Турция, Русия и Иран договориха търговия в национални валути

Турция, Русия и Иран планират да сложат край на хегемонията на американския долар в търговските операции.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А дано е вярно-янките и без това са пред фалит и искат трета световна.

друг вариант на - ЩЕ ТИ ОТПУША МИВКАТА СРЕЩУ КИЛО РАКИЯ ние българите вече преживяхме този вид валута. Официална цена на долара 82 стотинки, реална, пазарна цена - 5 лева и петдесет стотинки......Средна работна заплата 50 долара....(иначе 260 лева) Краен резултат - социализма е недоносче -Т.Живков

По онова време бяха всички доволни. Нямаше проблем да почиваш на море по 20 дни. и 260 лева не бяха ниакак малко. Имаше сигурност и можеше спокойно да се разхождаш нощем без да те заколят. А сега е като в дивия запад. могат да те отстрелят просто ей така за удоволствие. полицаи убиват невинни хора. Помните ли случая с дядото който си събирал гъби и две ченгета го бяха гръмнали щото се напили и решили да пострелят малко в гората? И после не им направиха нищо. Или оня полицай дето беше засртрелял едно момиче пред заведение "на попа" в София. И на него нищо. Или когато мутрите си стреляха по улиците за разчистване на сметки

да защитавам съвременната ДЕМОКРАЦИЯ - значи не сте ме разбрали...употребата на ФИКТИВНИ пари обаче води до откъсване платежоспособността на трудещия се тогава от световните цени и на практика до бедност - с тези пари можеш да си купуваш са стоки местно производство, т.е. боклуци. Колкото до това, което изброихте - истината е страшна

Браво но Пак ще се остойностяват спрямо ДОЛАРА ! Така че е все тая ! Или ще са едно към едно 1 рубла = 1 лира = 1 риал !? СМЯХ !

Смях е за теб щото не са ти ясни някои финансови неща. Трябвало е да учиш а не сега да говориш глупости

Дарина,права си .Точно така е.Но има ли смисъл да разговаряш с маняци ,олигофрени които сами се имениват "Хахо или хаха".Остави ги.Не виждат голият си задник и че пишат за жълти стотинки против българити и българското ,а заплакали за Русия Иран и Турция.Те ще се оправят ама ти олгъзници глад ще ги пере.

пак ли бе?? а брикс няма ли и той да участва? или китай индия и южна африка не искат реал, рубъл и лира? впрочем реала рублата и лирата с еднаква скорост ли се обезценяват или някой е по бръз?

Срещнали се турчин, руснак и иранец и....решили, хахахахааааааааааа

Ако изкарат 3-4 месеца, берекет версин. После спират и почват да си ближат раните.

българите затова сме на този хал. Много зомбирани дървени философи. Преди да е имало долари ,които са от 200 години, с какво се е търгувало ? А освен това преди година- две защо не четохте кои държави основаха БРИКС? Не им плачете за валутите- те си възстановяват както икономиката, така и военния потенциал- плачете за България, че за 30 години я опоскаха чуждите, а днес избиват и животните, за да се внася ГМО. Прости коментатори - слаба държава. Това е България. Пишете минуси- той живота ще покаже. Това, че Горбачов и Елцин продадоха руснаците - те са друг манталитет- ще се оправят. Ердоган четири години поддържа извънредно положение, докато не взе еднолично властта. Същото се отнася и за Китай и за Индия и за всички.

BajMihal

Веднага ти отговарям, преди петродолара е имало златно покритие и пак е имало валутни курсове спрямо златото.

Наблюдателя

Точно така. Сега тръгни малко по-напред във времето и си отговори на въпроса защо всички развити западни държави след 1972 г. затъват във все по-големи дългове. За сведение щатския дълг към БВП надхвърли 110% и расте по експонента. Сега е около $20 трлн. Познай кой, как и кога ще го изплатят? И какво ще последва ако изпадне най-голямата икономика в дефолт?

Имаш право. Някой хора си представят противопоставянето на изтока и запада като игра на футбол, червени срещу сини. Уви твърде опростенческо мислене към което тласкат псевдо-медиите. Понеже сме шепа хора останали по нашите земи, всеки е ценен и се налага да се дават факти и насоки с по-широк мащаб. Крайно време е да си откъснем погледа от пъпа и да погледнем на света геополитически.

