Унгария и „Газпром“ сключиха споразумение за доставка на газ в обход на Украйна

Западноевропейските държави имат двойни стандарти по отношение на руския природен газ, казва външния министър на страната

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само да попитам ? Има ли по не един компетентен спецшиалист по природния газ от тези, които пишат по темата? Искрено се съмнявам! В МГУ има курсове по въпроса. Ограмотете се и тогава коментирайте професионално.

"""Унгария ще получава руски газ от хъба в Австрия,който се пълни от "Северен поток", ако транзита през Украйна бъде прекратен от началото на 2019 година. Има и вариант това да става през България и Сърбия, ако се построи продължението на "Турски поток". На практика това означава, че транзита на природен газ през Украйна ще бъде прекратен""А ние ,които сме толкова покорни пред заповедите давани от новите ни задокеански приятели.Ясно е ,че отенергиен център на балканите се превърнахме в едно незначително крайно потребителче.Ще купуваме от Турция ,пак руска газ,но съответно оскъпена,ще купуваме от Гърция , я пак руска газ още по-оскъпена или някаква друга от някакво хипотетично находище.Всичко това ,заедно и с незначителните количества ,които купуваме ще доведе до поредното поскъпване на всички цени,на което така сме свикнали,че го смятаме за неизбежно като движението на Слънцето.Е,така като се безпрекословно подчиняваш на чужди заповеди относно спирането на ЮП.Така ,че сбогом хъбче,сбогом бойкова мечта,няма да има през България трасе ,колкото и папи да галят по умната и сервилна глава "мечтателя на хъбове"

"ако транзита през Украйна бъде прекратен от началото на 2019 година ....." ,и кога е началото на 2019 година , декември ли?

Сиярто плагиатства от изказванията на Българските политици

Отсега съм си приготвил едно шампанско за края на 2019г когато Русия ще врътне кранчето на Украйна и по всякаква логика ще има не една, а много основателни причини да го направи. А дотогава ще има приятен и постоянно засилващ се натиск към украинците, а чрез тях и към господарите им, да се подготвят своевременно за новите реалности.

как да не се гордееш с такива управляващи държащи на националните си интереси? Що не смеят там да стъпват чужди съветници и сенатори? Тука нащи гледат презглава да се уредят с апартаменти и то на промоционални цени недостъпни за простолюдието и раята.

Действията на унгарското държавно ръководство показват, че когато политиците в една държава работят за защита на националните интереси , никакви американски конгресмени не могат да ги спрат.

недей така чиче, ще обидиш ЦЦ и калинките Му. Кой ко прай ЦЦ там на инструктаж!

ВТЕЧНЕНИТЕ УЖ умници с терминалчетата я по-добре си вижте прогнозата на ЕК - до 2023-та г. втечнения газ ще достигне 1.6% от потреблението на Европа. И спрете да го смятате за панацея...

Унгария си реши проблема. И вече Турски поток ще я интересува само като транзитна такса... И що ли и в Сърбия Газпром пуска тръбата за Турски поток от УНГАРСКАТА граница до Белград? П.П. а сега си вижте тръбата ТЕСЛА от плана Юнкер на ЕС. Как хъб Балкан е КРАЙНА точка за газ от СП 2..

Кални номера от позлатили се велможи. Няма нищо странно!

Е, в крайна сметка, за нашите политици не проблем, че народът ще плаща за грешките, глупостта и недалновидността им. ТОЙ, Народът, НИКОГА не е търсил сметка на управляващите ГО, за това, КАК го управляват! Българинът явно е достатъчно богат - той няма проблем да плаща по-скъпа газ, ток или вода или стоки на спекулативно завишени цени... Доказал го е! Спокойно приема факта, че всичко е на негов гръб и за негова сметка. А и нашите Ганьовци не са във властта за да работят в услуга на Обществото. Те определено смятат, че Обществото им е длъжно. Те са там за да лапат, да лижат задника на поредния Господар и да чакат да им хвърлят по някое кокалче или огризка. И така ще бъде, докато хората не излязат от летаргията, в която тънат от векове...

Само че ГОСПОДАРЯТ НЕ СЕ Е СМЕНИЛ! Икономиката ни е в РУСКИ РЪЦЕ!

Полша ще строи ВТОРИ терминал за втечнен газ! Подготвя тръбопровод за норвежки газ към Прибалтика.

