Ултиматум от заведенията и готовност за бойкот на министерска заповед

Двете професионални сдружения предложиха алтернативен поглед на мерките, които наскоро разпореди министър Стойчо Кацаров. Едно от предложението е отделяне на места за ваксинирани/преболедували и места за неваксинирани

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ВНИМАНИЕ ВСИЧКИ: Ако имате нужда от спешен и ефективен заклинател на любовни заклинания, за да върнете бившия си партньор, свържете се с д -р Огунделе в WhatsApp или Viber Chat: +27638836445. Той ще ви помогне със своите правомощия при всякакъв проблем, който имате, връзка, брак или личен. Вярвам му, защото той ми е помагал и преди, той върна съпруга ми за мен под 24 часа от работата му, казах му, че ще споделя моята история на всеки форум, защото това е моят начин на признателност, хората да му благодарят за мен и знаят повече за него.

Изглежда доста хора, нямат сила да си напънат едната гънка да помислят: Тук не опира до въпроса кой е ЗА и кой ПРОТИВ ваксинирането или кой е страхливец и се е ваксинирал и кой е смелчага и не се е . Въпросът е, че рано или късно ВСИЧКИ ще бъдат ваксинирани, колкото и да не се харесва на едни и подкрепяно от други.

Ти гънки нямаш, няма и какво да напъваш. Всички ще бъдат ваксинирани, но друг път. Ковидиотите са малцинство и конкретно в България ще останат такова.

Значи в някои ситуации се казва - ама защо в БГ е така - вижте на запад как е.....сега обаче - йок. Ами нЕма как бате - рано или късно всички ЩЕ БЪДАТ ваксинирани. Тъпия българин не разбра, че правилата и дисциплината са в основата на всички, а не криворазбраната демокрация и свобода. Ама що ни карат да се ваксинираме? Ама що бройките заразени пак нагоре? Ама що пак ще затварят заведенията? НЕМА пълен кеф - или едното или другото - ама глупака не разбира....така ще е вече дали заради вируса или заради нещо друго

Не виждам какъв е проблема на ресторантьорите,че се опъват да се ваксинират?Ако не желаят да затварят и да си ходят,защото други по умни от тях ще се ваксинират и ще продължат да работят.По този начн и клиентите ще се чувстват по безопасно.Хем искат да раболят,хем искат да се разболеят.

А с каква цел трябва да се "ваксинират"? Защото шепа кресливи хипихондрици са решили така, за това ли?

За да не се заразяват

Никъде не носят маски, чашите вилиците мръсни, проборите се пипат с ръце поне от трима човека докато стигнат до клиента увити в салфетка. Със същите ръце с които пипат и парите. Носят бутилките хванати за гърлото, щото масово са малоумни и немогат с табла. В момента заведенията са уникален развъдник не само на ковид но и на всякакви други болеси.Намалиха им ддс то и за награда увелипиха цените безбожно, хората са натъпкани буквално едни до друг .Е кой е луд тоя дето яде баницата ли

Еха, развъдник на смъртоносния ковид. Да се чуди човек, как до сега поне милион българи не са умрели в адски мъки. Я по-спокойно с пропагандата. Излязла ти е пяна на устата. Да знаеш, прекалената лъжа се познава лесно. Накрая, нахлупвай противогаза, и на бегом се изолирай заключен в кенефа! И да не забравиш, трета, четвърта и пета доза предстоят, тия дни. А другите ще си живеем живота.

Вижда се, че това служебно правителство е с мека китка. Ще клекне пред ресторантите

няма работещи ваксини няма работещи лекарства хората оздравяват но зора с а печалбите. азз оздравях за 5 дена без нищо от спусканите рецепти-300-800 лв..Мнозина също. бащами на 90 г за 6 дена без усложнения а мнозина с ваксини боледуват повеч тея с "лекарствата" също крият истинската статистика че минали години смъртноста дори е по висока помните ли преди 7 г само в софийска област за 3 месеца починаха от свински грип над 21 000 човека??? без паника и без факсини?

99% от т.н заведения с а клоаки не плащащи Данъци,тротоарно право и опасни за здравето. я тея на витошка да кажат как клозети 16 кв метра са опънали 40 маси на тротоара? където 1 квадратен метър тротоарно право там на месец е 300/триста/ лева?

