Коментари - Средната заплата стигна 2123 лв., с 13% е скочила за година | Бизнес.dir.bg
назад

Средната заплата стигна 2123 лв., с 13% е скочила за година

Най-нископлатени са били наетите в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 1 304 лева, и "Селско, горско и рибно стопанство" - 1 460 лева

Обратно в новината
| Редактор : Лилия Чалева

Коментари - Средната заплата стигна 2123 лв., с 13% е скочила за година | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ква средна, толкова е максималната брутна в обявите за техническа работа

През 2006г , годината преди влизането в ЕС , средната заплата беше 360 лева , сега е 2124, увеличение близо 6 пъти за 17 години. Българинът никога не живял по-добре, средната класа се чуди с билет за каква екзотична дестинация да си угоди през свободното време, че вече е обходила няколко пъти цяла Европа с екскурзии, почивки , гости, специализации , срещи , семинари , мероприятия и програми . Майка ми при соца беше ходила веднъж в Съюза, баща ми никъде не е излизал , леля ми веднъж беше в Румъния, съпругът и - никъде, сега дъщеря им, със същата професия като баща ми и леля ми , на всеки три месеца е в чужбина , а всеки уикенд пътува в страната.

В ЕС, нали? То голямото постижение да отидеш до съседното село, хахаха, ма щом си го имаш като повод за гордост

Интересно къде поставят отрасъл енергетика или недвижимите имоти. Или пък транспорт например. В обществения или в частния? Та секторите са такива където се създава БВП и такива, които го преразпределят. А не както е удобно на някои обществен и частен.

Много ме озадачава тъпотията в България със средната и минималната заплата, която води единствено до по-високи осигуровки, пак осигуровки и данъци. Най-важна е покупателната способност на заплатата, какво можеш да си купиш с нея и за която никой не говори защото при тези цени и това производство си е мизерия. Развиват се само магазините втора употреба, кредитните институции и аптеките, което показва че народа е беден и болен.

Брутна заплата, демек преди данъците и осигуровките. Реално е 1600!

има едни 10-15% от работещите, които са шефове или в ит сектора и те вдигат средната до това ниво. Ако ги извадим тях, сигурно ще падне и под 1500

Добре че ги има, че тръгна тази ми ти икономика и вие се видяхте с малко пари :)

Невероятно е за мен, на статия относно средна заплата за страната, колко хора плоьоскат коментари от типа: ''Не е вярно, моята заплата е един колко си''. Или тъпотията за свинското със зеле. Или мусаката. Ми точно това е смисълът на понятието средна заплата, бе идиоти. Вие какво искате да прочете в статия - колко е вашата заплата ли? Иначе малко по-сериозно, за малкото хора, които истински се интересуват или разбират темата - може би заедно със средната, трябва да се публукува и медианата. Когато имаме двете, имаме по-пълна картина, защото се така се вижда е степента на неравенство в заплатите.

Не са идиоти хората. НСИ правят статистиката. Относно медианата, като 70-80% от бългрите са под СРЗ на НСИ, какви коментари очакваш?

Никога не публикуват медианата. Защото на следващия ден цялото ръководство на НСИ изхвърча и е заменено от послушни куклички.

То е ясно, че медиата ще е по-ниска от средната. Само че съм 100% сигурен, че и медианата расте. Така че коментарът, че едва ли не НСИ крие числата са смешни. Нищо чудно медианата да расте по-бързо от средната даже.

Не че не вярно, но не отразява нищо. Може би щеше да е по-добре ако покажеха в проценти кой каква заплата взема. Например 20%под 1000, 20% от 1000 до 2000, 5 % над 15 хиляди и т. н. Ето тогава щеше да е смислено и щеше да отразява реалността. Затова са такива и коментарите. Аз ако взимам 2000 а някой 20 000 какво ме толи, средно статистически взимаме по 11 000?

Никой ли не му прави впечатление, че става въпрос за брутна средна заплата?

Средната може да се е вдигнала на някои места , но навсякъде всичко е поскъпнало поне х2

Изказването на подобни твърдения ми прилича на приказката - Шефът ти яде кайма, ти - картофи, а двамата общо - мусака.

Много оригинално, никога не бяхме го чували.

Достигнала ама в големите градове!

Истината е, че в България като цяло има много работа, и то добре платена такава, за който иска и може. И безспорно покупателната способност се е увеличила рязко последните 10-15 години. И, за да не ме обвини някой, че подкрепям този или онзи - това се случва въпреки, а не благодарение на ГЕРБ, ПП, Атака, Възраждане, всякакви комунези и всякакви други чалга изчадия. Проблемът на България не са заплатите - проблемът е отвратителната градска среда, отвратителната администрация и липсата на кадри. След 20 години България или трябва да е внесла 400-500 000 млади виетнамеца, украинеца и каквито там други националности искат да дойдат тук, или цялата система ще рухне, понеже ще има 2 пъти повече пенсионери отколкото работещи. Това е.

