ВЕЦ-овете са ключ към постигане на зелените цели: Какви са проектите

Водният потенциал у нас е сравнително добре използван, като се изключи река Дунав

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

към престъпното и безконтролно източване на язовирите, както се случи с яз.Студена!

Не си спомням да сме приемали "зелената сделка". Това, че някакви наднационални ка.ути са приели нещо си по никакъв начин не означава, че трябва да се спазва. Сами по себе си ВЕЦ-овете са добра технология, която просто трябва да допълва останалите в един балансиран микс. Брътвежите на "зелените" са интересни само за тях си.

XYZ

1.Европейският енергиен съюз, приема своята рамкова стратегия в сферата на енергетиката на 25 февруари 2015 г., в която дефинира кои са възобновяемите енергийни източници. ВЕЦ са такива. Или за коментарите няма предмет за спор ! 2.Над 80% от работещите ВЕЦ в страната са построени до края на 70-те години на миналия век. Или, тези посочени в статията 80-100 години на работа на ВЕЦ са към края си. Оттук нататък какво правим ? Воднити турбини се модернизират на базата на системни и скъпи научни изледвания. Ако това не се вземе впредвид се закупуват морално остарели конструкции, на случаен подбор ! И така , какво правим ? 3.ВЕЦ имат недостатъци и това е въздействието върху околната среда. Но, това може да се контролира, за сравнение с АЕЦ (последният случай в Япония) или ТЕЦ, които доведоха до тотално променена политика в енергетиката за цял свят, наречена "зелена енергия". 4.Една МВЕЦ с мощност от около 100kW изисква първоначални инвестиции от около 10 млн. лева, които трябва да се възвърнат максимум до 10 години. Това е риск за цели фамилии, та дори и села. И този риск се поема !! Но, много от хората и фирмите, които взеха кредити с българска лихва не доживяха тези 10 и нагоре години. Защо не оценяваме предприемачеството на тези наши сънародници ?? За повече ви чакам на е-mail:trifont@abv.bg

ВЕЦ и язовир са различни неща. ВЕЦ може постоянно да се обновява. 10-100 години са за техниката, а тя лесно се обновява. Но най важните за системата - Чаира и Цангов камък са сравнително нови. Горна Арда е с капацитета на Чаира. А това значи че може месеци да осигуряват 1500-2000 МВт мощност. Ако се комбинират с ФЕЦ които денем могат да докарват 3-4-5-6000МВт, то системата ще е изключително стабилна и достатъчна с двата блока на АЕЦ Козлодуй и евентуален 3-ти блок там ще е допълнение достатъчно да захрани 3-4 милиона електромобила.

тая статия е извадена от помагало ком най вероятно от нещастния платен редактор.

А кой държи вецовете в България? А кой ще папка от тях? Е там е истината. Ахмед Доган хидроинженера, Ковачки, Р. Овча. и други герои.

НЕК. Държавна компания.

Неграмотни хорица, които си мислят, че са открили енергията от ВЕЦ-овете. Преди тях имаше специалисти, които добре знаеха какво правят. А ние още в 4 клас учехме, че електроенергията от водата е най-евтина, но за съжаление България е бедна на водни ресурси. Оказа се, че това е реалността. Ако имахме още 70 реки, но пълноводни през цялата година и още 400 язовира можеше да не строим ТЕЦ-ове. Но уви. И тази мантра със зелената енергия ще премине, но след нея ще сме по-бедни и ще сме на студено!

Байхуй и ти си от сеиджиите дето само сеир гледат, кат си толкова кадър дай да видим ти какво можеш да направиш. мислиш ли че всичката вода се използва на 100%, вода има предостатъчно, само че политци и кметове пречат, при бая ти Тошо немаше шест пет, ако пречиш Белене те зове и от там изхода е само с краката напред.

ВЕЦ-овете в беге-то често поставят в последните години въпроса режим на тока или режим на водата. За разнообразие , експлоатацията на ВЕЦ понякога спретва и някое наводнение, просто така , да не е много еднообразен пейзажа.

