Ядреният специалист Младен Митев: Тенденцията от нужда на повече електроенергия се засилва

Много колеги изследват слънчевите лъчения, за да се ограничи вредата им върху човека, казва още той

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Явно малко от пишещите коментари са прочели статията :) Човека ясно ви казва искате ли евтина енергия то това е атомнат. Няма такова нещо като еко енергия в момента ако искате ток 24 часа в денонощието компромисът е атомната енергетика . За привържениците на псевдо екологията силно препоръчвам да изкарат една енергетика в техническия и сами да си направят сметката как се експлоатира алтруизма на хората по най брутален и безочен начин .

В Енергетиката в Техническия не се учи как се съхраняват ядрени отпадъци поне 20 хиляди години. Как се осигурява сигурността им, както срещу природни бедствия, така и срещу терористични заплахи - и колко струва това в продължение на 20 000 години не се учи никъде, защото е неизвестно ... ама със сигурност не е малко. Няма безплатен обяд.

Ако има да каже нещо по същество да го казва. Ако няма да си наляга парцалите.

Сега стана и топло инженер очаква се да стане и ядрен такъв. Я СТИГА!

сал у назе и при еурогейовете се мисли с гъ.а! Ши стани така, че да се дупим на резаците или американците щот ни ресурси, нит енергия нит газ.

Тоя лъже като дърт циганин, консумацията на ток не се е променила от над 10 години.

Ще има излишек на енергия заради намаляване на консумацията

азиатска сган пробутв атехнлогии отпреди 100 години... Нормално...

Зелената енергия е като веганството. Не ядеш месо, защото съжаляваш животните. Ама тези животни са предназначени и отгледани за ядене - няма значение, ти не искаш да стимулираш производството им, защото то оставя сериозен въглероден отпечатък. Затова не ядеш от това месо. Затова ядеш какво ли не от соя, нищо че за отглеждането ѝ са унищожавани земи с трайни насаждения и са променени местообитанията на животни, а химията за отглеждането и осигуряването на все по-голям добив трови земята, водата и и организмите около полетата. И освен всичко останало - ядеш соя, защото е БИО, нищо че е ГМО. Та и с енергетиката е така - редим фотоволтаици на земя за обработване, пръскаме с химии, за да не расте трева и да не прави сянка, животните бягат и търсят нови източници на храна ... ама ние сме БИО и сме ЕКО.

И това е само върха на айсберга :( Колко еко е да се амортизират базови мощности за да се ползва ЕКО енергията като при това не се намалява въглеродния отпечатък а сумарно ефекта е че .. ами просто базовите мощности са амортизирани. Да ползваш излишна енергия и да тръбиш че е еко ? Все едно да пускаш двигателя по нанадолното и да твърдиш че не ти трябва за нанагоре

Къде са хората в залата? КЪДЕ СА ВИ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ ЦСЛ СВЯТ? Кого заблуждавате и си правите някаква реклама,за да ви видят,иначе никой не ви знае и не се интересува от това комедоййно дружество

Има нещо сериозно сбъркано в начина на водене на енергийната ни политика. Позволи се на толкова много хора да сключат договори за продажба на ток от фотоволтаици за 75 стотинки, което е безумно и което е основната причина за скока на цената на тока през последните няколко години. После някой реши да прави референдум за Белене?!?! Да питаш баба Пена от село дали иска атомна централа е просто несериозно. Много са малко експертите, които могат да дадат тук смислен отговор. Вкараха се много пари в изграждането на площадката. Купиха се реактори, които в момента гният на площадката и се обмисля дали да не се продадат за скрап... Всеки реве, че иска 'зелена' енергия, в същото време реве, че му е скъп тока. Не иска и АЕЦ. Как да му обясниш, че нито зелената енергия е зелена, нито евтина.

тока ти скача понеже отгоре са си същите другари които преди те точеха с член ПЪРВИ ... сега те точат щото за 20 години пак убуиха всичко иновативно ...релано и олигархия не сме амиа феодализъм комунярски... ако нямаше технологии си се едно 1455та в рашистан...

изостанала азиатска сган с крадени технологии от средат ана миналия век хич не се натиска за нещо иновативно да пробута... тя си знае каквото е краднала и тва е...

Рубличка дадена... Рубличка взята... Рубличка си я заври в ...

Да Турция са с 11 пъти по-голямо население и все още нямат нито един реактор. Строят нещо както ние строим Белене. Ядрената енергия от новопостроен блок въобще не е евтина. Евтина е от старите блокове на по 30 години, защото те вече са изплатени и се плаща само за ядреното гориво и експлоатацията. На този етап Българият няма нужда от нови мощности. След 15-20 години могат да подменат блоковете на Козлодуй с тези които купихме сега, за малко пари.