Българите сме си много добре!За руските тролове съм чувал,че никак не сте добре! А на въроса преди двеста години е имало английска лира и френски франк! БРИКС е една фикция!Руската икономика не се възстановява защото е зависима от зената на суровините които изнася!Икономика имат Китай и Индия катто и Бразилия!Тези държави произвеждат стоки с голяма добавена стойност и се ръководят от икономически,а не политическа решения както РФ! И още веднъж България в лоното на европейският съюз е на много добра позиция и повишаващо се жизнено равнище

Това много ясно го виждаме, смешко !!! Всеки ден. :) Качването на цените не е качване на качеството на живота. Поне за повечето хора .

Интересно ще бъде след година как им върви търговията - ако не бъде по скоро бартерна Преди известно време купих рубли за 45 000 евро , точно след като се обезцени на макс . След година и нещо ги продадох , излязох с малка горница - 5500 или 5700 евро. Много хора ми викаха , че не съм нормален. Да , до известна степен е така , за 5-6 евра струва ли си стреса! Като ги гледам как се нашиха с крипто валутите и разни ICO и все още си мислят, че ще ударят джакпота почвам да ги съжалявам , добре, че поне не съм коментирал действията им както те не пропускаха да ми изнасят лекции по ФОРЕКС, и как те щели да станат милионери с такава инвестиция за няколко месеца. Нищо , че още броят стотинките за кафе и филососфат. Затова драги русофоби и русофили и платени и не платени коментатори : Можем да си направим извода , че от всяка ситуация може да се окаже добра за всеки един , въпреки нагласите ни. Старайте се да вземете максимума от това което се случва , а не да нищите политиката, която се определя от шепа хора. Нещата са по-сложни от колкото изглеждат. П.С Не съм привърженик на западната политика , въпреки че съм живял над 15 г там , нито на руската макар да ми харесват определени ходове на братушките и как защитават интересите си.

Ехидни коментари от страна, която отдавна няма самостоятелна политика и е във валутен борд вече колко години станаха? Никой не знае колко струва и лева, ако излезем от борда. Като прибавим и КТБ и историите от Виденовото време, не съм оптимист за ЛЕВА.

Валутният борд ще действа до приемането на еврото. Много ви се иска да разграбите България пак, но ядец - бордът ви пречи.

Ти кой си? Има ли те нарисуван на българските банкноти? Ако те няма, не ни интересува твоето мнение!

ей сега американския долар тръгва надолул

Ще търгуват в национални (разбирай нахални) валути. Всеки ще се опитва да излъже другия, докато не стигнат вкупом до задънена улица. Могат да поканят Венецуела, Северна Корея, Зимбабве и други продънени държави, къде каквото е останало. Тия режими са толкова разнопосочни и така се мразят, че само финансови и икономически санкциите могат да ги накарат да се разберат помежду си.

много си тъп/а. те си имат вече БРИКС, ама българите нищо нямаме. То простото и зомбираното си личи от километър

Търговия "танто за кукуригу". Ще си менкат залежалите боклуци докато народите им ги търпят на власт.

Те имат злато достатачно да направиат др долар от 1971 год копуват злато и дават хартиики бес златно покритие.

Верно ли бе?Йех тез нашти братушки беей! Многу са умни...

Глупости. В кратко време след това ще се изпокарат за курсовете на валутите.

Малкия Ким напъди янките. САЩ вече няма да са фактор при търговията между тези страни. Ако китай и индия се присъединят към това тро, след време САЩ ще си печатат долари на воля и никой няма да се интересува от курса на долара.

Не слагай Китай и Индия там, където на теб и твоите шуробаджанаци ви се иска те да бъдат. Световната политика не е механичен сбор на политики на отделните държави, а доминация на най-силните в света.

да си чувал за БРИКС ?

....и когато този който печата мерната единица промени стойността и КВО ПРАЙМ,.... ха,ха,ха, блядовете се нагушват с турски лири за продадената газ и ердо вземе че леко я обезцени, ушанките правят същото с рублата и тогава много тоалетна хартия бре!!!

Като в стария виц, "Продадох старото си куче за един милион долара и го размених за две умрели котки по половин милион едната".

...."ми спокойно магат да се пресмятат в долари, евро, злато"....ох на дедо икономисчето личи че е завършило висша партийна школа на БКП....онова професорче комунисчИто дето каза нещо за дИбилите, донякаде е прав, трябва само да се уточни че изказването му се отнася за чИрвените и че процента е 90!

ichko131

ПИСМО ДО СЕЛО Скъпи майко и татко, вече можете да се гордеете с мен . Продадох боксониерата, купена от вас по време на следването ми, за 40 000 долара. Прочетох в DIR.BG, че тези пари са калпави и другите държави не ги искали вече. Затова ги смених за рубли и станах милионер! Ако искате и вие да забогатеете продайте нивата и бостана и направете като мен - ама бързо докато другите още не са се усетили! Целувам ви и ви обичам! Ваш син - к.и.н. ГОШКО.