Но при достатъчно ФЕЦ дневните добиви могат да зареждат Чаира, Цангов камък и Горна Арда почти безплатно. Докато в момента заради високата цена на АЕЦ и ТЕЦ цената се надува двойно и повече, което е предпоставка да не се ползват почти и да се кара на самотек, без обратно изпомпване. А 1500-2000 МВт + Козлодуй 2100 + ВяЕЦ и малки ВЕЦ са достатъчни за нощната консумация. Дневната може да се покрива почти изцяло от ФЕЦ с достатъчно мощност от примерно 7-8 000 МВт и струващи по-малко от 30 милиарда лева +АЕЦ+ВяЕЦ+малки ВЕЦ

Много са се наточили да папкат на трапезата "зелена енергия".

В статията автора сам казва, че по-голяма част от потенциала за ВЕЦ е вече усвоен и произвеждат до 220% от електричеството. Тогава не е ясно КАК ще се постигнат "зелените" цели?? От къде ще вземем останалите 80%??? А ако спрем въглищните централи??? А ако консумацията се повиши заради електроавтомобилите???

Като паднат нивата на реките какво правим с ВЕЦ-овете ? Ако са толкова добреи ВЕЦ-овете, хората защо правят АЕЦ и ТЕЦ ? Всъщност кой на този свят до сега е успял да създаде устойчива енергетика с възобновяеми източници ? Никой. Защо ?

Silverado

що бе - аз съм съгласен, нека правят вецове на корем, колкото им душа иска! НО, с едно единствено условие - на изхода на реките ни от България! Щом могат и им стиска, нека се оправят с комшиите - мен ме не бърка. Нека видят те, че съм демократичен и разбран.

И при този модел има няколко съществени недостатъка: 1-Като енергетиката се базира на тези ВЕЦ, а годината е сушава какво правим. От батерии тока няма да стигне. 2-За да се пълнят язовирите преди ВЕЦ ще се изпускат всички преди тях. Справка водната криза в Перник и изпразненият яз.Студена за да се пълни следващият яз.Лобош на който има частна ВЕЦ. 3-Сигурно има и още за които не се сещам.

Язовирите ще пресъхнат отново, повечето .........

Перлите в короната на родната зелена енергетика са изграждането на ПАВЕЦ "Чаира" и на язовир "Цанков камък". Е, чакай де, нали Боко обяви "Цанков камък" за безмислен проект? И ако е скъп пътя от 22 км през планина и с тунели, какво да кажем за Боковите магистрали, които ги строи на равно а струват пет пъти повече?

Дрън, дрън - ярина.

А миграциите на рибите по течението на реките е унищожено завинаги....врцовете са екологична катастрофа

Така е но са одобрени от великите гении от ЕС. Поради тази причина няма никакво значени вредата от тях.

надали бъдещето е на каквито и да било мега-проекти- били тец, аец или сец... малки електроцентрали (дори мобилни микроцентрали) свързани в смарт- мрежи с контрол на преноса и съхранението е формулата на успеха.

Малките централи са за малки дребнави хора. Нищо не можещи, и не искащи. За вас Славейков написа: Не народ, а мърша! Дето нищо не иска да върши.

И къде го видя това? В Междузвездни войни?

по-зелено от атомната енергия - няма

"Зелените цели" са чудесно нещо, но като се има предвид, че ВЕЦ-овете са единствено в ръцете на герб, дпс и комунистите, отново те ли ще държат тази дейност в ръцете си?

Хидроспециалиста г-н Доган какво мисли по въпроса?

нали сте си дружки по изборите

Боже, какво прозрение...

Елате пиленца при батко !

а къде ще ловим риба и ще си почиваме

Пред блока

пред блока щом ти харесва,аз обичам природата и тишината и атомната енергия

Кога нагоре има хора недоучени и некомпетентни, а не дай боже ималко крадливи и завистливи, тогава ние страдаме упорите, неотклонно и роболепно.Специално за ВЕЦ- овете! По данни на световни авторитети...... на Балканите има две държави,които могат да задоволяват своите енергийни потребности съ ВЕЦ- ове, щото са най богатите на води и не какви да е води , а буйни,като дедовците на сегашните българи.Това са Б и Х / в тях е и Сръбска/ и България.За да имаш ток няма нужда от въглища , атоми и т.н.- по принцип съм за атомната енергия.Съ ВЕЦ- ове се правят големи водни площи, рибка, цър пър, скари ,вилни селища и най важното- винаги имаш резерв от вода, която баба Ванга ще е по скъпа от златото.То и сега е по скъпа- една от причините за войните м/у арабески и юдеи е ВОДАТА.Ама, на кой да обясняваш, нещата са почти.........