не е зле да прочетеш нещо по икономика за възвращаемост на инвестиции

Логиката ти е следната - не ми трябва нова кола, защото имам евтина и стара на доизживяване. Вярно, остават й още има-няма 2 години живот (ако преждевременно не приемат някой закон и не ми я спрат от движение), ама защо отсега да мисля как и с какво ще я сменям ... Ще я карам докато се разпадне, пък после ще започна да мисля ... ама дали тогава ще имам пари, дали някой ще има ресурс в кратък срок да ми изпълни поръчката, а междувременно дали ще има на кво да се возя, за да ходя на работа, това са въпроси, който хич не ми идват на ума.

В България цените не намаляват,по света там където имат ,като производство собствени централи за енергия токът е по евтин за населението,тук е обратното,най скъп за населението,по евтин за износ,това го няма никъде...

petrovito

ами замсли се защо, преди да гласуваш или след като не си отишъл до урната... 30 години си избираме мошенници и крадци да ни управляват и стигнахме до мутри... какво очакваш за такъв прост народ, дето все чака някой отвън да го спаси и всичко да му е на готово

Държавната гаранция се състои в това, че държавата да гарантира, че в бъдеще никое правителство няма да спре проекта и да изгони инвеститора вложил вече пари!

Не ни трябва Белене. Тази територия скоро ще остане без българи, не виждам защо да плащаме за атомна централа която после ще обслужва територия населена от друг народ.

Като гледам по-долу костовите тролове, все си мисля, че трябва да се изясни, кой български политик има чрез офшорки 12% от американските Марици. Защото този процент много прилича на получен подкуп за да се сключат тези грабителски за нас договори. А за да не загуби печалбата си от тези 12% този политик бълва анти-Белене пропаганда защото евтиния ток от АЕЦ ще му попречи на грабежа. Случайно ли е, че точно хората около Костов са най-върлите анти-Белене агитатори. Няма един костовист, който да е излязъл по медиите и да не каже простотия срещу Белене. Случайно ли е това? Кога ще бъдат осветлени офшорките и 12-те % на американските Марици?

Тук не изобщо става въпрос за Драгалевския индоевропеец, ако не си разбрал. Надявам се той да си го получи залуженото за ТЕЦ-овете. Тук става въпрос дали да извадим от бюджета една огромна сума пари, лишавайки се от средства за важни неща като здравеопазване, отврана, сигурност и дали това лишение, демек харченето на тези НАШИ пари ще ни донесе нещо или само ще напълним гушата на крадците и ще си останем да плащаме чужди борчове. Айде извади си главата от политическите си пристрастия и се опитай да разбереш дали това не те касае и теб. Опитай се да изглеждаш по-малко глупав, тесногръд, маргинален и повече обществено ангажиран.

здравеопазване? отбрана?!? Искаш да плащаме на едни да ни продават лекарствата 3 пъти по-скъпо, и да плащаме на съдилища да съдят българите (от черните) - защото това е здравеопазването сега. А отбраната е - плащаме на краварите да ни е.ат през няколко бази. Има някакви смешни схеми интересите на хората да стоят встрани от това - например 'здравата каса', а така наречената отбрана са 100 хиляди пенсионера работещи като частни охранители. Дори спряха възможността МВР да наема работници и да го прави това. Просто за да се шуми встрани. То е ясно, че втори АЕЦ нас българите няма да ни огрее ни най-малко, ние няма да получим дори миливат от там. Всичко ще се продава евтино (и парите ще ги ядат свинете), а ние ще плащаме както сега петорно на чужденци да дойдат и да ни унищожат държавата. Тааа ... няма смисъл, няма значение.

Аз викам да караме само на ветрогенератори - като има вятър ще работим, през останалото време ще почиваме.

Псаютно си прав. Ако сложиме по един ветрогенератор до микрофоните на всяка политическа конференция, диспут, митинг и изобщо там, където се изказват политици ще направим бая ток. А сега политиците искат да ни накарат да я караме не на ветрогенератори, а на вибратори.

то и мъжете искат да им духне нещо ама...

С какво обяснение , се наложи спирането на 1 ,2,3,4 блок на нашата АЕЦ,мм?Само защото ЕС е поискал?!?И после не били продажни мекерета политиците ни,и те за добруването ни милеели .Гадна паплач ненаяла се.