Отказ от долара е напълно възможен, стига търговските обеми да са балансирани (макар и не на 100%) Как щяли да пресмятат - ми спокойно могат да пресмятат в долари, евро, злато. Трикът е че страната - купувач НЯМА НУЖДА реално да притежава доларите за да направи сделка, те са само мерна единица. По този начин част от доларите стават излишни. Това постепенно ще отнема възможността на една държава (да не посочвам коя) да си печати долари колкото си иска а всички останали да трябва да работят за тях.

Някой да ви е карал да търгувате в щатски долари? Да бяхте направили рублата силна и да бяхте търгували с нея на международните пазари. Но вие предпочитахте да крадете, краденото да ви се заплаща в долари и да се укрива по всички краища на света (известни като офшорни зони).

BajMihal

А как ще търгуват технологии, които не са тяхна собственост? За цени на услуги не ми се коментира, че там още по-забатачено става. Ако беше толкова просто, досега да се бяха отделили, но явно не е. То имаше опити за БРИКС, ама нещо не вървят там нещата. Ще видим де, след година ще стане ясно дали ще се разберат кой кого ще излъже повече...

Е, то е ясно как ще търгуват - директно в стока, т.н. натурално - кило месо срещу 10 яйца. И всъщнст нито една Валута няма да влиза в употреба. Не вярвам да им се получи, защото не сме 5 век, а 21ви, и света е едно цяло.

нищо не ти е ясно

Възможно е да се получи,но определено няма да им е лесно. Трябва да знаят ,че с тези пари ,които получат при продажба трябва да купуват обратно стоки произведени от същата държава където е реализирана сделката. В противен случай особено при дисбаланс на сделките почнат ли да обменят в долари и евро ще сринат съответната валута.

По добре в стоки и услуги с тефтеря... 1 агне за 15 кокошки или туба бензин. Или 7дни инклузив за кубик газ... Абе вървят напред... Но, все на Меркел звънят

Ама ще се разплащат в национални валути, но спрамо курса към долара за всяка от тях. Т.е. нещо полувенчато.

Това е нещо като нищо!

Да му мислят говедарите как ще трепат тримата ръководители! Щото един път садам втори път кадафи, ама Русия, Иран, Турция и Китай...ядец. много държави са почнали от нула след войни, едва ли промяната в курсовоте ще бутне тия четерите.

И на говедата пак говедари им се привиждат !

На говедата все говедари им се привиждат. Страх ги е че лошо бият.

От това по тъпо няма - направо в биткойни да минават

ама верно ли наистина хората не щат да търгуват с долари ?

Ха-ха-ха и как ще го направят, като и руската рубла и най-вече турската лира, постоянно пропадат спрямо долара? Интересно как ще търгуват в национална валута, след като инфлацията ще изяде покупателната способност на валутата им и с получените пари, няма да може да се закупи същото количество стока!

Вероятно ще преизчисляват кръстосани курсове - примерно през златото, и така ще се отрази влиянието на инфлацията във всяка страна. Златото разбира се има отношение към долара, но то е свързано също с цената на металите, с цените на еврото, йената, юаните и швеицарския франк, т.е. - влиянието на долара се минимализира!

Нормалните страни вече бягат от долара, остват само балъците които спонсорират безплатно краварската икономика...А както всички знаем, безплатен обяд няма!

На говедата само кравари им се привиждат !

Къде видя нормална страна от изброените. Само Венецуела и Северна Корея липсват от "великолепната петорка".

Инфлацията в Турция - 18%, в Русия 17 % , за Иран няма данни. Всъщност и трите държави могат да си се разплащат, както си искат, но ефекта върху долара ще бъде нулев.

Реалната инфлация в САЩ сега е 11%. Колко ще стане когато светът спре да попива напечатаните долари?

Посмали малко, лъжеш като дърт циганин!

Замина доларчето....Скоро всеки ще го има за хартийка

Износител, а не вносител да се чете в първото ми мнение. Извинения за грешката.

Глупак

Тръмп нали обяви търговска война на света ? Кво чудно има, че света не иска да търгува с валутата на врага !

