Всяка пета фирма в България пред фалит

Близо 75 000 компании в България са на ръба на неплатежноспособността

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Но това всъщност е стабилността по ГЕРБ-ерски! Това разбира като стабилност и устойчив растеж един министър и един от приближените до лидера им. Именно защото толкова разбират, затова България е на ръба на нова катастрофа. Знаете ли, че ако 20 % фалират това ще повлече и други фалити защото ще се закрие една част от пазара. А някой знае ли какво ще се случи ако фалитите скочат над критичната точка? Икономика не се управлява с рязане на лентички!

Не плащаш комисионна на БОКО,губиш бизнес.

За 500-600 няма кой да работи.София не е България!!!

При откриването на фирма трябва да се плащат следните сметки: -ДДС 20% -данък печалба -10% -дивидент -5% -пенсионно и здравни - 52% - Работника го интересува чистата заплата.По закон той трябва 40% а работодателя 60 % от тези 52%. Забавят се плащанията от големите фирми -90 дни.Нагло държане.Липса на бърз съд. Като го осъдиш - фирмата вече няма нищо на нейно име. Успех в начинанията!!!

а бушоните и те ли са в кюпа?

Не се вайкайте, за сметка на това един алтернативен "бизнес", не само че не фалира, ами разцъфтява - то чалга продукции, то проституция на всички нива, то нарко-дистрибуция, то еврофоднове за усвояване - какъв е проблемът? Бая квалифициран материал се намира все още за тези дейности.

Гледам някои какви ги редят - ама работникът бил виновен, той не изработвал достатъчно. Господа бизнесмени, вашите работници са вашият ресурс. Също като автопарка или машините това е оръдие на труда, с което вие трябва да си свършите работа. Вие трябва да използвате този ресурс, да го управлявате. Оплаквате се от некадърни работници. Кой ви ги нае тези хора и на база на какво? На едната диплома? Изпробвахте ли ги тези работници какво могат? Ако не, защо? Ако да и не сте доволни защо ги държите още? Ако са некадърни защо не ги обучите? Ако са мързеливи защо не ги мотивирате? Задължение на работника е да работи. Вашата задача като началник е да използвате труда му по най ефективния начин. И ако вие нямате капацитета (както се изказа един бизнесмен преди няколко дни) то проблемът е у вас, а не в работниците ви. Проблемът е основно, че никой не поема отговорност. Като с катастрофите - колата излязла от пътя... Колата се блъснала в дървото... Ами нали ти я управляваш, как става така? И с една фирма е същото. Колко от нашите чорбаджии са учили как се управлява фирма, как се работи с хора? Колко са били поне началник на отдел? Колко имат опит в бизнеса, с който са се захванали?

По статистика бизнеса в България се състои предимно от фирми с до 10 човека персонал.

Периодично и циклично се реве, че бизнесът щял да фалира. Ама не се вижда за какво се харчат печалбите от този бизнес и че работниците му бягат през глава на запад. Заради чудесните условия на работа и големите заплати тук. Тези назначени бизнесмени така и не искат да се примирят, че възможността за големи печалби върви заедно с риска от загуби.

Ти теоритично си голям умник. Обаче практически колко бизнеса имаш и на колко хореа даваш заплати? Такива като тебе са ясни - по форумите дават безплатни съвети по бизнес, икономика, финанси, футбол, тенис. А в реалния свят си едно тотално некадърно лай но, което не става за нищо. Не ставаш за нищо, ама раздаваш безплатен акъл и съвети.

Ми ти като си бизнесмен, и знаеш как се дават заплати, вземи та му обясни, а не го хули. Излиза, че е прав човекът: едни пишман управители на фирми се вайкат, че няма кой да им работи за без пари.

Не мога да я разбера тая драма. Всеки който прави бизнес си носи риска да фалира. Печалбата не е право гарантирано от конституцията да периодично да ни показвате нещастастни бизнесмени които се жалва, че ще фалират. Да не говорим, че това се ползва и като оправдание защо не се спазва закона (плащане на данъци, осигуровки и т.н.). Видиш ли, ако бизнесменът го правел щял да фалира.

А моята фирма другия месец прави 20 години.

Да илядиш Балканец.

Вече фалира. Останалите си чакат реда. Така де, има си ред и трябва да чакаш чинно на опашката.

