Коментари - Вдигат двойно командировъчните в страната - от 20 на 40 лева | Бизнес.dir.bg
назад

Вдигат двойно командировъчните в страната - от 20 на 40 лева

Изпратените в чужбина ще получават дневни според стандарта на живот в съответната страна

Обратно в новината

Коментари - Вдигат двойно командировъчните в страната - от 20 на 40 лева | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Държавните чиновници гледат на командировъчните като на допълнително възнаграждение, особено в чужбина. Като съм в командировка в страната, хотел обикновено със закуска, 40 лв. са ми съвсем достатъчни за обяд и вечеря (е беза водката и бирата). Градски транспорт се използва рядко, ако ползвам такси ми го плащат отделно. Но пътят до там се отчита ужасно и в това е големият проблем. На една среща в европейска държава, колега от съседна беше пристигнал с кола под наем. Беше ми странно и го разпитах. Можел да си избере самолет, влак първа класа (нищо общо с нашите), личен автомобил и кола под наем. Сам си избира, всеки вариант се заплаща пълно и се отчита безпроблемно.

Можеш да плащаш до двойния размер за страната. Т.е. ако стоне 40лв, това е 80лв на ден. Уловката е в думичката "ДО". Т.е. можеш да плащаш и 1лв. Двойният размер е максималният праг. Отделно за безброй професии на търговци и шофьори не се полагат дневни, защото работата им е свързана с пътуване и те не се командироват...

Нещо се бъркаш. Ако можеш да плащаш между 1 лв. и 80 лв., защо казват "размера е 40 лв."? Няма никакъв смисъл.

защото е референтна стойност можеш и над 200% , но просто няма да са необлагаеми

Това за администрацията пак хаха вдигайте ама после да няма свършиха парите

40 лв. са си смях!

Малко са, но от тях основно се ползват търтеите на държавна заплата.

Т.е. ако ме командироват от банката (в която работя) в Германия съм търтей, така ли?

е не е баш така, моя мъж не е търтей на държавна работа, а е бачкатор в частна фирма и като е командировка определено 20 лв не му стигат за закуска обяд и вечеря,

То и към момента имат право да му дават по 40 лв. на ден, ако командировката е за повече от един ден. Въпроса е колко предприятия го правят, когато става въпрос за редови служител. Резултата от промяната ще е че за управителите и държ. служители ще се начисляват по 80 лв. на ден, а съпруга ви, е възможно да си остане д 20-те лева.

До 200% от държавната ставка (демек 80лв/ден за България) са необлагаеми, да не говорим че почти всички фирми поемат и други разходи (фирмени или официални обяди/вечерии тнт). А и нищо не забранява на организациите да дават и 300% от ставката (и някои го правят).

Мисълта ми по-скоро е в посока на онези, които държат на минимума :)

това важи за всеки един минимум (минимална заплата, минимални командировъчни и тнт)