Цената на тока за бизнеса докосна 300 лв. за MWh при €137 в Гърция, но €43 във Франция, €65 в Германия

Предишния исторически рекорд на БНЕБ е от 29 юли с доставка "ден напред", когато беше отчетена цена от 251.78 лева за MWh

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като искаме евтин ток трябва да построим Белене а не със зелени простотии да се занимаваме

евтини на км. пробег вж БГ елкола с най-ниския разход на енергия на километър http://rentelex.tech

Ако не започнем още утре нова АЕЦ, ще стоим на свещи до няколко години...

Всъщност това няма ли да доведе и до изнасяне на бизнеси от страната

То вече са изнесени в Китай. В ЕО по еврогейските правила няма да може да се произвежда нищо. Даже и европейци.

Евтиният ток във Франция и той не се прави в ЕС, дааа. Ненаврякал се щатен врякалник не се наврещя ей.

Мдааааа, само че Франция има най-много Атомни централи от държавите в ЕС. Нищо де, като затворим нашея след 15-тина години ще му мислим тогава.....дега е мажно да сме зелени и да чакаме борсата на ток и за Физически лица (трябваше да сме на борсата от 01.07, но се отложиха нищата).

Всъщност цената вкъщи е задържана изкуствено ниска щото ги гони параноята от 2013, а трябва да е двойна (+100%). И изби в цената на бизнес оттам ще се върне тройно в цените на стоките и услугите. Иначе другите неща и те са верни - белене разчета беше за 40€ и се избива за 10-12 год. При сегашни цени срокът е на половина.

Ами нали точно за това ни взеха в ЕС и НАТУ ! За да е добре там, тук атрябва да е зле ! Те това са правили 300-400 години из колониите. Потискали са тяхната промишленост и производство, държали са населените необразовано и просто. Те и в Европата това са правили когато някой завладее друг. Кусто от едно прелитане с хеликоптер 1989 г. над АЕЦ "Козлодуй" разбра, че тя е много опасна. Кунева подписа, а Бойко натроши с машина за къртене на асфалт генераторите на блокове от 1 до 4 за да не могат никога повече да се възстановят - и сега токът във Франция 41евро в Булгаристан 150 евро. А "младите и красивите" ми дрънкат глупости за производителността на труда. Каква производителност бе дюпита книжни ?! При тази цена на тока никога нашите фирми не могат да конкурират европейските !

Кво са ти виновни ЕС и НАТО? Чехия, дето и тя е в ЕС и НАТО защо е добре? Най-лесно е да обвиняваш ЕС, НАТО, Русия, мигранти, рептили и кой ли още не. Докато не разбереш, че смотаните тикви ти взеха парите, няма да се оправиш.

ЕС определя правилата за продажба на тока. А нато гарантира че няма да може да се измъкнем.

съга с рюската гЪз и по 600 ЧЕ стане и тогава ЧЕ ЛУПАТЕ х10лв филията леП, хахаха, червеногъзи павиани, путкино лизци...!!!

лапай уя на баирмагистрал рапонБоконлу ага банкянлията ве тапир. тва са последствията от управлението на твоя идол.. ббаахаха

Преди 2010 имахме най-евтиния ток в ЕС, сега влизаме в топ 3 от време на време с цените на за индустрията благодарение на умното ръководство на тиквата проста! Аз хляб и по 10лв мога да си купувам, ама простия му електорат ще измре от глад.

Затваряйте още реактори, задраскайте Белене, редете перки и соларки и ще видите още дооста такива цени.

За тез дет говорят без да мислят - Карбоновите кредити важат за целия свят. Има места, като Китай и Узбекистан, където едва наскоро въведоха цялостно системата, но и преди това плащаха. Това е поради Парижкото споразумение, в което не участват много малко държави - Сирия, понеже е във война и нямат много време за чудесии, и Никарагуа. САЩ за малко по времето на Д.Тръмп. Дори Северна Корея участва.

Китай проектира над 10 нови ТЕЦ.

Те участват, но като развиващи се икономики плащат в пъти по-малко!

Кажете сега , че червената мафия в България не е за убиване !

Какво общо имат червените с либерализацията на енергийния пазар за индустрията с един доставчик? Това го направи тиквата проста!

Ще има да плащате още 150 години, затова че ви освободихме!

върви си в турско бре манаф. Спира ли те някой?

къв солдат си ве датаеваупедеразина ибандатаева. ти си павел пееераза вечният педал.. ббаахаха

Съд за Борисов и Делян Добрев за пропуснати ползш, които преди 10 години се кълняха и даваха експертни мнения, че АЕЦ Белене не ни е необходима. Все пак платиха 1.5 млрд на руснаците! И трябваше още 5-6 млрд лв за да имаме достатъчно енергийни мощности.