Кочината фалира.ха.ха

Държава с корупционни практики води обезателно война срещу народа си !! В Северозападнала България, ако направите проверка ще се уверите, че и във Враца и в Монтана на даскалчето Златко Живков и във Видин няма нито един новопостроен завод за безработните, но пък там е цялата богата палитра от супермаркети !! Така е, когато 50% от населението на този район се изнесе в чужбина и парите, които са изпратени от гурбетчиите на семействата им потъват в касите на супермаркетите !! Имаше преди време изискване, че за населени места под 50 000 жители супермаркетите трябва да са аут, НО...Получава се така, че тези българи, напуснали България преди враме се водят все още на регистрация в Монтана - да речем например, където има не повече от 30 000 жители, но има 2 "Били", "Карфур", Лидъл", "Техномаркет" и поне още 5 такива ?! Но за тази сметка Кмета Живков е 5 мандата кмет, всеки мандат от различна политическа групировка, гледа волейбола и футбока да му вървят и феновете да му ръкопляскат !! По Тошево време в БГ имаше 10 % партийна богата класа, 80% СРЕДНА КЛАСА, КАКВАТО ДНЕС ЛИПСВА и 10 % мързеливци, на които не им се работеше. ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ, ЧЕ СРЕДНАТА КЛАСА ОПРЕДЕЛЯ СТАНДАРТА НА ЕДНА ДЪРЖАВА !!! Частния бизнес просто е последна дупка на кавала и в това е целта на едрия, окрупнен бизнес !!

75 000 "КОМПАНИИ" в БГ са пред "фалит". КОМПАНИИ !!!??? 75000 !!!??? Бае ти ЕТ"мъдьо ташков" с 1(един) собственик и 0(нула) наети работници КОМПАНИЯ ли е бе калинко-калитковци. Абсолютно не съм привърженик на политико-икономическият "модел" в БГ, но в една "развиваща се" икономика 20% неуспешен старт/финал е нормално. А пък в развитите икономики процентът може и да е по-голям - аз имам такива наблюдения. И това е нормално - нарича се ПАЗАРНА КОНКУРЕНЦИЯ(ИКОНОМИКА).

отваряш фирма - държавата веднага ти става съдружник и без да работи иска 10% дан печалба 5% дан дивидент 30% осигуровки 20% ддс

Ех, не го научихте това ДДС как работи. Байно, ДДС-то държавата не ти го иска, а ти възлага да го събираш от клиентите си от нейно име.

ли е регистрирана по ДДС.

А всяка фирма ли е регистрирана по ДДС. Айде и тоя лауреат на Дарвинова награда по икономика...

В Холандия например тази формула изглежда така - 49% данък печалба......

Корпоративният данък печалба в Холандия е 25%. Бъркаш го с максималната ставка на данък общ доход, която е 51,95% върху горницата на дохода над 68,500 евро. Изобщо, що коментирате данъци, като ги разбирате с гъза си?

Естествено, че малките ще фалират, след като огромните вериги внасят китайски стоки без да плащат нито мито, нито данъци.... Продуктите от промоциите обикновено са на цените без ДДС, а малката фирма пазари от легални вносители, които си плащат всичко и се получават стоки с 20% по-скъпи. Но това е нормално за мафиотско-мутренското управление!!!

НАМАЛЕТЕ ТЕЗИ ДАНАЦИ ТОВА СИ Е НАПРАВО ОГРАБВАНЕ, ДЪРЖАВАТА НИЩО НЕ ТИ ДАВА А ВЗЕМА 20% ЧЕ ТО ТАКА ТИ Е ОРТАК НА КИСИЯТА БЕЗ ДА Е ВЛОЖИЛА НИЩО.ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ АМЕРИКА ЗА: ХЛАБ 3% , ЗА ДРУГИ ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ ДО 5% , ЗА ДЕЛИКАТЕСИ 7%. ЗА ЕЛЕКТРОНИКА 10% , ЗА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ 15-20% ТОВА ДДС ОТ 20% ЗА ВСИЧКО Е НАЙ ГОЛЯМОТО БЕЗУМИЕ КОЕТО СЪСИПВА ИКОНОМИКАТА И ВСИЧКИ ИНВЕСТИЦИИ ЗА ВСЯКАКЪВ БИЗНЕС. ТА ТО В ГЕРМАНИЯ Е 16% КОЯТО Е НАЙ ДОБРАТА ИКОНОМИКА В ЕВРОПА, А НАШИТЕ АКАЛИИ 20% ЧЕ ГЛУПАЦИ НЯМА КОИТО ДА ПЛАЩТАТ ТАКОВА ДДС С ТАЗИ ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ. НЕ СА ФИРМИТЕ ВИНОВНИ ЧЕ ОКРИВАТ ДАНАЦИ ТО ДЪРЖАВАТА ГИ ПРИНУЖДАВА ЗА ДА МОГАТ ДА ОЦЕЛЯВАТ . ПО ДОБРЕ НИСКИ ДАНЪЦИ И ДА СЕ ПЛАЩА ОТ КОЛКОТО ТОВА ВИСОКО ДДС 20%

Определено си лъжец. Има задължително минимално ДДС за целия европейски съюз, което важи и за германия и за България. Лесно може да провериш в интернет, че ДДС в Германия е 19%. Защо пишеш лъжливи неща? Аман от форумни измамници.

