Наемите в София скочиха: За двустаен* искат повече от 50% от средната заплата

Скокът на цените намали двойно сделките в сегмента от началото на годината

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"По думите й разликата в офертните цени спрямо миналата година е осезаема. Средните наемни цени за двустаен апартамент вече достигат 750-800 лева, при 600 лева през 2017 г.. При жилищата с две спални има сходна промяна - от 800-900 лева през миналата година, наемите вече са около 1000-1100 лева." Това са реалните наеми, които могат да се видят от обявите. И тези цени не са от 2018 г, а още от 2017 г. За тези нива са виновни както наемодателите, така и брокерите, които получават по-високи комисионни. Друг е въпроса, че нищожен процент от наемодателите плащат данъци. Държавата трябва да се намеси и да въведе по-високи данъци, защото това са едни доходи, които се реализират буквално от клатене на крака и по никакъв начин не стимулират икономиката и не създават БВП. Средната заплата в столицата по статистика се води 1500 лв, но само по статистика. Трябва да е ясно, че към този наем имате и едни 200-300 лв месечни сметки. Не са малко и случаите, в които наемодателите си изплащат ипотеката само от наем! Накрая излиза, че при средните нива на наемите и заплатите, то за човек е по-евтино да живее в Лондон, отколкото в най-бедната столица. Що се отнася за продажбите, там средните нива на цените са около 1300 евро/квадрат и при 4.3% лихва ще плащате 727 евро мнесечна вноска за 90 квадрата жилище, като срока е 20 години. Това почти 100% от статистическата средна заплата.

Алчността е една от най-грозните национални черти на българина. Има една хубава българска поговорка "Лакомо дупе кръв сере".

Еебахти софийското гето - кое му е както трябва на тоя град че сами да раздувате такива балони и да си вярвате че добре се живее в него, ем че то по провансо има по-спокойни и приятни градове за живеене, пък и скоро като научих от приятелка на съвсем нормална работа в Софя че е на 1100лв. и заплатите масово са на 1100 - 1200 направо ви се чудя как искате такива наеми за тоя пренаселен и неприятен за живеене в последните години град

Не е европейска столица, а автономна палестинска територия. Нещо като Ивицата Газа

Това е един от най-свободните и конкурентни пазари, така че всякакви упражнения на тема - алчни, нереални и т.н. са нереалистични. Щом има спад на търсенето ще последва и спад в цените на наемите. Аз не бих казал, че търсенето е намаляло, по-скоро се увеличи предлагането. Което в крайна сметка води до същия дисбаланс. Ако цените не паднат, това означава, че преценките в анализа са погрешни и има адекватно търсене при тези цени. А да се говори за алчност при доходност от - 4-6% е меко казано несериозно.

В София е чисто, подредено, няма синя зона, паркира се лесно и без пари, велоалеите са истински и винаги свободни от хора и коли, транспортът е 6,

Аз давах под наем, но се отказах, щото наема нямаше даже една минимална заплата. За кво да го давам да ми го съсипват, като правя няколко минимални заплати от други дейности !!

Наемите в София закономерно се покачват лете, когато следващата партида студентчета от прованса се запътва към големия град. Но техният брой също намлява от година на година.

Нормално е цените на наемите да се покачват когато цените на самите имоти се покачват.

Що им се връзвате на глупостите на някакви измислени фирми !

кое е глупости ? ако на тебе не ти се ще наемите да се качват, то не значи, че не се качват. Тарикатчета като тебе си продадоха имотите и излязоха под наем, сложиха парата преди година на "дебела" лихва тогава, и сега духате супата с лихвата.

Тия ненормални ли са? В провинцията наемите са около 200 лв... от 150 до 250 лв, но и заплатите масово са около 500 лв. Те в София искат наем по висок от заплатата ми хехехехе как да стане? А мои познати които емигрираха в Германия плащат по 200 евро квартира (400 лв), а заплатата им е 1200 евро. (2400лв)

И още с колко други като тях плащат по 200 евро за един апартамент? Или вероятно плащат само за стая. Айде спрете се с тия лъжи, че сте смешни, няма наем 200 евро за малък апартамент дор ии в забутано село на границата с Чехия. Освен това вероятно двамата бачкат за по 600 евро и докарват 1200, заедно.

Апартамент с три спални до някакъв парк в Берлин струваше 800 евро месец преди няколко години. Става въпрос за напълно обзаведен. Реално за 350-400 евро си намираш доста прилични жилища по кварталите. По принцип в Германия наемите са сравнително евтини и повечето хора живеят под наем, освен това законите са в полза на наемателите. Ама къде е София къде е Берлин по икономически показатели и просперитет?

Алчността на кестените е пословична. Надлъгват се един друг за пари, нищо друго не ги интересува. Най- зле са "кореняците", дошли в гетото преди 30 до 50 години. Ще рече човек, че те са основателите на града.

Желанието за по-висок наем е нормално и обяснимо. Има цена и хора, които са съгласни да я платят. Какво чудно виждаш? А давал ли си жилище под наем? Ако не си, трябва да знаеш, че наемодателят накрая винаги е с 2-3 наема назад/неплатени сметки и наеми, изкъртено, строшено и т.н./. Иди и съди наемателя, ако си нямаш работа. Ще ти отнеме години, а успеха е съмнителен. И това при положение, че има договор и се плащат данъци. А и по обръщението ти към хората личи злобата и завистта на провинциалиста.

Ами те точно затова са неплатени (изкъртени, строшени), щото никой не е баламурник да плаща майка си и баща си на алчни маймуни!

Не те знам какъв меринджей си, но изразът ти "Ако станем свидетели на повече оферти на пазарни цени, интересът на наемателите ще се възвърне и това ще доведе до поетапно балансиране" е пълна глупост. Пазарна е тази цена, на която реализираш продукт на пазара. Щом има търсене при цена от 750 лева да двустаен, защо да се предлага същия по-евтино? Това е пазар. Останалото са празни приказки...

алчност е безгранична.