С техните нестабилни валути ?!??! Кувачът (вносител) ще получи обезценяваща се с бързи темпове валута, от която ще трябва да се отърве, като я превалутира или закупи веднага стоки на същата стойност. Но тъй като няма напълно балансирана търговия между две страни, тези които имат търговски излишък ще губят. Пак ще е необходима някаква трета валута, дори и временно. Това обезсмисля начинанието. Плащат гаргите. По-добре да приемат златото или друга стабилна валута като еврото например. Друг вариант е трите страни да имат една обща валута, но в случая това е невъзможно. Ако направят валутен борд и фиксират валутите си, пак трябва да използват друга валута или злато. Добре е тя да е обща за трите и да е стабилна. Може да е китайският юан, като мразят белите валути.

Да вземат да включат и Венесуела, а и КНДР, че да направят клуб на най-пропадналите държави, Успех!!! До 6 месеца ще се изпокарат, защото валутите им са меко казано нестабилни!!!

А ти си оставяй да бъдеш подстилка на САЩ, които не ти държат за равен, но ти си свикнал да ти ритат.Разбираемо е за такива като теб, нещастнико, зависим и неуважаван от никого.

Русский пидорас

Не бе, ще се оставя в ръцете на руските империалисти и шовинисти да ме учат.

то и без това валутите на тези три държави стават само за тапети и за украса..то едно време и Уго Чавес се беше засилил да търгува без долари и видяхме до къде стигна Венецуела..тия сега вървят по неговия път-три държави с диктаторски режими на които БВП-то им събрано е по-малко от това на щата Калифорния ,тръгнали да заменят долара...ХАХАХААААААААА

Да , това са "православните" ценности на Джуджьо в Кремъл ! Нощните вълци ще ги качва на камили, а нашите ЧебуРашки ще празнуват Байряма ! Путин Аакбар !!!

Добро утро! Хайде скоро и Китай.

Като Китай и Русия търгуват в местни валути.

Че те рускините открай време си плащат край Босфора дюнерите в натура !

Бъркаш ги с украинките

Турските дюнерджии мило и драго дават за бяло руско дупе.

И защо Иран си смятат печалбата в долари, а не в риали или рубли? Даже не пишат какви са доларите (австралийски, канадски, ...), защото се подразбира.

Е може би не са толкова умни като нас да са със свалени гащи.

и високо навирен задник към Москва!Ама ти не си българин,а руска плюнка

Може би някак да е кравар и да бъдеш бомбандиран от тях а сетне им лижеш задника като теб

Гащите ще са ти вдигнати докато те търпи собственият ти народ.

Няма как да стане това!Представете си,че Ердоган поиска наистина да плати на руската корпорация Елмаз-Антей дето произвежда C-400 със турски лири ... !Руснаците нама да се съгласят.Или със рубли да им плати договорената цена в документите която е в долари?Руснаците вече ги чувам как го питат: Тъй що?Оуел що ли?А ну ка давай деньги бл... как договорились и не пиди ьо_аний в рот ...

Съвсем скоро и 3 милиарден БРИКС, както и още 20-30 държави извън него. Абе някъде около 80% от света ще елиминира долара.

Колко скоро?И кога Путин и приятелите му ще си обърнат награбеното в рубли?А кога Китай ще се съгласи да купува суровини за долари и да продава продукция за рубли?Или да отпише многотрилионният американски дълг в долари който притижава!Пък и юанът е вързан за долара! Пък и доларът се ползва със абсолютно доверие във света и в диктаторските сатрапии и суровинни икономики като Русия например

Много питаш. 1, колко скоро - в рамките на година, две, три. Кога Путин ще обърне доларите ? Вече са ги обърнали в злато. Китай вече купува и продава за рубли, в банката на БРИКС. Щатите дължат трилиони долари на Китай, ще си ги дължат в долари. А юана никога не е бил вързан за долара. Доверието изчезна както виждаш, и хората не щат да търгуват с долари повече.

В '3 милиарден БРИКС' нито Индия нито Китай или дори Бразилия има проблем с долара. Че и Южна Африка... Май БРИКС-а ти стана 140 милионен - голяма само по територия държава и перманентен неудачник.

БРИКС вече си имат собствена банка, в която се търгува с националните валути. И не само е 3 милиарден, а и още държави искат да влязат вътре, като Турция.

БРИКС вече си имат собствена банка, в която се търгува с националните валути. И не само е 3 милиарден, а и още държави искат да влязат вътре, като Турция.

Ой, ай, какое светлое коммунистическое будущее ожидает нас.

Направо да минават на средновековното натурално разплащане - ти ми даваш тухли , а аз ти давам глина за тухлите.