Не си спомням при бай Тошо колко беше тока, понеже съм дърт. Дали беше стотинка и половина, две или три? За всеки случай не представляваше никакъв проблем, когато си го плащах. Нямахме свястна дограма и имахме акумулиращи печки и нафтови. И пак едва ли сме надхвърляли 10 лева месечно през зимата.

Ахам, затова фалирахме и Тато заяви че "социализЪма е недоносче". Оно не можеш да живееш вечно на заеми, дръто!

Освен, ако не си крадил ток и тогава, сметката ти за ток е била 50...70 минимум, ако си се отоплявал на ток ,при заплата под 300 лева!!! Само, че при Бай Тошо имаше режим на тока, че и чак до 91 имаше такъв!!! Много хубава беше в Тошоландия, два часа има ток, два няма!!! Защото се изнася за Турция, която плаща в долари, пък тъпите българи да стоят на тъмно!!!

имаше режим когато Тошо остаря и започнаха да крадат за последно (а се оказа, че просто сса започнали да се учат да крадат и като се махна правешкия започнаха наистина). Та примерно в София от Кремиковския завод откраднаха (източиха язовира и си направиха ток, а за хората не остана). Тогава започнаха режимите - след 80-та. Но в крайна сметка хората ползваха тока за осветление и готвене - все не толкова важни неща, защото може да се осветляваш и по друг начин а може и да готвиш на газ. А газ имаше. Но най-важното - отоплението - беше от ТЕЦ. Какво значи ТЕЦ? Топло-електрическа центреала ли? И защо в крадливите времена на всичките ТЕЦ-ове платихме по 150млн да си направят 'когенерация' и после още по 50млн пак за нещо си? Хем поначало прави ток, хем платихме безумни пари да почнат да правят ток, едни 20-30 години след построяването? И освен, че се охлаждат през жилищните квартали (което всъщност е парното), ние плащаме за това по-скъпо, отколкото да си купим личен електроуред за отопление (климатизатор)? Сметка за ток над 20лв в социализма - в кооперации с парно нямаше. И парното беше между 30 и 40лв. При заплата 260 (колкото беше средната) това е 1/4. В момента такъв апартамент се отоплява на парно за около 200лв, и тока е още 50. Ама заплатите са около 800-900лв. И това, дето сега имаме за 'отопление' тогава си беше студ. Защото сега (насилствено набитите терморегулатори и топломери, дето за сметка на това реално не се отчитат) показват някви неща, дето в соца ... никой не държеше парното под 4 ... сега никой не го държи над 3 ... а 5см стиропор не е изолация (както си дава излишно парите народонаселението). В смисъл сега е нужно малко по-малко отопление, да, първо защото климата е вече доста по-топъл, второ защото ползваме доста по-плътни дограми, но ако бяхме в соц-а всички щяхме да държим парното на 4, а не на 2,345 (или там където започва да се усеща леко топлина).

започна агитацията на комисионерите ....... 40 % от немската ел енергия е от фотоволтаици и вятърни генератори, а всички знаем каква икономика имат. Също така знаем защо този вид додив на енергия не е желан във Решетников Булгаристан, човека на снимката може да ви отговори !

Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Няма как физически 2030-та България да има задължителните 30% от ВЕИ и два АЕЦ-а.

В Турция все още не се строи никаква ядрена централа. Имаше само една първа копка на която Путин едва не заспа на един стол и толкоз.

Аха, и ТАНАП започна с една копка, и Южен Поток. Все едно да се надяваш, че ще ти се размине, понеже гаджето било само малко бременно.

От 20 години в развитите държави потреблението на ток постоянно намалява, а енергоемката съвецка промишленост си е отишла безвъзратно в историята.

Германия е победена фашистка държава с миниатюрна армия. От 1949 г. всеки канцлер предварително се удобрява в САЩ. Има 37 омерикански бази и е напълно окупирана. Има забрана за неизползуване ядрени мощности за военни цели. Това е и причината да не строи ядрени централи.Япония и Германия развиха икономиките си поразди това че не издържаха армии.Планът Маршал е голям америкщански чатал на врата на всяка евродържава. Гаранции по заема са държавното злато, което е в САЩ. Само Дьо Гол като последният независим от САЩ европейски ръководител изтегли Френското злато оттам и извади Франция от НАТО. След това САЩ вкараха емигранти от колониите в Европа. Убиха Кадафи и Садам и Европа получи нова порция мигранти.Исляма е бъдещето на Европа.

И от това какво слева? Че трябва да похарчиме 20 милиарда за АЕЦ, независимо от всичко и на всяка цена?

всеки си прави точна сметка, ако може. Ако не може взима рушвети и продава държавата си на безценица...