само ииебан, даваева у евроатлантие даваева. ииебан до дупка.. ббаахаха

С Белене и Южен Поток щяхме да плащаме още по 100 лв върху това!

С 4 милиарда изсипани за саниране можеше да построим един блок на АЕЦ. Вече сме платили самият блок. Парите щяха да стигнат, но другарите решиха, че ще ги откраднат, вместо да ги инвестират в бъдещето на България!

Ето ви либерализация на енергийния пазар! Хората по света правят войни заради енергийни източници и приоритезират енергетиката като въпрос на национална сигурност. Обаче не, в България ще е свободен пазар, всичко ще е частно, а ние нямаме енергетика. Единия АЕЦ, а всички въглища, скоро и газ трябва да останат напълно в миналото. И какво остава? Жалко количесто ВЕЦ и волтаици и малката ни електроцентрала, всичко останало (85%) ще е внос от вън на цена каквто решат. Очаквайте след няколко години при заплата 1000лв да харчите 700лв на месец за ток.

И какво знаеш ти - опорните точки вероятно? Страните с по-ниски цени имат точно такъв пазар на електроенергия. У нас защо се получава така? Ами заради калинкизацията и мутризацията на нашата държава. Ако не си изчистим кочината, все ще е така. Ние обаче упорито чакаме някой да ни "оправи" и леем сълзи по миналото. Ами аз съм живял в миналото, когато имахме режим на тока и какво ли още не. Пълната държавна собственост тогава изобщо не се справи по-добре. Сега отрочетата на същите хора управляват енергетиката и страната. И лъжат успешно повечето от нас.

Скоро тихомълком и почти без репорти руска мафия купи ЧЕЗ!

Либерализацията още не се е случила. Като се случи ще пищите двойно повече.

Като пишете за цената на тока за бизнеса в Германия, напишете и каква е цената за битовите потребители в Германия - реално над 20 цента за KWh след всички данъци и такси.

Значи аз бих платил 6-8 евро за ток в Германия. Колкото плащам и тук.

Нещо бъркаш. Виж си на сметката колко струва 1 KWh в България и сравни с 20 цента в Германия.

Аз ползвам около 30 - 40 kWh на месец. Тук плащам около 12 - 14 лв. Ако там е 20 цента на kWh, ще платя 6 - 8 евро. При по-високо заплащане вероятно обаче.

Ето малко информация, на английски - става дума за битови потребители, не фирми. The lowest electricity prices were in Bulgaria (EUR 0.0982 per kWh), Hungary (EUR 0.1009 per kWh) and Estonia (EUR 0.1291 per kWh). The price of electricity for household consumers in Germany was more than three times as high as the price in Bulgaria.26 Apr 2021

Тези 14лв дето плащаш вероятно 10лв са такса електромера, а за самата енергия плаща реално 4лв.

Сега си погледнах последната сметка. Плащам 14.6 стотинки за дневна енергия и 6.2 стотинки за нощна. Плюс 0.06 стотинки за достъп до разпределителната мрежа плюс 0.049 за достъп до електропреносната мрежа плюс 3.4 за пренос през разпределителната мрежа НН плюс 1.1 за пренос през електропреносната мрежа. Значи отиват почти 20 ст. за дневна. На което се начислява ДДС и стават около 24 ст. през деня. Всъщност имам 67 kWh, значи в Германия ще платя около 14 евро или 28 лева приблизително. С германска заплата ще се справя.

Така че наистина около 10 евроцента на kWh е дневната тарифа на ЧЕЗ, но без ДДС.

А, на германеца заплатата като на българина ли е?

PEYTSCH

Това започна с това служебно правителство. Горивата поскъпват драстично. 8-годишен връх...Супер ...

Чакайте сега, иска бизнеса да натоварва 24ч. енергийната мрежа, а не иска да плаща. Все едно, вашият климатик да работи 24ч. и да се питате, защо имате висока сметка за ток. В белите държави, няма масова работа на 3 смени. Там, си почиват, не само хората, но и машините и енергийната система. Виждал съм нощно време как далекопроводите светят, а представям си какво е в трафопостовете. Така се скъсява експлоатационният пробег на цялата преносна мрежа. Като е така ще плащат високи сметки за ток и да се правят пак на тарикати. Въведете едносменен режим както едно време и всичко ще се нормализира.

Зимата ще ревете и ще искате Бойко,щото няма да ви стигнат копейките да си платите тока и водата.

Това е, заради Бойко.

Това е благодарение на ТИКВАТА. Ати си вервай в дедо коледа!

Мъ било скъпо Беленето .. е те сега плащайте за емисиите от "евтините" американски ТЕЦ ове!

