В официално съобщение, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на Унгария се посочва, че руската компания "Газпром" е гарантирала доставките на природен газ и след 2020 година в обход на Украйна. Както е известно, преговорите на "Газпром" и "Нафтогаз" за продължаване на транзита на руски газ към Европа засега не дават резултат, а действащия договор е до края на 2019 година.

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви по този повод, че западноевропейски държави, най-вече Германия, прилагат двойни стандарти при взаимоотношенията си с Русия. "Тези държави имат много по-тесни отношения с Москва, сключват с руснаците сделки за милиарди евро за природен газ, така че и Унгария може да направи това и да защити своите национални интереси", каза министърът.

Той посочи като пример строящият се газопровод "Северен поток-2", който е най-значителния енергиен проект в енергетиката на Европа и срещу който има сериозни несъгласия, но Берлин го защитава и иска да се строи.

Унгария ще получава руски газ от хъба в Австрия,който се пълни от "Северен поток", ако транзита през Украйна бъде прекратен от началото на 2019 година. Има и вариант това да става през България и Сърбия, ако се построи продължението на "Турски поток". На практика това означава, че транзита на природен газ през Украйна ще бъде прекратен, въпреки че лично Ангела Меркел преди година се договори с Владимир Путин това да не става въпреки новия газопровод "Северен поток-2".