85 ПРОЦЕНТА СА ЗА ЗАТВАРЯНЕ...ДА НЕ СА И ПОВЕЧЕ !! ХЕИ ИМА ЛИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ?? САМО ВАКСИНИРАН И ТЕСТВАН ПЕРСОНАЛ. И САМО ВАКСИНИРАНИ КЛИЕНТИ !!! НЕ СЕ НАЛАПАХА ТИЯ ???

Ваксинираните идиоти разнасят вируса по-успешно. Даже трябва да се забрани на работещите с хора в обществения сектор да се "ваксинират".

Искам да кажа, че в момента в България е по-скъпо от доста страни в Европа по заведенията, но качеството е потресавящо ниско. Това за заведенията, а относно заповедта на министъра може да си избърше задните части с нея, защото е безполезна.

Знаеш ти как е извън България. Чул си по радиоточката...

Какви бойкоти какви ултимати Първо върнете им 20% ДДС мярката 60/40 да отпадне и всеки ден проверки от РЗИ,Данъчни и ХЕИ и тогава друга песен ще запеьт А този орангутан Алибегов да го острижат публично нула номер.

Ходете и протестирайте, както при ББ. Що не го правите?

Къде логиката да има разделение на зони за ваксинирани и неваксинирани, като обслужващия персонал е общ. А за него няма ангажимент да е ваксиниран?

А тоалетните как ли ще ги зонират?

Бойкот ще има ама на заведенията. дадоха им всички права, намалиха им ДДС-то а какво стана вижте сами: двойни цени, никаква хигиена и култура на обслужване. Печлбата им е над всичко-опитват се да обират хората като за последно. Пичове, така бизнес не се прави, по пътя по който вървите ще умрете от глад и министъра няма да ви е виновен.

Декларации не само от работещите, с и от посетителите, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с Ковид-19, както и че освобождават лекарите от задължението да ги лекуват безплатно при усложнения от ковид. Така е справедливо, нали? Свобода за всички!

Да се ходи на кръчма дистанционно, както бяха и ще бъдат децата на училище!

Законите работят само ако всички ги спазват.Ако никой не иска да ги спазва няма как да ги накараш. Не може да глобиш или вкараш в затвора всички

Законите работят, само ако има обществено съгласие по тях. Но ако безнадеждно провалили се политици, с нулево, дори отрицателно доверие, си гласуват там нещо си, докато слушкат и папкат, такива закони не важат. Ето в това е проблема.

Как се бойкотира заповед която никога не е спазвана откакто ги отвориха заведенията. Някой виждал ли е на живо заведение на което половината маси да не се използват както си е още от началото на лятото заповедта, заведенията на закрито да работят със 50% от капацитета. Как ще бойкотират заповед която не са спазвали цяло лято, направо си просят да ги затворят и чак догодина следващо отваряне.

Аз ако съм на министъра раздавам на докторите дето са в Ковид отделенията заплатите за 6 месеца напред и освобождавам всички да си щъкат кой къде иска и да се мре наред, че има нужда от прочистване. А докторите с тези кинти могата да си изкаат зимата вкъщи и да не лекуват по тяхно осмотрение. Та кой оцелял оцелял, нали всички са много ербап и не могат без заведение и заведнеият не могат без тях !

Или махаме Ковид от безплатното лечение по НЗОК. Който се разболее и стигне до болница, да си го плаща. Който иска да се ваксинира, който иска да си ходи по барове и дискотеки. Всеки както намери за добре. В САЩ е така, всеки бизнес решава по какви правила ще работи, дали само с ваксинирани, или със всички, ще признава ли тестове или не. Всеки човек ди решава кво да прави. Кат стигне в болница си плаща лечението.

САЩ не са ми пример за нищо...ходи да живееш там, като са ти толкова мили.

Здравните вноски кога каза че ще ми ги върнат, едно 10 години назад, и по възможност с лихви за инфлацията причинена от "мерките" срещу ковид? Защото въпросните здравни вноски са точно това, пари дадени срещу обещанието, че ще ме лекуват когато се наложи.

Ей лайнари какво пречат неваксинираните на ваксинираните че ще ги разделяте. Защо ваксинирате хората тогава. И двете страни са уж преносители на несъществуващ вирус. Нали идеята уж е да няма неваксинирани на едно място. А вие ще разделяте ваксинирате от неваксинираните. Ясно и заведенията са в този цирк. Пърен цирк

Блокиране му е майката,и мятане на зеленчуци по президентството .