Никога не сме живяли по-добре от сега! И е време слепите да прогледнат и да спрат да мрънкат! Който иска и може си докарва много, ама много добри доходи!

А ти що дращиш тук, вместо да ги изкарваш? Аз откровено си признавам, че открай време се опитвам да се вредя на програмистка заплата ма не ме огрява, хахаха, не че не отговарям на условията, затва дращя

Спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата нараства с 13 на сто, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности: "Строителство" - с 21,3 на сто, "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 19,9 на сто, и "Транспорт, складиране и пощи" - със 17,2 на сто. Не са ли тези малко сиви сектори в нашата икономика. По-скоро заплати се изсветляват, отколкото да се увеличават. Поне в тези сектори.

Да, възможно е да е и това. Поне отчасти със сигурност. Аз даже официалните данни за сферата на строителството особено изобщо не ги гледам - там заплатите са много високи и тотално различни от официалната статистика.

Некадърници и цървуланковци ли сте се събрали в тоя форум бря . Да ви дам съвет . Ако излезете от форума и потърсите работа ще ги вземате тия пари . Ако чакате на заплата на руски тролчета няма как да стане

Бах мааму, аз явно нещо не съм разбрал, че съм забогатял......

Ти, докато не понаучиш елементарна математика и български език (примерно какво означава средна заплата), няма никога да забогатееш. Ама и да научиш - пак няма да забогатееш. Така че давай с киселите коментари във форумите - те поне ти дават доза допамин.

това с или без данъците?

12% .Както искаш тъй ги смятай

12 процента ли? Що ме разсмиваш?

Където заплатата е стигнала, аз явно още пътувам натам...

То някои вземат и 10 000 лв, други и 15 000. Да не говорим за 20 000 и 25 000. Ама това няма как да го знаеш :) още пътуваш към 1000 лв., нали така?

Тъжна констатация, най-вероятно има повече умения от въпросните толупи, хахаха

За сравнение средната Руска заплата е 1000 лева а минималната 400 лева

Странно. Вчера четох някъде другаде че е стигнала 1900.

Един яде кюфтета, друг яде кайма. Средностатистически ядем мусака. Това е истината

Дори едно клише не можеш да пресъздадеш... Лелелелелеле колко си смешен :)

Вярно не е така клишето, обаче вие не сте прости като мен и ме разбирате. Само дето много нещата започват да приличат на 2008, тогава също много растяха заплатите и селяните идвахме да работим в София. И тогава управляващите се биеха в гърдите колко напредваме но удари една криза от САЩ с малко закъснение и хоп замръзнаха заплатите за една петилетка.

Няма нищо общо с 2008 и простият тук си ти. Едно клише не можеш да възпроизведеш :) Освен това, ако се наричаш сам селянин... явно все пак си такъв, а? Криза за такива акто теб значи още мрънкане. Криза за знаещи и можещи значи възможност. Ей на ти един ИТ сектор. Всички потривате ръце как заплати им падали и щели да останат без заплати... истината е, че заплатите се вдигат в ИТ сектора. И да има раздвижване :) От него страдат новите, без опит. Също е с кризите, страдат бедните. :) Това, че разбирам простите не ме приравнява на тях! Вие сте просто предсказуеми и без много креативност :) И знания, както се вижда от коментара ти :)

Аз тия пари не ги вземам от години . Разбира се ако се задоволяваш с малката си заплата и не си търсиш друга работа можеш да се сърдиш само на себе си . Има възможности вече за много по големи заплати от тия в статията

-3през комунизма и един 1996 а след комунистите градим и се стабилизираме показва кое къде е . Нормално е като няма правителства на Рубльо Рублев вече да се движим на пред .

И под 3000 не вземам

Предполагам над 933 не се осигуряваш :D

Като цяло и да се осигуряваш в българия е ефтино в сравнение с много страни .Данаците ни са ниски

Убъркал си се, 40% малко ли са? Реално от 3000 ще му останат 1800 лв.

В България е малко над 10 . Дори сме известни с това . Затова гъеците идват тук да плащат щото там са40 % наистина а тук са 12 ако не се лъжа

От 3000 бруто изкарани ще вземеш 1800 лв. след данъци и осугоровки. Ти си ги сметни сам.

Колко пари взимам че за простотии нямам толерантност . В България таксите са ти 12% не 40 .

Боли ме фара какъв е данъка. Да вземам гръцка заплата, да плащам гръцки данъци и да пазарувам от където си искам.