Велко, ти не си добре пич. Първо това, което си написал не е вярно и второ става дума за ядрената енергия и нейното бъдеще в България, а не за жирафите в Серенгети.

Ми него така са го научили да отговаря. Преди отговаряше: "А вие защо биете негрите?"

Другарю Митев, ти намери парите за АЕЦ Белене, пък тогава се прави на лобист за нея... Иначе твоето е само русофилско бля, бля...!!!!!! Няма икономически инвеститор, който при отрицателна нетна настояща стойност на проекта АЕЦ Белене и от там отрицателни вътрешна норма за възвръщаемост, рентабилност и без срок на откупуване, да е луд да инвестира...!!!!!! Това са четирите основни показатели на финансовия анализ за оценка на всеки инвестиционен проект, а за АЕЦ Белене няма и до сега инвеститор, а и никога няма да има, защото това са реалните показатели на финансовия анализ на тази безсмислена инвестиция...!!!!!! Другата, не ядрена енергетика следва да развиваме другарю руски лобист Митев - много прозрачно и тъпо...!!!!!!

Добре де, а : - тази, която сега произвеждаме успяваме ли да я продадем? - на какви цени продаваме на вътрешния пазар и на какви на международния? - Колко е рентабилността на Козлодуй? - Колко е себестойността на централата? - Колко изкарваме от Козлодуй годишно? - За колко време се изплаща? - Колко е себестойността на Белене в сравнение с Козлодуй и защо цената е такава? - какъв е статистическия ръст на потреблението и как се засича във времето това потребление с мощностите? - каква ще бъде цената на тока и на каква цена продаваме на международния пазар? - какви нови мощности се строят вече в съседство, които биха повлияли на регионалния пазар и как ще повлияе това на потребителското търсене. На какви цени предлагат тока съседите? - ще можем ли да продаваме цялата произведена продукция? - отчитайки горното за колко време ще изплатим централата? Иначе мераклии да харчат готови пари бол. Ама нашите! И после немало пари за здраве, пътища, бойни самолети и борба с битобата престъпност. Краде им се, ей!

Глуповат си Дада и по-лошото е че ти личи. С колкото и различни ника да пишеш си си все така простичък. Всички тези въпроси не ни интересуват нас, а инвеститора. Той дава парите, той си прави сметката. Иначе всички икономически анализи досега предвиждат 300 милиарда лева печалба на АЕЦ Белене, без да се осигурява задължително изкупуване на висока цена на тока, както се осигурява на вашите американско-костови Марици. Крадци сте вие, костовистите и за да продължите да крадете с Мариците, не искате да има евтин ток от АЕЦ. Няма по-долни от вас.

Всъщност никой не иска да строи без Държавна гаранция и на собствен риск, така че точно нас интересуват. Анадънмо, "умния"?

Кого лъжеш бе?! 300 милиарда?! Я дай линк и го докажи!!!! Такъв анализ няма бе, клоун! Ей, откъде се пръквате такива бе?!!!

Не е нужна никаква ядрена централа ,никакъв газ, петрол и пр. За 28 г. западна демокрация, България е ликвидирана и като морал и като материя.

ядрена централа на България е нужна само за да се реанимира бсп! за икономиката не е нужна!

Някошният хидроинженер, днес мастит енергетик от с. Дръндар, след като изтри билетчето и му се падна ТЕЦ Варна ще компенсира недостига!

днес ядрени електроцентрали строят само изостаналите икономики! германия, франция и тнт държави си затварят реакторите!

я кажи коя централа затвори Франция ?

Например АЕЦ Фасенем е най - старата във Франция и ще бъде затворена до април 2020г., а до 2025г. процентът енергия добит от АЕЦ трябва да падне от 75 процента на 50 процента. Това само за твое сведение и друг път да не се правиш на много интересен русофил с тъпите си въпроси. Вземи преди това прочети малко, ако изобщо можеш. Непрекъснато повтарям на вас комуноидно - русофилските путинисти да четете, ама не ме слушате. То и едно време бащите ви партизани и ятаци бяха неграмотни бандитити и още нищо не се е променило.

Да мислиш за нови ядрени мощности в енергетиката през 2018г, е все едно да мислиш да копаеш въглища за енергетиката или за жп транспорта , примерно през 2025г..... Защо не пишете за увеличаването на алтернативните източници и то в световен мащаб.... и тогава пишете и за новите атомни централи и то не само в Турция, а ВСИЧКИ в световен мащаб, те не са толкова мноооого... Тогава ще лъсне истината, че съотношението на новите мощности е примерно повече от 10 към 1 в полза на алтернативните източници на електроенергия.....