Скоро ще има по 5000 заразени на ден, малоумници такива. Трупайте кинти и ги слагайте в банката да има за болнични...

Аз мисля, че скоро ще има 5002 заболели! Ти малоумен ли си , бе? Кой ти дава правото да плашиш хората? Вирусие имало и винаги ще има! Има елементарни прости правила, които да се спазват, никъде в международните споразумения го няма това -лекарство или ваксина да не е минало всички тестове/ и то не само лабораторни , а и при естествени условия/ и тогава да може да се вкара в употреба! Ако ти дам лекарство за поумняване , ще се съгласиш да го пиеш? Определено, не! И не защото не искаш да си по-умен, а защото не си сигурен че някой е направил такова. А вирусите мутират средно за 3-4 месеца, а някои и по-бързо / ако са атакувани с медикаменти/.

Над 90% от лекарствата за рак дори не са минали и втора фаза на изпитание. Ако стигнеш до там въобще няма да ти дреме дали дадено лекарство е минало изпитанията или не ако има шанс да ти спаси живота. Така е и с тези ваксини, няма как света и цялата икономика да замре за няколко години докато приключат всички изпитания. Поема се риск и това е. От над 200 ваксини които се работеше има по-малко от 10 одобрени и това е достатъчно да се замисли човек, че се одобряват наистина най-безопасните и ефективни ваксини.

Ама чакай малко бе кой го поема тоя риск и как? Щом някой не иска няма как да го принудиш! Ти ако искаш стани доброволец на всякакви експериментални лекарства, но не всеки иска да бъде такъв. Болните от рак знаят че така и така си заминават и опитват с нещо да им се помогне. Сега за един вирус дойде края на света. Който се паникьосва толкова значи не е добре в главата.

Бъдете сигурни, че за всичко ви лъжат! Всичко това е ИЗМАМА!

Не четете стотиците публикации в Интернет, вярвайте на полуграмотния идиот Урко !

Сегрегация. Какво я налага, след като и ваксинирани и неваксинираби могат да са пренодители?!

Тези много ми приличат като робите. Бунтуват се и искат намаляне на боя с пръчки (а не премахването му). На въпросът: Защо да не се премахне? Отговор: Как така без бой?!?!

Тези за пари и майка си ще уморят с COVID!!!

Ехо,заведенията...айде първо си оправете цените -18 лв.хамбургер,100 гр.цаца-12 лв.,малка пица-17 лв.,малка минерална-6 лв....нагли станахте!

Собствениците на ресторанти, барове и подобни заведения, да се разпореждат със здравето на семейството ми... Не стига, че чалгари ни управляват, сега пък ресторантьори да се бъркат в мерките, свързани със здравеопазването...

Аз не разбирам, какви са тези министри, та да забраняват? Хайде капацитетите да се изкажат!

и те не издават забраните за свое удоволствие...Опитват се да вразумят плебса, който вече съвсем е подивял от простотия... В цял свят е така...но там има и КОНТРОЛ...Иначе забраните се обезсмислят... Но как да се справят с 80-те процента...няма оправия...

Правилно! Нека има заведения или помещения само за ваксинирани, които да се обслужват от ваксиниран пресонал. И който иска - да сяда там. Който го е страх пък - изобщо да не сяда никъде, а да си седи в мазето и да си носи маската. Който не го е страх -- да ходи където си иска, когато си иска и скогото си иска.

Ама, който прави каквото иска, да не ходи и в болница, като го тръшне ковида.

Яки глоби и никакви помощи за нарушителите! Правилата, хубави или лоши, трябва да се спазват. Точно тези със заведенията не е ясно защо реват при положение, че получиха лъвския пай от помощите.

Като гледам какви нагли и прости идиоти са и кръчмарите и коментиращите по-долу, си давам сметка, че нищо добро не ни чака.

Трябва постоянно да се дискутира, нещата ще се подредят от самосебе си до пролетта ...без заповеди само, това трябва да е главното - нито заповеди за да инжекциите, нито за маски, който пък иска само да си налага ограничения и маски, ако реши да се заключат с децата си до пролетта и да следват инжекционната програма на бил Гейтс. ..важното е всеки да решава сам за себе си, без стрес и натиск и заповеди

А кислород в болницата ти ли ще плащаш бе

стана престъпление да си здрав?!?

