17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Здравейте! Искам съвсем открито да призова дамата/господина, които не са останали доволни от процеса на подбор в нашата компания, поради каквато и да е причина, да пишат на мен или на колегите през сайта на КАТРО или в LinkedIn, за да видим какъв е казусът. Досега сме получавали изключително само положителна обратна връзка от кандидатите, с които сме се срещали през последните 10 години, и ако някъде сме допуснали пропуск (както пише - липса на обратна връзка),, което е възможно да се е случило поради някаква причина, ще се радвам на открит разговор. Това е нашият подход, чрез открита и прозрачна комнукация да изясняваме всеки един казус. С пожелание за прекрасен ден! Анелия

Ани е изключителен специалист, но колкото и да е ценна една информация, българина разбира от всичко и съвет не му трябва. Към коментара, че се крадат идеи - повярвайте не сте толкова изключителни, че на никои друг да не са му хрумнали същите идеи. Искрено се надявам злобните и дребнави коментари да ви носят огромно удоволствие, защото нямат никаква добавена стойност.

Наистина е изключителна, има много дипломи. Анелия Димитрова завършва бакалавърска и магистърска степен по „Политология, икономика и международно право“ в Хайделберг, Германия. Първите ѝ кариерни стъпки са в изследователската и образователната сфера – Центърът за европейски икономически изследвания ZEW и Европейския център за развитие на професионалното образование и обучение (CEDEFOP). Т.е работата й е в НГО и няма нищо общо с образованието й. През последните 9 години се насочва към сферата на човешките ресурси, включително разработвайки европейски проекти за организации в частния и публичния сектор, които искат да развиват и обучават персонала си (основно като част от екипа на Делойт). Отново НПО. Преди 6 години се захваща с предизвикателството КАТРО, като от 2013 г. е самостоятелен управляващ директор на компанията, която е част от австрийската CATRO Personalberatung. Браво, успява да се издигне до управленски позиции, без да има нужната квалификация, похвално! Има специализация по организационно консултиране от Дружеството на психолозите в България, НЛП диплома за НЛП практик от Международната НЛП академия в Лондон, а през 2017 г. се дипломира в Executive MBA програмата на City College – международния факултет на The University of Sheffield, за която печели частична стипендия от конкурса за млади бизнес лидери Next Generation на „Капитал“ и „Кариери“.

Има и дипломи, има и образование, има и опит. Интересен е факта как преценявате кой професионален опит е релевантен и кой не. За да си добър специалист е добре да имаш шипрокобхватни познания и опит. Не виждам каква е връзката по отношение на това дали е работила с НПО или не. Издигането става на база качества и компетенции и това няма как да го разберете от една публикация, освен ако нямате лично отношение или просто обичате да се изказвате с негативизам за всеки по-успял от вас. Ще се радваме да споделте и вашия опит, образование и компетенции.

Самата презумпция за "завист" в конкретния случай е показателен за "нивото" ви. Но да, вероятно има леки жени, които биха ви завидели, сигурно повечето.

На работното място трябва да вършим работата, а не да се чувстваме значими. Колкото и значим да се чувстваш, ако не работиш, не си значим, освен ако не си нужен като фигурант, инвалид или нещо друго, което носи по-големи данъчни облекчения, отколкото е надницата ти. Не, че това как се чувстваш не се отразява на работата, напротив, но префоесионализмът се изразява именно в това да можеш да си вършиш работата и да я вършиш, независимо как се чувстваш. Има и още нещо! Посредствените, незначителните хора са тези, които вършат най-много работа.

Факт! Обикновено "най-значими" се чувстват най баш паразитите.

Има огромна разлика в това за каква работа става въпрос. На повечето позиции трябват хова, които бачкат здраво и имат адекватно самосъзнание и чувство за отговорност. Има обаче управленски позиции, на които основната ти работа е да асимилираш огромен обем информация и да взимаш решения на базата на това. За там трябват хора с опит, решителност и готови да носят последствия, а не мишки, които смятат, че като въвеждат числа в екселска таблица цял ден, са двигателя на фирмата.

На всекиму според силите. А хората нямат еднакви сили. Малцина са тези, които не са обременени фамилно със зависимости и посттравматичен стрес, а това са все неща, които отнемат време и внимание, т.е. способността за концентрация, от там и когнитивните способности. Дори по цял ден да попълваш екселски таблици, ако го правиш съвестно, пак можеш да бъдеш полезен. Дори да попълваш по цял ден екселски таблици, пак можеш да съвършен мърляч и да се наложи непрекъснато някой да зачиства след него. Дори чистач на клозети да си пак можеш да си професионалист и да си полезен или да си лайняр и да направиш така, че на всичко които си имат работа с теб да им е гадно.

Абсолютен учебникарски булшит! Отиваш за пари! А тези насреща търсят кого да експоатират. Успееш ли да ги излъжеш, че си "техният човек", ОК. Не успееш - следващите моля! Няма по-идиотски въпрос на интервю от "Защо избрахте да кандитаствате точни при нас?" МИ НАЛИ ТРЯБВА ДА ЯМ, ДА ВИ ТАКОВАМ У ИДИОТИТЕ!!! Дали сте вие или другите, има ли значение?!?!?!

Към въпросната "дама", дава акъл и наклон, но от ЛИЧЕН опит мога да споделя, че по - кофти отношение от агенцийката й не съм получавал. Обяснява какво и как трябва да прави кандидата, но служителите й какво правят - няма да обяснявам. Правят долни номера, вземайки идеи от вас на интервю и след това ни вопъл, ни стон. Никога, никога не бих работил с тях или някой от екипа й! УЖАС!

Напълно излишен злобен коментар !

Злобен ли? Не, това е самата истина. Както съм казала, имах "честта" да им бъда на интервю и директно казвам от опит. Това, че сега послушничките й в екипа пишат коментари е техен проблем. Професионалист я правят дипломите ли? Защото на това се набляга в стаята?! Но на диплома е едно, а на практика съвсем друго. Не помня Стив Джобс да е имал 100 дипломи, напротив. Дипломата е лист хартия, ако в практиката си слаб ...