По данни на Евростат за 9 месеца на 2018 г., Полша покрива 64,2 % от своите потребности с руска газ. Ако транзита през Украйна спре поляците загиват. За това те най-много скачат срещу Северен поток 2.По данни на полски експерти, ако транзита през Украйна спре , в бризките 5 години Полша няма откъде да покрие обемите руски газ и това би довело до големи загуби за полската индустрия. .Според експертите, даже и да покрие тези обеми с газ от други източници, този газ при всяко положение ще бъде по-скъп от руският и това пак ще води до загуби за индустрията. Що се касае до норвежки газ от Прибалтика, то състоянието в момента е следното: Литва покрива 76,5 % от своите потребление с руски газ, съответно Латвия - 48 % и Естония - 42 %. Въпреки оптегнатите отношения на тези държави с Русия, потреблението на руска газ е такова по една проста причина - Норвегия не може да осигури по-големи доставки на газ, За това и Финландия, която е съсед на Норвегия, задоволява 100 % от своите потребности с руска газ.

По данни на Евростат през 9-те месеца на 2018 г. Полша е задоволявала 64,2 от своите потребности с руска газ. Ако транзита на руска газ през Украйна спре, поляците загиват, за това Полша най.много скача срещу Северен поток 2. Според полски анализатори, ако газът от Русия спре след 2019 г. , то в следващите 5 години Полша няма да може да компенсира обемите руска газ, които получава. Що се отнася до получаването на норвежка газ от Прибалтика, в момента положението е следното: Латвия покрива 76,5 % от своите потребности с руска газ; съответно Литва - 48 % и Естония 42 %. Това е така защото Норвегия не може да удовлетвори на 100 % техните потребности. Поради същата причина, а и по-ниската цена Финландия, която граничи с Норвегия , удовлетворява на 100 % своите потребности от газ от Русия.

Ако Руслямска държава спре газта през Украйна, ще загуби половината си приходи, тъпчо. СП не може да компенсира разликата. По-вероятно е да загине Руслямска държава, ако спре газта през Украйна, щото няма да има приходи. Друг не може да задоволи нуждите на Прибалтийските държави и Полша, просто защото няма тръби и необходимия капацитет. Финландия има тръби от повече от 30 години. Да се прокарват нови газопроводи и то през планински вериги или много на север засега не е опция, така че граниченето с Норвегия нищо не значи. То и Китай граничи с Руслямска държава, ама виждаш резултата по отношение на газта. Полша добива една трета (5 млрд м3) от необходимия й (15 млрд м3) природен газ, около 5,5 млрд. вкарва втечнен газ. Да му мисли Газпром. А най-интересното е че Путлер един ден ще пукне и излишните тръби, особено тези на Турски поток стават паметник на идиотията.

До Дада, не им бери гайле на тръбите от Турски поток. Първата тръба поема капацитета който и в момента Турция копува от Русия без транзитните такси които плащат на Украйна, Румъния и България. Ние губим. А втората без гаранции / каквито ЕС няма да даде / може и да не се реализира. И границата на Китай с Русия скоро ще се ползва за транзит на газ. Какъвто си информиран сигурно не си чул за "Силата на Сибир".

В крайна сметка, ние ще гризнем дръвцето накрая, както обикновено! Докато се "наумуват" нашите малоумни и продажни пишман-политици, отново ще ни заобиколи тръбата... Нормално, нас всичко ни заобикаля... и тръби и АЕЦ и бежанци, та дори и природните бедствия!... За последното - лошо няма, поне нещо да ни заобиколи за добро... Започвам наистина си мисля, че има някаква кармична предопределеност, която тегне над нашата територия... Все едно и също, от векове... Генетично заложена глупост, простотия, невежество, слабост, късогледство, продажност, подлизурщина и най-вече нежелание да вървим напред! Царе сме в играта, как да направим така, че да ни е още по-гадно! И все чакаме, НЯКОЙ ДРУГ да дойде "да ни оправи"… Тъжно, ама т'ва е положението...

3 МИЛИАРДА закопахме в дупката на Белене и виновни няма. Лукойл ни продава НАЙ СКЪПИТЕ горива в Европа, а КЗК му осигурява допълнителна защита! С години се влачи колектора с Гърция, който да премахне руския монопол в газа, а за руснаците сме готови от вчера да строим, без да сме наясно дали ще ни се изплати!

Що си изтървал Американските цетрали ? Те не носят ли загуби или това което е на гърба на народа не се брои, защото е от новия голям брат ??

толкова ли е зле да си подлизурко на путин?

