Коментари - WorkTalent ви пита: Заплатата ли е най-важното условие да напуснете или останете на една работа? | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абе дайте ми 1 - 10 - 100 млн. заплата и ми говорете как не е най-важна.

Въпросът така зададен е много неясен. Дай да видим сега! Значи, ако ми предлагат 50 000 лв на месец, ама тежък физически труд с много вредни условия и без качествено защитно облекло, дето за няколко години и после доживот по болници, аз идиот ли ще съм да не приема? А Лена с един парапет и ги взема без да се изпоти!

Това е въпрос като, коя кола е най-добрата... Ами, зависи. Ще караш 6 членно семейство на ваканция, или ще сваляш фльорца, или трябва да качиш 200 кила цимент на вилата... След една сума, размера на заплата престава да е важен и след още една граница пак става важен. :) 800 или 1400 или 2000? 3000 или 4000? 12 000? 120 000?

Зависи, Наскоро получих две предложения: 3700: 8:00-17:30 работа в офис, вход/изход с карта, всичко се следи - дори ходенето до тоалетна, почти никаква лична свобода - трябва да си на разположение и след 17:30 “ако се наложи”. 2800: работа от вкъщи, без проследяващ софтуер на компютъра, от 9:00 до 17:00, дават ти се задачи - от теб се иска да ги изпълниш и толкова. След 17:00 никой не те закача, а ако не си си свършил работата - си е твой проблем кога ще я свършиш до края на деня, разбирай - до 23:59. Това е единственото условие. Естествено, избрах второто. 900 лева са си 900 лева, но… не всичко е пари. Тук обаче има и друго: Ако дилемата не беше между 3700 и 2800, а между 1900 и 900 сигурно щях да избера първото… тъй че - много е важно и за какви пари говорим.

Не си имал дилема между 400 и 600 хахаха, хайде 600 се брояха за някакви пари, гевезета

Въпреки че имам доста богат HR-ски опит (предимно в ИТ, но и в други индустрии), наскоро осъзнах защо не мога да разбера някой, който за жълти стинки се продава. На мен самата никога не ми се е налагало да работя за пари - или защото близките ми имат, аз самата имам резерви, или защото по-скоро ще отрежа разходите до кокал, отколкото да ходя да проституирам (тоест да работя за пари, особено скапана работа). Но аз не съм хората - е, и това чак наскоро го разбрах. От друга страна няма да ходя и да работя за без пари. И тази грешка съм правила. В една типична за БГ ИТ шуробаджанашка фирма, такива баламурници като мен изкарват заплатите на наште хора и позволяват този порочен модел да продължи да съществува.

Значи го правите за удоволствие. ;-) Ма то и това не е много хубаво. Има голям риск да ви излезе (негативно) име. И все пак споделете защо някои се продават за жълти стотинки. това не разбрахме. Аз не се продавам за жълти стотинки. Имам опит повече от 25 години, изобретения, награди и много, много познати навсякъде. Но например преди да постъпя във фирмата в която съм, им казах че искам да речем заплата 2лв и 47ст. Те ми казаха, не, не може, за тази позиция заплатата е 3лв и 86ст. и след тестовия период от половин година ше ви стане 4лв и 12ст. В крайна сметка сега получавам 4лв и 88ст заплата и съм на една сравнително ниска ръководна позиция, с готин екип. Само да вметна и факта че и преди време съм работил във тази фирма и ме познават ;-)

не, интересува ме само славата, световният мир и HR показателите

защо не направите един експеримент- не давайте заплати и ще разберете колко са важни. Може да пробвате така и с другите HR показатели- растеж в длъжност, какъв тип е началника....

Отговор 2 и 3 са идентични ...

Aaa, не бе! Световния мир ми е по-важен!