Не те знам къде живееш и какво взимаш но данъка върху доходите е 10% + 30 % осигоровки ! Нема 12%, има 10% и 15%. но това не е за заплата, а за фирмени печалби!

100 лева надник? Ха, мизерник, надниците вече са над 200, хахаха, пак се изцепи

Като имаме редовно про европейско правителство и държавата върви напред . Като се включат рубладжиите и всичко изглежда апокалиптично.

СТЪКМИСТИКАААААА!!!!

Тва на графиките показва неизменно, че в публичния сектор, т.е. трудоустроените хрантутници и паразити получават по-високи заплати? И то при условие, че от техните заплати не се удържат същите осигуровки, т.е. скрити данъци, като от частния?

Айде, вече един трудоустроен държавен паразит ми е лепнал минус и то в работно време.

Като не ставаш за публичния сектор, ще си стоиш в частния и няма да можеш да пишеш в работно време в Интернет.

Toва е средно, а минималната заплата подскочи ;) Бутаме си за Еврото, рога на изобилие за нашите управници-хрантутници :)

Ехааа, за една година сме си вдигнали производителността с 13%. Яко, а :)) Ние ако продължаваме така за 1 година до 2042-ра ще трябва наистина да влезем в еврозоната на курс 1 към 1. Между другото, защо така изостават европейските държави във вдигането на производителността на труда си? Дали да не почерпят ноухау от нас? Ало сапунджиев, асене, спите.

В хотелиерството и ресторантьорството били най-ниско платени?!? Не е вярно, господа и другари! Там са най-сивите плащания на заплати в пликче, без осигуровки, без данъци, без контрол! Не го ли знаете? Знаете го, разбира се, но и на контролните органи са им платени мотивационни суми, за да си затварят очите и да позволяват това да се случва, в ущърб на самите работници в тези индустрии, в които основно собственици са бивши и настоящи мутри, неграмотни и подставни лица, които работят за политици, депутати и управляващи!

Заплата на президент или на лена мустака Бориславова в българска банка за развитие 14000+15000 лева, минимална заплата 900 лева , средната излиза 7900 лв....

Ама по бай-Тошово време бозата беше 6 стотинки !

Малката беше по 4.

Боза дай кока кола не ща

Информацията все още не е потвърдена, но все пак да я споделя с вас. До 3-4 месеца правителството трябва да изравни всички данъци с тези на останали държави от ЕС. Това означава 1000%-ни увеличения ! Заради недостига на средства в хазната и над 30% празни необитаем жилища в България Световната банка ни натиска спешно да актуализираме своите данъци, които са най ниските в ЕС. Натискат ни за бързо превъоръжаване, а цената на новите енергоблокове, които ще бъдат построени от САЩ ще струват над 50 милиарда, като американците може да актуализират тази цена във времето, тоест тя да набъбне още повече. Трябват много пари и те трябва да се вземат от някъде.

информацията ти идва от масква, нали?

Не, от САфия.

Сина ми живее от 9 години в Германия. На година плаща общо 3500 евро данъци на това жилище, но това е една заплата, могат да си го позволят.

С тия нови високи данъци ще принудят българите да си изкарат всички празни апартаменти за продан, защото сега търговията с имоти е замряла, искат да я съживят.

Да видим това заспало робско племе кога ще изкара не апартаментите, ами ловните пушки. Докато не се пролее обилно кръв, само си играем на преход вече 35 години...

Аз плащам в Дюселдорф 290 евро данък на година за 110 кв.м. апартамент. Синът Ви да не живее в Бундестага? А и споделете колко процента му удържат от заплатата. Понеже ако 3500 му нетото, директно да Ви кажа, че му удържат 46%

Фактът че минималната заплата в България вече е почти 500 евро не е за вярване имайки предвид че само преди 10 години това се водеше за добра средна заплата и то в София.

Преди 15 години взимах повече отколкото сега.

А преди 40 години презервативите бяха по-твърди !

Колко да е, от 2019 година до сега цените на всичко станаха двойни.

Преди няколко дена изкараха данните, че средния осигурителен доход е 1400 лева, което много по-ясно отразява положението със средната заплата.

Заплата на обикновена продавачка на щанд в била - чисто 1080лв. + 200лв. на ваучери. Заплата на инженер в производствена фирма от 2500лв. нагоре в зависимост от стажа и опита. Мениджърските заплати са от 3500 нагоре. Като цяло стандарта се подобри доста през последните 10 години. Работа има за целия китайски народ, безработица няма, дори е обратното има липса на кадри. Който е здрав и не го мързи няма право да се оплаква.

Кашкавал - 30лв (от "средната" хубост), сирене 20лв, месо - 20лв, луканка 50-60лв! Наем 800лв, м2 имот 2000 + евро! И викаш, 1280лв било добра запата?

