайсните от друг магазин. Ами така работи пазарът, избираш най-изгодно то предложение. Това сега ли го откри, та се хвалиш ... или се оплакваш ...??? :))

Лошо няма цените да са такива каквито са, но защо трябва да се дават помощи на търговците за тока и нулево ддс за някои стоки,като всичко скочи драстично и само си прибраха допълнителни печалби

Никаква държавна намеса!!

" ... ще върнем земята в реални граници, ще сложим колчета...". Тогава един познат изкоментира: "... ще дойде време и ще ядете колчета"

Тогава ядяхме колчета, сега магазините преливат от разнообразни и качествени продукти.

Разнообразни - да. Качествени - не.

в Кауфланд купувам сиране на етикета отбелязано 9,26 лв,като се прибрах вкъщи видях че е маркирано 9,79 .Повторно в кауфланд като направих справка на същото сиране на компютъра за проверка на цената се оказа 9,79 лв..Едно пише на етикета друго маркират.Но не е само това много пъти съм се разправял за грешни цени дори съм ги водил по рафтовете да видят маркировката на продукта.

Само с някакви 50 стотинки са те излъгали.Аз купих от едно малко магазинче, разфасовано сирене което вървеше уж по 15 лева килото и като се прибрах в къщи установих по грамажа че са ми продали сиренето на 32 лв килото.Аз съм си виновен, че повярвах на цената изписана на разфасовката. Явно това е редовен търговски трик на разфасованите сирена и кашкавали.

Мунчовците кога ща оправят държавата, откак не се краде стана тройно по-скъп живота, нещо не се връзва и няма логика

На една Била, отзад имат контейнер, който е полу-скрит и вечерно време хвърлят храни, по тъмно.

Като им изтече срока, какво да ги правят??? Искаш да ти продават стоки с изтекъл срок на годност ли??? Ти за това само можеш да им благодариш, щото по кварталите магазинчета постоянно ти пробутват стари стоки.

Явно търсенето не определя цената в БГ, а спекулата, понеже някои хора твърдят, че спекула няма, а да унищожаваш храни от първа необходимост какво е? Вместо да ги пуснат по 0.5 до 1 лв. символично за пенсионерите и др.

Навремето цял кораб с кафе са потопили в океана, само и само да не падне цената на кафето.

Давайте информация на българите за цените на основните хранителни продукти например в Германия. Давайте ги ежеседмично. Сравнявайте ги с българските. Нека потребителите виждат кое е нормална цена и кое е спекула.

Да кажат и какво е "спекула". Да купуваш евтино и да продаваш скъпо - ами това го правят всички търговци, това им е работата...!? Всички ли са спекуланти??? И аз ли съм спекулант, като искам да купувам от Кауфланд евтино???

когато извиваш ръцете на производители да ти продават на загуба и си готов да изхвърляш продукция но не и да намалиш цените за крайния потребител.

Спекулата си е нормален търговски термин, но цоциализма изкара нормалния смисъл на термина за да промива мозъците по идеологически причини. И щото матряла обича все някой да се грижи за него, си мисли, че държавата трябва да наказва някого. Ами няма законови норми това да стане, но матряла.....

Това е една добра идея

Уважаеми господа, спомнете си, че се намираме в пазарна икономика и ако ви се струва, че някоя стока е надценена, можете да направите печалба, като я продавате. Ако мислите, че цените на храните са високи, ами ПРОДАВАТЕ ХРАНИ!!! Просто е! Ако мислите, че са ниски (изкупните цени на млякото) КУПУВАЙТЕ МЛЯКО!!! Така печалбата ви ще е гарантирана. :))

Не става така просто. Ти знаеш ли на колко регулации трябва да отговаряш, за да продаваш храни? Не знаеш. Затова не пиши глупости.

Ами изпълни условията! Не виждаш ли, каква далавера е да продаваш храни!? Ще се понапънеш в началото, ама после... :))

Всички по веригата предпочитат да унищожат продукцията, вместо да свалят цените. И така, докато свикнем на скъпото. Въпросът е кой ще клекне пръв, но като гледам, засега тактиката им работи.

Много точен коментар!

Банките изливат евтини пари в големите вериги. Веригите имат ресурс за надцакване с потребителите и спекула.

Едно табло ще дава информация кое е нормална цена, а не да снижава цениете...Такива табла има на чейнчбюрата и с измерени стойности на замърсяване на въздуха, но това е само информация. Ако искаш - пискаш. Ако не - да се мре.