Конграчулейшънс! Ни си имаме конграчулейшънс, друго не ни трябва. Е може и някой и друг апартамент........

че транзит през Украйна няма да има - договорът изтича в края на годината и категорично няма да бъде удължен срокът. Така че това е по-скоро реакция на полученото уведомление. Изпратено до абсолютно всички страни.

Е, явно при нас не е идвало... или НЯКОЙ го е изхвърлил в кошчето, по нареждане на краварската резидентура в лицето на Цецо Гуменката... Той нали редовно ходи на спявка при шефовете си от ЦРУ...;-)

Българските пенсионери вместо пенсии ще строят тръба за всеядна Сърбия и Унгария.Унгария да плати тръбите.

Руснаците ви предложиха и този вариант, но виехте тогава, че нама да получавате транзитни такси до изплащането на вложението! Хем риска щеше да бъде изцяло за този, който влага средствата! Сега обърнахте палачинката...

Руслямска държава ни предложи ние да изплащаме руслямска газопровод. Без да имаме никакви права върху него. Демек 20 години нищо за сметка на това трябваше и да загубим транзитните такси получавани в момента. И когато поискахме тръбите да са по изискванията на ЕС другарят Путлер сам обяви едностранно прекратяване на проекта и строителство на Турски поток, ама Тръбите през Турция да са си турски и те да могат да ползват част от капацитета, което на нас беше отказано.

До Боклуко, Ние с какво участвахме в южен поток? С пари с газ? Газпром инвестира пари в проекта. Естествено е да иска да си върне тези пари след определено време. Тово което искаха е да си прихващат плащанията от транзитните какси. Престави си че някоя банка финансираше южен поток. Тя нямаше ли иска тези инвестиции да се върнат заедно с лихвите?

Защо Унгария може да реагира на очевадните двони стандарти на ЕС и вчастност на Германия, а България не можа, в резултат на което ни издърпаха килимчето под краката с Южен поток? Когато се строеше Северен поток, той беопределен като "приоритетен европейски проект", много западни фирми станаха акционери в Газпром и участваха в строежа. Когато имахме шанса да получаваме газ директно от руснаците чрез Южен поток същите тези европейци ни скръцнаха със зъби! Защо нищо не намправихме? Ами защото сме дуипедавци. От най-жалките! И всеки път ми е много забавно като гледам по форумите как се лее злоба и жлъч по една или друга дръжава - явно е няква евтина форма на терапия, която да отвлича вниманието от основния проблем, а той е че ние сме по-зле от всички. Най-големите мижитурки и отрепки. Да припомним какво каза нашия духовен водач-слънце пред американците: 12.10.2015 "Правим всичко за САЩ, обяви Борисов пред американския бизнес" "Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?", заключи Борисов. ...и после по форумите се лее хейт за това че руснаците искали гаранции ако искали да работят с нас? Че кой изобщо иска да го прави! С дупедавци никой не му са занимава!

Спомнете си в периода около сагата с Южен поток, коя думичка ни набиваха най-често от ЕС под предлог да се откажем? Да припомням ли какво звучеше/пишеха от сутрин до вечер нашите родни "непродажни" и "независими" медии? 1 думичка, нон-стоп. Коя беше, ще се сетите ли?

И думита е... Тя е...

...за съжаление, абсолютно правилен извод... Много наши интелектуалци, писатели и историци са стигнали до същото заключение още преди повече от век от новата но история. Всички страдаме от образа на продажния БГ политик и най-вече от "великия и непреходен герой" - Бай Ганьо Балкански... Но за това, сме си виновни сами, защото така сме си свикнали – "Покорна глава, сабя не я сече". Проблемът е в това, че народ, който не уважава себе си, никой не го уважава! Факт.

Трагедията е, че все още си милим, че Бай Ганьо е комичен герой, както и че историите му са комедия. Не, не са. А. Константинов написа прекрасен manual за българската простащина, продажност и евтин тарикатлък още преди всякакви червени, сини, бембени и т.н. с които днес гузно си мием ръцете само и само да не се изкараме ние виновни! Това беше червена лампичка, която светна още в края на 19-ти век с надеждата (главно от страна на автора) да се опомним, огледало на собствената ни същност, което да ни накара да се поправим, но уви... Ганьо е толкова прост, че простотията му пречи да осъзнае нейната пагубност!

От цялата работа, тези които няма да имат газ сме ние, защото няма да има тръба от Турция към БГ. Ес няма да я одобри! Пък и нямаме пари да си я построим. Вади кюмбетата народе. А тези които имат стари кюмбета, ще получат нови по европейска програма.