Мунчо, 1280лв. е заплата, която отговаря точно на нужния образователен ценз (тоест да си завършил средно с успех 3.00) за професията продавачка. Който е положил повече усилия о ттова да завърши гимназия с тройка получава повече. Така е спаведливо.

Аз давам един апартамент в Кичука по-евтино, само за 650лв. Направо идвай и се нанасяй.

Не, не казва, че е добра заплата. Казва, че дори най-нископлатените професии (касиерки примерно) вземат пари, с които можеш да оцелееш. Ако искаш повече и не те мързи - може да печелиш повече. Казва също, че сега е по-добре отколкото преди 10 години. Кое не разбра?

Ей мрънкащия за кашкавал, катои не ти стигат 1280лв. Ще учиш, ще се квалифицираш повече и ще си намериш по-добре платена работа от продавачка на щанд. Ще ти дам жокер, един млад инженер без стаж при мен започва с 2000лв. нето, тези с 10 и повече години стаж взимат от 4000 нагоре (нетто). Аз не им ги давам даром, хората се трудят и си ги изработват.

В никоя държава по света продавачка на щанд не може да си позволи закупуване на имот в някой от големите градове. С тази професия, която не изисква почти никакъв образователен ценз може единствено да си позволиш наем и да си плщаш сметките, нищо повече. Така е по цял свят. Ако искаш повече ще се потрудиш повече. С мрънкане не става.

Проучването е проведено в кулоарите на Народното събрание и включва 240 хрантутници + едни чистачки и пазачи.

Аз ям зеле,шефът яде свинско,средно ядем свинско със зеле.Те това е и средна заплата.

Но решението си е твое дали ще ядеш месо или зеле. Така че... преди да пишеш клишета отиди и научи какво е статистика :) Пропуснал си тази дисциплина :)

Друго си беше през бай-тошово време, като плащаха заплати по 120лв. и те баламосваха колко прекрасно живееш, а ?

Ставай шеф и ти!

Нали учителите щяха да получават 125% от средната заплата? Не ми е силна математиката, но как 1853 лв са 125 процента от 2100 лв?

Ако 4 човека получават по 250лв заплата, а 1 получава 99 000лв, то средната заплата е 20 000лв. Реално за средна заплата трябва да се брои този по средата колко получава. Тоест ако взимат 100, 200, 300, 400, 100000, то за средна заплата трябва да се счита 300, защото толкова получава човека в средата.

Ето, затова е хубаво да се учи малко статистика. Има и нещо наречоно медиана. Което е много по-добре за смятане от средната заплата. :)

Моята чиста заплата достигна или по-скоро намаля до 2726 лв. - с 205 лв. по-малко от средномесечното ми за миналата година... Отделно инфлацията ми изяде поне 15 % от останалото...

Средна заплата СЛИВЕН, 1080бруто,Благоевград, 1035лв бруто. Чисто има няма 800лв 400евро!!!!!!!

Споко то като се срине ЕСът няма да пита колко си изкарваш

По-скоро твоята глава ще се срине, пардон тя вече е срината.

Да не е 1 април бре

Хм, само според мен ли има проблем, че обществения сектор са с по високи заплати от частния?

Зависи кого питаш. Наскоро държавен търкач на столове се изцепи, че 10 000 за яке никак не е много :) Та, сещай се кой точи данъци и осигуровки :)

Долна лъжа. Аз съм в предприятие в София с 80 служители и най -високата заплата е 1800 лева. Как става средно 2100 незнам ????

Какво произвеждате, ако не е тайна ?

Въглероден диоксид и отпадъци :)

Виждам, че имаш свободно време и не бачкаш, вземи да прочетеш малко за статистиката. Как работи и защо е важна.

Тая СТЪКМИСТИКА обслужва крадливито правителство, дето ви убеждава, че инфлацията миналата година е ДЕВЕТ процента и иска да ви набие еврото за да открадне едни няколко милярда.

Да бееее. Ама разбира се! И всички искат да ограбят твоите пари, които не можеш да изкараш.. но смяташ за свои :) Заем ви репертоара :)

Държавните служители са по-добре платени от хората в частния бизнес. Ако се чудите какво не е наред в тази държава, започнете от това!

Като крият заплати частниците, така ще е. Що се правиш на улав, че не знаеш?!

А ти като знаеш защо не пускаш сигнали, а само седиш по форуми и мрънкаш, а? В моята компания няма криене на доходи. В твоята явно има :) Излез на светло, подай информация и да видим :) ГоУЕм го вадите анонимки необразовани... ама не ви стиска да подадете един сигнал, нали?

Тия дето са дошли да кажат, че те толкова не получават... Ами, какво да ви кажа... Тука няма да я изкарате повече...

Hold your horses... дай им малко време да дойдат и да започне мрънкането :)