благодарете на главната мутра на републиката и на ГРОБ! важното е, че фирмите на герберасти, бесепари и депесари процъфтяват!

Светло бъдеще, гарантирано от ГЕРБ.

ти какво можеш да гарантираш троле?

На ръба на фалита са,след като цените станаха баснословни и народа спря да купува!!!!! Сами ще се вкараме в нова криза от алчност! С тези цени на всичко в момента масово хората отново започнаха да спестяват и да спират да купуват,каквото и да е,защото няма да може да си платят сметките,данъците,гражданските и какво ли не....

Дрън-дрън.. пръскаме се от работа в момента.

Големите хранителни хипермаркети, молове, търговски центрове и ресторанти излапаха на хората семейните бизнеси. В световен мащаб големите корпорации изяждат по-малките докато накрая останат 1-2 корпорации, които ще контролират целият свят и популацията.

Че ми контролират мъдта, на село съм как да ме контролират, това вази за гржданите.

Тя страната е пред фалит.

С фалит на 20% от фирмите ще се преразпредели персонала........и по магически начин пазара ще се "саморегулира"........ Може да пропуснем вноса на кадри.....

Интересно ми е какво е искал да каже авторът на статията с тази снимка?

Искал е да каже , че скоро ще пием само студена вода !!!

Я, смениха я :))

Мутрите затвориха много кръга,само близки до Гроп поддържат държавни фирми и печелят търгове.В момента държавата е на ръба.

така ще е , като заплатите за изскузствено завишени не може един работним да произвежда 300 лв. продукция а да получава 500 лв. заплата няма как да излязат сметките

За това, че фирмата продава продукцията за 300лв. вместо за 500 не е виновен работника.

Маркс, има си пазар. Не можеш да продадеш нещо което струва 300 за 500.

Напротив. Много често работникът изработва заплатата си + всички осигивки за 1 седмица. Но никой не го отчита. Отделно работникът не е виновен, че работодателят му е тотал щета и не знае как да ръководи фирмата, как да оптимизира дейсноота и условията на работа. Не искат да инвестират шефовете, щото кинтие отиват за лизинг, Дубай, любовници...Е, ми бизнес не се прави така.

Байно, ако работникът е толкова печен да си изработва надника четворно, най-логичният въпрос е защо не нарита шефчето и не почне да прави бизнес за своя сметка? Все нещо ги спира тия пусти кадърни работници, дето са залели България и се трудят за жълти стотинки защото... защо бе, байно?

Какво ще си купи работник с 500 лв. заплата? Да е жив и здрав..

За какви 500 лева пишеш като минимум заплатите са от 1000 и нагоре ,това че се осигуряват на 500 не значи че взимат толкова ,в София поне не може да намериш общ работник за по малко от 50-70 лева на ден .

Вариантите са 2 - или са много честни и не крадат/подкупват колкото трябва, за да оцелеят. Или шефчетата са некви мутро-селинджъри-тарикати, дето хабер си нямат от естеството на работата и единствено знаят, че искат пари. А най-голямата истина е - големи заплати -> вливат се в икономиката - > връщат се обратно. Ама това масовият бг работодател не го разбира. Вместо това прилага робовладелческия принцип - плати му колкото да не умре от глад и ще ти е верен като куче.

Ти, философе, някога собствен бизнес имал ли си? Заплата на друг давал ли си?

Като му четеш размислите, то става ясно, че най-близкият му досег с наемането на персонал е бил когато е платил на някой да му налепи плочките в банята. Изобщо виж ги всичките разбирачи, дето са писали в темата - един не знае ДДС как се начислява и си мисли, че някой му го взема от джоба; друг бърка ДДС и ДОД в чужда държава (но го дава за пример колко тук било по-добре...); трети обяснява как с фалита на 20% от фирмите персоналът щял да се преразпредели в останалите 80% и всичко щяло да бъде наред.