Аз искам места и заведения за неваксинирани и немаскирани! Както и училища за деца без маски, без тестове за тях и с нормално социално общуване! Който го е страх да си седи в къщи и да си поръчва онлайн.

Аз не искам да съм в една стая с инжектиран източник на биологично опасен спайк токсин! Това ,защо не го отчитат от министерството?

много тъп, вируса има много повече спайк токсини

И готово, кво толкова

И 100% заетост. Те на 50% заетост - скачат, щото чак сега разбраха, че отдавна се изисква от тях.

Станете доброволци в Пирогов вместо бойкот. То така е най-лесно.

Хора, вие осъзнавате ли за каква глупост става въпрос и с какви простотии занимават хората? Четете моля, само че не тук, има една страхотна книга: Игра на Богове - Възходът на падението, в нея е разкрит целия цирк, който ни разиграват. Авторът е българин, потърсете книгата в нета, определено ще научите много от нея. Иобщо не става въпрос за никакъв ковид, играта е съвсем друга!

Аз се ваксинирах най-вече с идеята, докато антиваксърите се лекуват в интензивното, да чукам жените им! Жени с мъж на умирачка са най-лесни!

единствената прична да се ваксинирсате доброволно и да подпишете декларация , че вие поемате отговорност е СТРАХ! . Ти си от най-страхливите мишки и затова си бил пръв на опашката! Дори опитните мишки в лабораториите не са ваксинирани по желание като теб! много си удобен като първата доброволна опитна мишка!

Стой си тука, пий ракия и се радвай на кочината си

ти си мислиш,че ще си вечен като те боднат ли? мноо си заблуден

Каквото и да предложат, пак са прецакани. Ваксинираните са психари и няма да припарят в заведение, а неваксинираните ще ги бойкотират, ако има разделение. А ваксиниран пушач и непушат на една маса ли ще седнат, ахахахаха. А музиката до 22, че после вируса става агресивен :) Не е истина...

Ти се прочети да видиш, колко налудничаво звучиш... С какво си се ваксинирал? Луда крава?

Ваксината против Хепатит Б - се бие три пъти. Втория път след 1 месец. Третият път след 6 месеца. Нещо да кажете, че става въпрос за Хепатит Б конспирация? :)))))))

никой не ме задължава да си я бия тая ваксина против волята ми, а и има доказан ефект! схващаш ли?

И с Ковид никой не те задължава да си я биеш! Само че това, какво общо има дали е задължителна или не една ваксина, с това на колко пъти се бие една ваксина, защото другарите твърдите, че щом се бие повече от веднъж, значи не е ваксина.

задължават ме на работа дебиле... вече тече изнудването !

Намери си друга работа! Почни сам бизнес! Не се ваксинирай, бе! Никой не те задължава да ходиш там на работа! Ходи в Русия в Коми да режеш дървета!

Ами сменете работата! Аз като не съм доволен от някой работодател го сменям!

скоро всички работодатели задружно ще започнат рекета, след някой ден ще го усетите и вие и после пак ще си говорим . а и защо тярбва да търся работа на другия край на света заради неща ,които нямат нищо общо с професионализма ми на работното място?!? Малко ли са ви изгонените до сега милиони българи?

Работодателите нямат право да задължават ваксинация на работното място. В противен случай на съд.

А срещу шарка, менингит, тетанус, туберколоза.. по колко инжекци си правиш? Или викаш на всеки 3 месеца.... За грип може всяка година есен и пролет, уж да го минеш леко ама все не се получава май?

Шарка, тетанус, хепатит, инфлуенца, настинка... това всичко за тебе едно и също ли е? Боже, Боже, прибери си вересиите!