Кауфланд прилагат и друга некоректна практика, като в седмичните си брошури обявяват стоки, които въобще не идват. Пример- липсваше агнешкото месо обявено от четвъртък 16.02.2023г. и това не е за първи път и не е само с този продукт.

А от утре Кауфланд предлагат агнешки главички....

То и ти си една дебела аномалия, със сако, отъркани дънки и маратонки, небръснат и некъпан

На кой телефон да подаваме сигнали?

На двете нули

Ама какви сигнали бе! Идете в веригите и вижте цените. Един килограм насипно сирене 25-30 лева. От колко килограма мляко се прави един килограм сирене. Симулирате дейност. Освен това какво е качеството, колко вода съдържа и т.н. Да не говорим за вредните съставки в колбасите и месото. В Кауфланд продават евтино месото, но като го свариш се оказва, че се разпада. Имам две кученца, като им дам от него повръщат и не искат да го ядат. Тия наблюдения са на всички, с които съм разговарял по въпроса, представете си какво съдържа това месо, с какви препарати е обработвано, за да е трайно и с какво са хранени самите животни.

Ето ти нисша, започни да продаваш сирене!!! Не се бави, всяка минута губиш пари!!! Действай!!! :))

Научи български!

гечев, ти и радев толкова си можете!

Е,сега е моментът да станете търговци. Купувате евтино,продавате скъпо. И ставате милионери.Стига сте давали акъл,а спечелете!

На мис ПИГИ едно от свинчетата и то недоволно! То трябва и работа да се поизпотиш ,не само министерски постове и дебелеене и не на последно място и АКЪЛ ,не само голяма уста!

Според един познат в Гърция върви кампания две седмици никой да не купува млечни продукти. Гърците обаче са единни като отстояват правата си. И вероятно ще постигнат нещо. Тук сме всяка коза на свой крак. Затова ни доят и ни стрижат.

То ние тук не ги купуваме от 6-6 месеца! Кой ще си купи кашкавал за 20 лв килото, като може да си купи свински врат за 8 лв. :-) Кето диета. :-) Месо и зеленчуци, без картофи и ориз. :-)

Тия кампании до нищо не водят. Причината не е в спекулантите, а в енергоемкото производство и пласмент в западния свят и армията от непроизводителна бюрокрация ,която поддържаме. Освен това, за да поддържа лустро, държавата дотира горивата, въпреки това цените пак са високи. Картели се образуват, понеже търговците искат да се презастраховат заради невзрачния тренд на икономиката.

Къде е либерала от квартала да се провикне "Държавата да не пречи на бизнеса!" ? Да ни обясни за пазарната икономика, свободното ценообразуване, саморегулирането на пазарите и как заплатите са неоправдано високи и не отговарят на производителността? Като го ударят по джоба и почва рев що "Народното Република" не помага.

Тоя път Западът е в ролята на съветската система от 80-те. И нищо не може да спре стигхията на разложението, защото Западът се самонадцени в тая битка с реалните икономики на Изтока.

Ходете още да пазарувате в големите вериги... да ви доят като кравички.

Защото, в малките магазини, цените са по-ниски ли?!

Малките магазини цените са 30% надолу. Понеже нямат кредитни линии от 10 милиона като големите вериги за да могат да си позволят да изхвърлят продукция ако се налага, но да държат цените високи.

Не е така! До нас има магазинче на производител-кисело млеко 500гр,4%,струва 1.4о лв, а в Билла-1.80 лева, но 400гр.Дайте магазини на производителите-както са дали пазари в др. държави. Ама се коркате от големите вериги!

В моето село има мандра.Сиренето го дават директно от мандрата на 16 лева килото.Отидох в София и същото сирене го купих от верига магазин за 12 лева.До София разстоянието е 155 км.Айде кажете как става тая работа.,като има и транспортни разходи.Къде ни лъжат.

Дават го на едро значи са договорили по ниска цена доста по ниска щото у ваше село колко кила ще му купувате друг е въпроса че хубаво сирене под 30 нема незнам какво ядете вие

В София сирене за 12 лева във веригите няма. За такава цена не се продава и извара. Ако е на моментна промоция или натрошено, може да е нещо близко -14-16 лева, но това е отделен въпрос и при това и тези цени растат всяка седмица.

Си е много по истинско от другите сирена, защото познавам хората които доставят малкото и го произвеждат. Проблема е че на 12 лева го дават само на промоция, иначе без промоция стига и до 30 лева в София. А сега направете сметка, кой ви краде, защото няма такова сирене на реална цена от 30 лева.

Абе аз съм прост, ама Вие сте още по прости. Затова се разбираме.