имаме си тръба до Турция! По нея руснаците имат договор да плащат и да я използват! ПОНЯЛ?

Това е краят на изнудването по украинското трасе. След като има алтернативен път няма да са толкова извратени при договарянето. А до т.н. майор, в същност джендър, ще обясня. Русия продава не само тръбен, но и втечнен газ на Европа вече. Освен това китайската икономика се преустройва на газ както индийската, руската и пр. Така, че хляб има за всички производители. Къде сме ние? Никъде. Само хъба ни е отворен. Ясно ли ти е бе смотан трол?

Хохлите ще дремизгат на студено през зимата

Хохлите ще гризкат дръвцето ....

Краварете, дето взеха ръждясалата тръба в Украйна, сега ще си в врът отзад))))

Той оня дето я взе вече е оглозган от червеите. Неговите наследници нямат полезен ход. И да решат да ги изкопаят, пак ще се набутат. Цената на метелните отпадъци падна много. Да не говорим, че там трябват около 80млн за рехабилитация на трасето и компресорните станции.

Лека корекция: Меркел не е договорила нищо с Путин относно продължаване на транзита на руска газ през Украйна, тя само твърди, че била настояла за това, но Путин не е обещавал нищо по въпроса! Между другото, тъй като украинската газопреносната мрежа вече е собственост на американски фирми, би трябвало САЩ да преговарят с Газпром относно продължаване на газовият пренос през Украйна!

Браво на унгарците - отстояват националните си интереси! Не са като нашите управляващи готови да предават род и родина срещу пари и власт!

И още нещо, съвсем в тази връзка. Франция се отказа от предварителния договор със САЩ за купуване на Ф-18 и се ориентира към Юрофайтер. Че и неустойки са готови да плащат на САЩ. Немският зам. външен министър официално заяви, че американският посланик трябва да спре да се меси във вътрешните политически и икономически дела на Германия, иначе го обявяват за персона нонграта. Изобщо, тенденциите в Европа са за ясно заявяване на НАЦИОНАЛНА и ЕВРОПЕЙСКА ИДЕНТИЧНОСТ! А ние... най-интернационалните ще се окажем.

И още нещо: преди дни главния прокурор на Украйна изплака, че американската посланничка в Украйна му връчила списък с местни лица, които не трябва да се разследват от прокуратурата !!!! Даже и украинските марионетки вече не понасят американската арогантност.

Европа санкционира русия постоянно, а русия дава мило и драго да продава газта си на лошите европейци ха ха. Нали щяха да обръщат тръбите на изток към Китай? Жужето се канеше да врътва кранчето и Европа да остане зимата на студено? Ко стана?

Европа защо не санкционира Газпром, като спре да купува руския газ? На руснаците им е през фуя за санкциите срещу руските олигарси.

Значи! Унгария се договаря с Газпром, въпреки хленча на ЕК и въпреки заплахоте от САЩ. Германия хич не е...ва заплахите на САЩ и си строи СП 2. Полша, въпреки че вряска срещу руската агресия, подписва нови договори с Газпром за доставки до 2030 година. Чехия, Словакия, Австрия, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ подписаха с Газпром нови договори за доставки. Само ние седим и чакаме някой, от някъде, да докара газ до нашите тръби. Дори и газови интерконектори не се напъваме да си построим. Ами... заслужаваме си ги изодите, дето 30 години се гаврят с нас.

преговорите на "Газпром" и "Нафтогаз" за продължаване на транзита на руски газ към Европа засега не дават резултат ========================================= Напротив, дават, през 2020 транизта през Украйна спира. Да му мислят американците как ще си хранят укро- европейците. И БокУ - спирача на руски проекти, откъде ще внася газ.

Ще яде много китайски боб.

Транзита през Украйна може и да бъде съхранен. Достатъчно е Украйна да предложи по-изгоодни условия. И в Газпром и в Европа умеят да смятат. Те ще прекарват газта от там дето е по-изгодно. СП2 просто гарантира че Уркайна няма да може да изнудва всички с монополното си положение.

За какво да бъде съхранен? Да ядат американски Джавелини, нали са войници на демокрацията?

Schilo

Добро утро!

Германия бе против южен поток , защото искаше да захранва източноевропейските страни от Русия , но тя да получава комисионни от транзита . Кучето на Меркел , нашия пожарникар Борисов само й можеше краката и ръцете , до като германката си гледаше интереса .