Натуралната размяна е най-точната търговия. А по-мислещите, тези с аналитичен мозък знаят че дори размяната срещу каквато и да е валута в същността си пак се превръща в натурална замяна.. Но кой да учи и да знае.Изпилените мозъци са най-удобни и от тях тарикатите най-много печелят - както например печелят американците от златото добивано в България...

Изпиленият мозък си ти в случая. Защото всеки иска да продава скъпо и да купува евтино и никой не се интересува коя е най-точната търговия.

Отчаяни действия на три страни със сринати икономики. Много ми е приятно да ги гледам колко са безпомощни.

Сигурен ли си. Де късмет нашата икономика да бъде на нивото на това в която и да е от трите страни.

Трите страни имат сериозни икономически и политически проблеми и водят война, на която не й се вижда краят.

много лошо постъпват тия. Ние за какво сме го създали тоя американски долар.

Сигурен съм, че и джуджето с високите токчета ще обърне спестяванията си в рубли или лири.

Не бе - накупиха стотици тонове злато.

с това решение преминаването към Златен Блок си е факт , при това юридически . Сега предстои Златният Блок да си добави други меракли с съответстващ потенциал , тоест икономическа мощ : например на първо място Венецуела с техен Крипто-Петро Боливар. Второ място , естествено Юан от Пекин . А при условия на Златен Блок съпротива относно аксептите едвам да изникнат от страна например Франка , Базел . Тоест в следващ диапазон европейска зона за свободната търговия (European Free Trade Agreement, EFTA) преминава към старите разпоредбите от времена на СИФ . Тогава , няма чудеса а само реалности , Брюксел и неговия ЕЦБ също ще са на борда на големият танкър . За Британия всичко ще е въпрос на подразбиране , или с кого и какво да търгуват с техните Пунди-Шилинги след Брексит ? Бизинес на бритишите островчета с нулева такса-данък ще процъвти , анонимни дружества с благоденствен цел , разбира се . Остава само ДТ в Белия Дом . Сам в овал офис , заобиколен от тези контенери пълни с зелените хартики ? Нима няма . И ДТ скоро ще скочи на същото влакче : Thomas Amendment ,May 12, 1933

Къде са тръгнали тия бедняци да се мерят с най-могъщата държава в света? Достатъчно е Тръмп да напише един туит и рубличката и лирата тръгват надолу моментално.

Е, то според теб Пеевски, явно е "можач" и другите мутроолигарси.

Надявам се скоро целият БРИКС да се присъедини към тези договори - от това единствено могат да спечелят! За разлика от Либия и Ирак, на тях вече трудно могат да им спретнат цветни революции. А американците е време да започнат да подкрепят долара, не с ВОЙНИ, а с икономика - защото ОТ ВОЙНИТЕ ПЕЧЕЛЯТ САМО НАЙ-БОГАТИТЕ, ОТ ИКОНОМИКАТА ПЕЧЕЛЯТ ВСИЧКИ!

....Treasury is authorized and directed to receive deposits of gold or of gold certificates or of Special Drawing Right certificates with the Treasurer ... и така нататък . И в МВФ както и СБ (IMF , WB) вече са приготвени за промените предстоящи тепърва. Големият въпрос няма да е ще заработи онова . Ще работи , ще действа . Въпрос се състои по-скоро в оттук нататък ! Какво място ще поема крипто технология в новата схема . Нали , едва ли да си пратят ксерокопи от "duly" подписани акцепти от една банка към другата , да не би даже в пощенските чували "express first class air freight delivery" , или ? Това ще стане чрез крипто верига . Има вече работни "papers" в Международен Валутен Фонд по този въпрос : например :Monetary politics with negative interests rates - Decoupling cash from electronic money , IMF , Aug.27, 2018

старото към новото с електроник кеш и това под формата на бисинес Централна Банка I - Централна Банка II , тогава курсовете на в момента търгувани крипто валути ще попаднат под огромен натиск . За какво му е на големият търговеца онова , щом Централната Банка предлага същото , при това даже с държавническа гаранция ?

Жалки напъни на три лузърски държави.

Защо три държави, които искат да развиват взаимни търговски връзки, без да зависят от САЩ ще са лузъри? Къде в търговията между тези три държави се вписва САЩ? Значи всеки, който не целува краката на Америка е лузър? За това ли си се навел толкова ниско и текат лигите, защото не си лузър, а си подлога на чичо Сам?

Лузъри са, защото решиха да се правят на оборотни и да се конфронтират със САЩ и сега икономиките им са сринати и ще им отнеме мн време да се съвземат. Сами се докараха до това положение.

И кой не скача, е "червен".

Защото и трите държави са диктаторски.

Супер долара да го духа.