17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Без резерви ,човек е ням свидетел на бавно настъпващата трагедия !!!

Ами смятайте за един средно-статистически пенсионер с 370-400 лв. пенсия, който няма спестявания от преди или защото все е бил на минимална заплата, или защото са му откраднали спестяванията с инфлациите от 90-те години. Та, един такъв пенсионер се топли в една стая само, и поддържа температура около 15 градуса в друга стая и банята. Сметката му за ток е 150-200 лв в най-студентите месеци. За храна от социалните служби плаща към 50 лв./месец + хляб и мляко = 100 лв. за храна общо. Не сложих лекарствата. Ами на това се казва тъп екзесенциализъм, защото не само за спестяване не остава нищо, но не остава нищо и за да си купи вестник, да си плати интернет, телефон и вода. И нека имаме предвид, че това са около 1 000 000 хора в 6.5 милионната България. И да не абравим, на помощи няма право този пенсионер, защото има къща на негово име. Голям разкош е това в България. Да не коментирам семейства с едно дете на 2 минимални заплати. После защо хората оскотявали?!

Аре сега сметнете с една заплата от 1000 лева какви са ви разходите за ток вода и отопление поне 250 лева, нет и телевизия още 40 храна тройно по скъпа от колкото в европа дрехи скъпи за сметка на това некачествени кола застраховки и т.н. и ще ми спестите уя!!!

Човек трябва да работи за пари,а не само за трудов стаж.

Идеално обяснение защо има толкоз наркодилари, проституция, сива икономика в България. Иначе, службите с наистина големи заплати са доста ограничени. Не броя ИТ сектора, там заплатите са им нормални, а не като при депутати, министри, секретарките им.

Особено ако е от металните, ха-ха-ха! Така успях най-накрая да си купя готварска печка направо ей така, от нищото. Не знаех, че човек си харчи и троши всичко за глупости, а може и да е по-пестелив ако рече. Но пък при този недоимък и мизерия какво толкова ти остава за пестене, сега и за текущи сметки и данъци не стигат, камо ли да си помисли човек за пестене. Като питате така, все едно на гладния бедняк му показвате цветни снимчици на меса, печени пилета и кюфтета......Не ви ли се струва малко нагло и грозно да се подигравате с нас?

Започнах да спестявам след като започнаха протестите 2020год. защото знам какво се случва след идването на власт на другарите.

Спестяването не зависи от доходите, а от нагласата. Има хора с 380лв. пенсия, които заделят по 10-20лв. всеки месец и такива с 3 000лв. заплата и кредити без един лев за спешен фонд. Първата категория винаги си имат, но често са експлоатирани от роднини-прахосници, приятели и телефонни измамници. Ако пестите, не тръбете наляво-надясно, че го правите. Гледайте на парите като личен фонд за спешен случай.

Колкото ви е по-малка заплатата, толкова спестяването е по-задължително. Звучи абсурдно, но е така. Човек с две, три хиляди заплата спокойно може да отдели сто лева за винетка, или Гражданска отговорност на колата, но ако заплатата ви е минимална трябва да си заделите тези парички през годината.

Така е, прав си. Трябва. Но когато парите едва ти стигат за да си платиш сметките (хеле пък сега с тия повишени цени на всички енергоносители), ток, вода, парно, газ, телевизия, интернет, телефон, данъци, лекарства... И накрая трябва да ти остане да има с какво да ядеш? Увеличават минималната заплата, но на практика много българи живеят на заплата близка до минималната. Тези вицове за програмисти дето взимат по 5000 лева на месец са несериозни! Да, има и програмисти. Но икономиката не се движи само от програмисти.

Да, 30лв за мимето от горния етаж когато идва да ни обслужи докато ги нямат техните...

Трябва. Ако можем.

Заплатите в България за експерт с висше образование, в частна фирма, са около 900лв чисто, за мениджъри средно ниво са малко над 1000лв на месец - как може да се спести каквото и да е, от когото и да е ?

Ако има фирма , която не може да си позволи по-нормални заплати по-добре да затваря... Мнооогоо по-различни са заплатите в реалност!

Сигурно визирате официалната заплата.Няма мениджъри с 1000 лв. заплата.

защото гласувах иначе. Ако имате деца и други близки роднини, трябва да спестим за погребението си. Да не режим на другите с този последен харч.