Е нали ти рипаш бе льольо за опорките с броя ударени ваксини? И да, за мен е едно и също - има болест, има доказана ефикасна ваксина която помага, бие се превантивно веднъж или два пъти в живота и толкова. Има друга, има лекарство - оцеляваш. Ако не - бял чаршаф и опело. Или забрави как щяхме всички от преглед при доктора да се заразим със спин.. Сега за един вирус от семейство което се изследва повече от 40години, преди 12 удари близкия изток, по преди части на азия, обаче тогава пандемия нямаше. А хора умираха. Ебола? Или тя няма как да плъзне по света ей така...Ваксинка нещо.. И искаш да ме убедиш, че само за 8 месеца, една от най съдените фармацефтични компании, фирма от чиито продукти умират към 200 000 в тяхната страна(на фирмата), същата обвинена за експерименти над деца в Африка, е направила чудо на чудесата обаче с него трябва да се набода три пъти за да има ефект който обаче е съмнителен срещу задаващите нови версии, че и към предната Е това ваксина ли е или антибиотици? И не знам как но на тест за антитела аз имах повече, неваксиниран от колежката с ваксина на Астра.. И да ти кажа една тайна - живи от тоя свят няма да си тръгнем..

Ами след като искат да не спазват никакви ограничения трябва и персонала и клиентите предварително да попълват декларация, че ако се разболеят няма да претендират за безплатно лечение в болница, а че ще си го поемат сами! След като няма да спазват никакви мерки да не натоварват и лекарите, защото и болниците могат да декларират че няма да приемат болни с ковид!

Е не щат! Тук им ги питах много пъти и всички супер много се възмущават, че Здравната каса трябва да им плаща престоя в болница. Никой не отговори, защо след като няма такъв вирус, след като е една хрема, след като ваксината е безмислена и маските вредни, защо никой не се съгласи доброволно да се откаже от Здравната каса да му плаща лечението. Нито един не се съгласи! Напротив стават много агресивни като им отправиш предложението! Аз ако смятам, че нещо е безвредно - щях да дам пример :)

Плащах си чинно здравните вноски от началото на здравната реформа до миналата година когато се махнах. Вадил съм само медицински за което си платих, един път скенер и то в частна клиника заради джипито ми който бе нагъл олигофрен. И пак от джобът си дадох. Не съм ваксиниран също и не смятам да съм. Та защо плащах тия години тогава? За цигани които ме окрадоха, за доктори които ми умориха близките, за шефове на здравна каса направили си палати.. За това ли плащах? И кога мътните го взели ще спрем да събираме пари за деца със смс-и за лекуването им в чужбина след като все светила по тая територия?

като вземате цял живот едни пари от хората ви е добре,като трябва евентуално, ако се наложи да ги лекувате някой път ревете се едно слон ви го е треснал.БОКЛУЦИ долни!

Аз бих подписал, но в такъв случай защо с данъците на такива като мен, а ние сме над 80% трябва да плащаме за ваксините против ковид и лечението на страничните ефекти на ваксинираните 20%, особено след като са се подписали, че отговорност за състоянието си носят сами?

Ние сме си платили ваксините със сигурност много повече пъти от вас, мърлячи!

В България 1 милион ваксинирани. В Израел 1 милион ваксинирани за трети път.

в БГ под 2000 заразени на ден, а в Израел 10 000! квокура ми пази ваксината? Може ли някой вакиниран "експерт" да даде смислено обяснение?

Кажи, колко умрели има в Израел. Вчера казаха за България от 131 умрели - трима напълно ваксинирани. Това на мен ми прилича на пазене. В Израел по официални данни почти всички заразени в Израел са неваксинирани и деца. Когато в България нямаше нито един умрял. В Италия умираха стодици на ден.

7000 откакто е новата вълна са умрелите, както можеш да се досетиш - двойно ваксинирани. Затова президентът им призова всички да си бият бустерна доза, понеже били в смъртна опасност.

Кажете колко са починали в Израел или тези цифри не потвърждават вашата теория: 1. Израел - потвърдени случаи: (1 025 869) починали: (6 908) 2. България - потвърдени случаи: (445 097) починали: (18 565) Някой разбиращ да коментира!!!

Как имат 7000 починали при новата вълна при положение че откакто започна пандемията нямат 7000 починали! Пропука ви се логиката!