Ахмак си на квадрат. По данни на световни авторитети България е бедна на водни ресурси, това е факт известен на всички хидролози в родината. Къде са ти буйните реки на дедите ни?

След ВЕЦовете можете да забравите за истинска риба в реките...една от най-мразените от местните хора и природозащитниците "зелена" енергия в света...слънце все повече ще има...за мрачните дни батерии и вятър...успех!

Слънце, вятър и - зимата ше лапаш бахура

БГ ВЕЦ=ДПСарска схемичкА за голямо -коджа КРАДЕНЕ

В Перник ще ви разкажат какви са целите. Наскоро ни се разясни.

Естествено, че медиите ще бухат в главите на матряла това, което ще даде най-много пара за краделитковците на ДС. Европа ще ни даде пари да сме независими и силни. Бахти наивниците сме. А тия нашите и майките си за комисионна ще продадат.

Ахмед Доган е специалист. ще оправи всички тецове , вецове срещу "скромна" сума

ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ Е МНОГО ПО-МАЛКО ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ГЛАВИ! Всяко производство на енергия е свързано и с негативни явления. Въпроса е в процентното съотношение между ползите и вредите отнесено към единица получена енергия било то ВАТ, килоВАТ, мегаВАТ. За сега НАЙ-ЕВТИНАТА енергия е тази от атомните централи защото: 1. Вложеното количество гориво за единица енергия е най-малко и най-ефективно; 2. Отпадъчния продукт като количество е нищожно и е суровина за друго производство; 3. По време на производствения цикъл не се отделят вещества вредни за околната среда; 4. И още и още и още... Има и недостатъци, които пречат не лесното забогатяване на противниците (те и за това са противници) на тази технология, защото се изискват: 1. Средства за построяването; 2. Голям научен потенциал, който да действа независимо от политическите обстоятелства, което е и основен "недостатък"; 3. Стриктно изпълнение на технологията като в Козлодуй и на много места по света, а не като в Украйна (Чернобил);

Водата у нас непрекъснато намалява. Но за "бизнеса" не е проблем да остави хората жадни, ако това ще им донесе печалба

Под бизнес се разбира бандата празноглави селски тарикати, бивши комсомолски и комунистически кадри, които сега йезуитски се кълнат в демокрацията и пазарната икономика, нали?

За съжаление в България нямаме условия за ВЕЦ . Нямаме големи реки . Иначе токът от ВЕЦ е най ефтин. А зелената енергия е самоцелна и не се зноае кой ще я плаща.

Както сме тръгнали и утре няма вода или вятър и слънце от къде ток?

От турските АЕЦ или от американска газ, а ако не слушкаш - на свещи.

Ей,журналя! Не всичко се прави за пари! Попрочетете малко преди да напишете това горе! В момента за съжаление няма алтернатива на АЕЦ !

ВЕЦ-овете са ключ към унищожаване на реките и природата, те са и ключ към скъпа вода и грабеж на водните ресурси. Зелените цели са измислена простотия от световните кукловоди.

На балканите всички сме първи, според хърватите първата в Европа и втора в света е тяхната ВЕЦ " ЯРУГА" 28 август 1895 открита на река Кърка.

"Оскъдният потенциал на водите у нас като цяло е важен фактор за създаването на ВЕЦ-овете." Как да разбираме този академичен израз? Моля пояснете за нас 80-%-вите!

Това е най-глупавият текст, който съм чела тук до момента. Мега, мега нагаждачество.

То няма вода за пиене в половин България те за ВЕЦ-ове говорят.

ВЕЦ-овете са СМЪРТ за екосистемата на реките. Изобщо, ама изобщо НЕ са зелени! Да, възобновяеми източници са, но НЕ са зелени!

Пропуснах да кажа, че заради ВЕЦ-овете години наред източват язовирите и за много населени места няма питейна вода!

ехаааа ДПС каква статия са си платили.......