"Тенденцията от нужда", руски дирници ще ви заведе до голяма нужда в Таганрог.

Но България няма нужда от нови мощности. Така каза Плевнелиев като беше президент. Каза че само трябва да си санираме панелките да станели енергийно ефективни. АЕЦ -неее, не ни била изгодна, петролопровод - нее и той, газопровод - опасно за екологията . А ние будалите лапаме мухите и викаме ура

Пълни глупости! Дай да похарчим 20 милиарда за нова ядрена централа, щото в Китай строели. А че имаме 300% повече енергийни мощности в момента от колкото ни трябват, нищо не казва. Че плащаме на Ахмед Доган и Ковачки десетки милиони всеки месец, да стоят централите без да работят. че няма какво да го правим тока? наглост до безкрай!

Този ядрен специалист да си сложи една ядрена пиратка и да си я гръмне

В Гърция няма хълм без на него да са монтирани поне 15 ветрогенератора. 50 баира 15 генератора 1МW ето ти сумарно 750 MW.

Да те поправя - гръцките генератори са предимно по 3.2MW, а не по 1MW.

Ами супер тогава имат си поне 3 GW и отгоре. Демек два наши реактора ей така от въздуха.

В България има една приказка "Вятър работа" хи хи хи

Имат и фотоволтаици - например върху земята на една от малкото незасушливи долини около средата на магистралата за Игуменица. Важното е че Някой е измъкнал европарите, а че не работи добре и не е на място...

Ако видиш фотоволтаик на гръцки плаж или на българска нива значи е кражба. Наистина видях фотоволтаик на гръцка нива и бях потресен от факта. Фотоволтаиците работят при ниски температури и чистото поради тези два факта могат да се инсталират само я космоса или високо в планините.

И затова цената на тока в Гърция е три пъти по-висока от тази в България. Освен това внасят ток, преди от България, но сега вече като нямаме ток за износ, купуват от Румъния през нас.

Този да прочете германската стратегия, най-силната икономика се отказа от АЕЦ и премина на зелена енергия.

Не се. Казаха, че се отказват, отдавна, но не стана. Има разлика ;) Внасят енергия и още имат и атомна, или поне имаха година назад.

Цената на тока в Германия е три пъти по-висока от България. Но понеже имат пест пъти по-големи доходи, могат да си го позволят. Но какво ще стане в България с три пъти по-висока цена? Глупаците-жаби като теб видели че подковават вола и те вдигат крак.

Журналистическата етика изисква да сложите надпис "платен коментар" на статията, въпреки че за всички е ясно от коя евразийска столица идва финансирането на дир-а.

Не е нужна никаква ядрена централа ,никакъв газ, петрол и пр. За 28 г. западна демокрация, България е ликвидирана и като морал и като материя.

Ликвидирахте я вие, дето НЕ ДАВАХТЕ В ЗАКОНА ДА ИМА ЛУСТРАЦИОННИ ТЕКСТОВЕ.

Окупираната от САЩ България. Собственика ,окупатора не плаща наем за базите. И в тази американска изтривалка командували комунисти и ДС?След 28 г. велик демократичен преход ????

Прав си, че България е ликвидирана, но е ликвидирана не от западната демокрация, а от това че ДС и ком, номенклатурата продължиха да управляват. Едрият капитал бе завзет от тях и те назначават управляващите. Никой вече не се съмнява, че изборите се манипулират. И в момента някакъв бръмбар ми влезе в компа докато ти пиша. Абе направихте българите на овце бе.

Да и google schoolar изследванията на този са повече от мизерни. Явно правят конференции, за да се впишат в световната наука. Самозванци, които унищожиха научния потенциал на България.

Ей, пак ни облъчват с тъпата идея да си купим нови атомни централи! Само да попитам тоя умник - Австрия как се оправя без никакви ядрени централи? При това австрийците я построиха и на референдум решиха, че няма да има ядрена енергетика в страната. Сега това е един музей. Който ска да види и да се порадва на атомна централа, може напълно безопасно да разгледа всичко в нея.

Замириса на мърша и лешоядите се оживиха.

Ето за това другаря Ахмет Доган инвестира в Тец Варна.

Младен Митев - какво образование има този? Покажете му научните изследвания. Иначе и този ще е поредния самозванец. Ченгетата започнаха и конференции да си правят,

взел е някоя рубла,таваришча.

В световната наукометрична база данни, която е апокрифна за България, демек недостъпна, няма НИЩО научно от това лице. Значи е САМОЗВАНЕЦ. Т я и затова е недостъпна, за да могат такива да лъжат колко разбират от изследвания.