Някой въобще да е напълно сигурен в цифрите които се подават? Преди години удариха ирак заради несъществуващ арсенал. От Сирия имаше едни репортажи как военните на Асад убиват цивилни и рушат болници като източника бе достоверните бели каски и ООН. Докато не излязоха журналисти с доказателства за постановката и едни и същи хора в кадрите от различни места. Понеже някой казал че в китай имало 20 милиона закрити сим карти, значи жертвите били повече от официалните? В Германия лекари обявиха публично че починали биват кремирани веднага и така няма аутопсия за доказателства как е протекло боледуването и дали причината е вируса но се пишат ковид. В Португалия тече разследване за надписване броя на заболелите с хиляди. Но пак е новина заровена под другите.. И след като Швеция бе лошо стартирала и разпуснала края що не измря половината държава? И защо у нас след като лятото се одумаха че броя на заразяване ще расте и отведнъж започна като числа да расте.. Защото реално става или се казва че става? И някой има ли идея колко е достоверността на данните, предвид че статистически средната заплата у нас е над 1800лв и ние сме в икономически бум и намаляваща корупция и подобрена съдебна система, ама на практика...

може да не ми харесва Алибегов и кръчмарите,но и мен вече ме изнудват на работа! Скоро навсякъде ще има поголовен рекет! Само обединени можем да победим рекета на ковид мафията!

Намири си антиваксърска работа. Примерно можеш да антиваксиш в Дир по цял ден.

Според мен на ваксинираните трябва да се забрани достъпа до заведения. тук е обяснено защо - https://childrenshealthdefense.org/defender/vaccinated-healthcare-workers-threat-unvaccinated-patients-co-workers/

Значи, ако кръчмите останат отворени, да не са посмели да затворят децата! А който не иска, да не си пуска детето и да му организира домашно обучение.

Много тъпа логика. Децата трябва да си ходят на градина и училище независимо дали заведенията работят или не. Заведенията могат да ги затворят и да ги компенсират финансово на 100%. Децата с нищо не могат да ги компенсират.

Пълен бойкот на зав еденията отжстрана на хората. На много малко места има някакво разстояние между масите персоналът без маски сметките двойни

Затваряйте.

Кои сте вие да се заканвате бе. Ваксинирайте си персонала изцяло и пускайте само ваксинирани. Не ви ли стана ясно. При тази епидемия има два начина - или локдаун за всички, или отворена икономика с ограничения за неваксинираните. В цяла Европа не пускат неваксинирани в закрити обществени пространства. Вие се намерихте да се пъчите. Нахалници, превърнали сте се в огнища на зараза и зяете.

Нещо ми намирисва на фашизъм Нещо така да си чувал з права на хората ? Не всеки може да се ваксинира за това замислил ли си се ?

А за задължения на хората, дали сте чували (изключвам яденето и срането, които се оказват най-важни за българина). Ега ти и жалките душици, само за кръчми се говори, най-големият проблем на държавата. Някога на кръчми ходеха само най-долните пияници, сега не можете без кръчми, нищожества! И толко сте се оакали българите, че от лайна не може да се огледате, колко ниско сте паднали! И да имаше грамотни хора в тая държава, и те завалиите ще затъпеят!

Който не може да се ваксинира, си прави тест преди да реши да влиза някъде. Това са трите начина - сертификат за ваксинация, сертификат за преболедувал и тест. И навсякъде така се прави. И не употребявайте толкова лекомислено думата фашизъм. За фашизъм имат право да говорят само хора, които са го преживяли.и те никога не биха сравнили сегашната ситуация с фашизъм. В нормалните държави в Европа това се нарича контрол на инфекцията. Но тъпият, невеж и безотговорен българин дрънка глупости. Сульо, пульо и филанкишията и тъпите цигани, които не могат да четат тръгнали да разсъждават за ползите и вредите от ваксините.

Кой си ти да казваш кое е ясно и кое не..... на мен ми стана за тези 18 месеца така наречените мерки са пълен ташак. Заключвайте фашизоиите като тоя и да се приключва.

Я се разходи малко в Швеция или Финландия и ела ми говори как навсякъде по европа не пускали никъде неваксинирани.. Айде не слагай всички под общ знаменател с Франция

Абе идиот като се ваксинират с нещо дето има ефективност 66%, всеки трети все едно че не е ваксиниран, но ше си заразява на воля. Като те е страх, не ходи в кафене.

Давайте но като стане напечено и клиентите спрат да идват пак ли Стойчо ще ви е виновен бе кроманьонци?

А, тогава ще реват, че ни е скапана здравната система и хората измират на стълбите...