Другите споменати държави имат солидна енергийна политика, като част от държаваната такава. Къде сравнявате с нашия ченгеджийски разграден двор.

Франция е с най - голям дял на АЕЦ ток в ЕС то! Няма Белене има скъп ток! Сори, икономика! Прост народ, подлоги управляващи, скъп ток, дриплювците на Европа!

Не е задължително да е с Белене... в Германия и Австрия как е, а...

Германците си имат и Северен поток..

В Германия и Австрия токът е ужасно скъп за битовите потребители, реална цена от над 20цента за KWh. И причината е главно затварянето на атомните централи в Германия и растящия дял на скъпа зелена енергия от вятърни перки и фотоволтаици, коята прави мрежата много нестабилна и е необходимо въглищните централи да работят на мах, за да стабилизират мрежата.

Купувайте от АЕЦ БЕЛЕНЕ, от там само 7 евро цента. Ще купувате ама викахте КОЙ КОЙ КОЙ не СКАЧА е ЧЕРВЕН, СДС СДС СДС ДЕМОКРАЦИЯ. УУУУУУУУУААААААААААааа и Т.Н.

От баша ми, бог да го прости, знам, че трябват ли м на комунистите пари - цената на тока скача. Въпроса сега е за какво са им в момента парите.

Да си спомним как само преди година някои злостно лаеха против изграждането на АЕЦ Белене! То Козлодуй си ни стигал, Имали сме излишък на енергия, нямало кой да я ползва, и прочее идиотщини! Ко стаа, клакьорите?Някой го беше страх да не развием не дай Бог промишленост, и току виж дошли китайски инвеститори! Сакън такива дейности по тия територии! Нежели изпуснахме сърбите!

Да благодарим на системата за търговия с квоти на емисии на ЕС за това! Климатичните политики на ЕС ни бъркат яко в джоба.

тя тая система за тръговия е в цял свят , в това число и в китай ... :)

Стига глупости - на Китай, САЩ, Русия .... НЯМАТ КВОТИ, ПОНЕЖЕ НЕ СА ПОДПИСАЛИ ТАКИВА СПОРАЗУМЕНИЯ! ПРИ ТЯХ ВСИЧКО Е НА ДОБРОВОЛНИ НАЧАЛА И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИМ НАЛОЖИ ИЛИ ДА ИМ ИЗИСКА КАКВОТО И ДА Е!

Това с тези емисии е заради Парижкото споразумение. ЕС просто действа много агресивно в опитите си да намали емисиите и за това имаме толкова високи цени. Това дет тулупа по горе е написал, че не важи за Русия, Китай не е вярно. Дори Северна Корея е подписала споразумението.

Ние сме най-най-най във всяко отношение. Да не забравяме, че българският бизнес е изключително мощен и за него такива ценички на тока са смешна работа.

Договора с американските цнтрали изтече на 1-ви Юни но служебното правителство отказа да го прекрати а всички медии забравиха да отразят този факт

Централите са руски, а не американски.

нали ни имат за бели роби и 500 евраки ще го направят после нащи стоки неконкурентно способни? Див първобитен капитализъм такъв и Костоф не го е преподавал

Доволни ли сте плебейчета. За 2 месеца всичко скочи с 20 %.

Само бой и гърч за ганчовското племе. То друго не заслужава.

Ти от кой качествен материал си!

ми нормално да е така ... защо не могат се включват лесно нови централи на пазарен принцип ... ?! защо няма достатъчно фотоволтаични централи включени лятото ... ?! който си има си харчи токът от тях за себе си ... :) ... като се дундуркат 3 големи държавни централи начело с козлодуй тъй ще е ...

ако не е Козлодуй ще плащаш левче-киловатче. Информирайте се преди да пишете. Просто има много посредници по веригата и много паразитни структури

Папагал, след последната "инвестиция" на американеца токът поскъпна веднага.

Този братски народ наречен американци. Те ще ни оправят, както каза нашият велик цар "Вервайте ми"

Франция 43 евро, нали? Същите ония френски педали, заради които затворихме два блока от Козлодуй, щото били "опасни". За 90% от простотиите тука, сами сме си виновни ( лична преценка )

Фактите говорят сами за себе си. :)

А прави бизнес в БГ ако си нямаш друга работа...

Както вече казах, нещата в България ще се забатачат толкова много, че ще търсите пак Костов да ви вади от батака.

Чука..то в БГ няма край!

Еврохолд ли бяха тия дето "изгониха мутрите"? Е сега просто трябва да си плащате 8 кратно по високите сметки за ток и няма да има проблем.

това е ГРУ с подсавения в БГ тим

Хамерски марици а

Мафията си има "държава".